Duurzaamheidskring

Stimular begeleidt groepen ondernemers die samen leren over duurzaamheid en elkaar stimuleren tot sneller uitvoeren van acties. De groepen ondernemers komen meerdere malen per jaar bijeen. De deelnemers kiezen de duurzaamheidsthema's die in de bijeenkomsten aan bod komen. Stimular is voorzitter van de groep, levert inhoudelijke expertise en organiseert de gastspreker.

Hieronder lees je meer over de verschillende duurzaamheidskringen die Stimular begeleidt.
Soms faciliteert Stimular alleen de monitoring van energiebesparing en CO2-reductie.
Heb je vragen of wil je een kennismakingsgesprek, mail of bel dan naar Marc Herberigs, 010-238 28 28.

Samen gaat het sneller

Deelnemers aan de duurzaamheidskringen zeggen meer te besparen dan zonder kring. Het blijkt dat ze tien duurzaamheidsmaatregelen per jaar implementeren, terwijl bedrijven die een bedrijfsscan uit laten voeren twee à drie maatregelen nemen. Dit komt door het enthousiasme en de praktijkvoorbeelden van collega ondernemers.

Ook leggen ze hun ambities hoger door de resultaten die andere groepsleden realiseren. Zij ervaren de bijeenkomsten als een stok achter de deur om duurzaamheid niet onder te laten sneeuwen in de waan van de dag. Ze hebben ook steun aan elkaar, doordat ze allen vergelijkbare drempels ervaren. De gezamenlijke monitoring van de milieuprestatie (vaak met de Milieubarometer) stimuleert ze om minimaal één keer per jaar na te denken over hun ontwikkeling. Meedoen blijft leuk doordat ze steeds weer nieuwe ideeën opdoen voor kostenbesparingen en verduurzaming.

Lees verder over de ontwikkeling van duurzaamheidskringen in het artikel Samen gaat het sneller (Stimular en gemeente Den Haag, Tijdschrift Milieu 8-2015 ) [ 235 kB].

Branchegerichte duurzaamheidskringen

Stimular heeft duurzaamheidskringen begeleid met theaters, musea, hotels en congreslocaties, zwembaden, grafische bedrijven, zorginstellingen, scholen en bouwbedrijven. Vrijwel altijd monitoren deelnemers hun milieu-impact met de Milieubarometer. Stimular heeft ook voor andere branches de kennis en ervaring om groepen te begeleiden. In 2019 zijn actief:
  • Duurzaamheidskringen met zorginstellingen in Breda, Leiden, Midden-Brabant, stad Utrecht, provincie Utrecht
  • Duurzaamheidskring Haagse scholen
  • Werkgroep duurzaamheid BMWT (leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel)
  • Milieubarometer-benchmark woningbouwcorporaties
    Op initiatief van WonenBreburg maken woningbouwcorporaties een Milieubarometer-benchmark. Daarnaast zijn er enkele bijeenkomsten waarin de deelnemers ervaringen en CO2-reductietips uitwisselen.
Referenties:

Gemeentelijke duurzaamheidskringen

Samen met  gemeenten Spijkenisse, Hellevoetsluis en Werkendam heeft Stimular lokale duurzaamheidskringen opgericht. De kringen bestaan uit bedrijven uit verschillende branches en leiden tot collectieve acties zoals bijvoorbeeld een gezamenlijke "opstapdag" voor elektrische fietsen of een gezamenlijk scholenproject. Ook ontstaan nieuwe lokale samenwerkingen door bijvoorbeeld "inkopen bij je buren". De kringen in Werkendam en Spijkenisse zijn in 2019 nog actief.

Referenties:

Thematische duurzaamheidskringen / CO2-keteninitiatieven

Tussen 2014 en 2017 begeleidde Stimular twee Communities Of Practice (COP) van het bedrijvennetwerk MVO Drechtsteden. Deze COP's bestonden uit bedrijven uit verschillende branches en waren thematisch ingestoken. Geïnspireerd door de COP CO2-Prestatieladder zijn ook elders CO2-groepen met Stimular als begeleider opgericht. Beide lopen door in 2019.

Grafische Milieucirkel Breda: opmaat naar vele kringen

Onder het motto ‘leren van elkaar’ richtte de gemeente Breda, samen met lokale drukkerijen, in 1998 de Grafische Milieucirkel Breda op. De groep nam in 2001 het heft in eigen hand en is actief geweest t/m 2016. Sinds 2005 ondersteunde Stimular deze Milieucirkel met het monitoren en onderling vergelijken van de prestaties met behulp van de Milieubarometer.

Aangestoken door dit succes startten Stimular, de brancheorganisatie KVGO en Syntens in 2009 samen de grafische Duurzaamheidskring Rijnmond. De gemeente Den Haag werd ook enthousiast en initieerde achtereenvolgens kringen voor drukkerijen, theaters en musea. Nog steeds start Stimular jaarlijks enkele branchegerichte, gebiedsgerichte en thematische duurzaamheidskringen