Cursus Duurzaam Ondernemen

De cursus Duurzaam Ondernemen wordt in samenwerking met lokale overheden en ondernemersverenigingen georganiseerd. De deelnemende bedrijven maken in vier sessies kennis met een nieuwe manier van denken over ondernemen. Ze ontvangen instrumenten, waaronder de Milieubarometer, en praktische tips, bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing, waarmee ze zelf aan de slag kunnen gaan. Een flink deel van de cursus wordt ingevuld op basis van de wensen en behoeften van de deelnemers en gemeente.

Deelname aan de cursus resulteert in een duurzame bedrijfsmissie en een actielijst voor het betreffende bedrijf. De deelnemers kunnen met de Milieubarometer de resultaten zichtbaar maken en communiceren. De uitwisseling van ideeŽn en ervaringen met andere ondernemers en ambtenaren wordt als zeer inspirerend ervaren.

De cursus is uitgevoerd in o.a. Tholen, Borsele, Ede, provincie Utrecht, Voorschoten, Ridderkerk, Breda, Krimpen a/d IJssel en negen West-Brabantse gemeenten.

Wat levert samenwerking met bedrijven u op?

  • Realisatie van klimaatdoelen: 5 tot 10% energiebesparing en CO2 reductie binnen een jaar bij bedrijven, oplopend tot 50% CO2 reductie in 2025;
  • Lokale ondernemers die innoveren en het belang van duurzaam ondernemen uitdragen;
  • Een positieve impuls voor de relatie tussen gemeentebestuurders, ambtenaren en bedrijven.

Voorbeelden uit de praktijk

  • Lees over de resultaten van de cursus in MoerdijkWoensdrecht en Bergen op Zoom
  • Lees het verslag van de afsluiting van de cursus in Tholen met een vlammend betoog voor Duurzaam Ondernemen door ondernemer Ruud Koornstra van Tendris, en een lange lijst veelbelovende duurzame initiatieven en ideeŽn van de deelners.
  • De Gemeente Lochem en de Provincie Gelderland maakten vier filmpjes (circa 2 minuten) waarin deelnemers aan de cursus in Lochem vertellen over hun ervaringen met duurzaam ondernemen: een bouwbedrijf, een kabelfabriek, een woningstichting en een hotel.
  • De Provincie Utrecht maakte korte films na afloop van de eerste cursus in Utrecht: promotiefilm (1 minuut) en Driemaal Duurzaam Utrecht (7 minuten)
  • De Provincie Zeeland maakte een folder [ 719 kB] over de cursus in Tholen om gemeenten en bedrijven te werven.

Meer informatie?

Heeft u vragen of heeft u interesse in een cursus duurzaam ondernemen, bel ons (010 - 238 28 28) of maak gebruik van het contactformulier.