Zorginstellingen Careyn en GGZ Breburg hebben CO2-routekaarten gemaakt voor hun vastgoed. Daarmee hebben zij maatregelen in beeld voor vergaande CO2-reductie. Ze gebruikten de CO2‑reductietool die Stimular voor de zorg ontwikkelde. Beide zorginstellingen delen hun ervaringen om andere zorginstellingen te stimuleren ook aan de slag te gaan met de CO2-tool.
Doelen CO2-reductie
Zorginstellingen hebben de ambitie om, in lijn met het Klimaatakkoord voor maatschappelijk vastgoed, 50% CO2-reductie in 2030 en 95% CO2-reductie in 2050 te behalen. Stimular, Milieuplatform Zorg en TNO ondersteunen hen hierbij vanuit het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (dezorgduurzaam.nl). Stimular ondersteunt care-instellingen met hun CO2-routekaarten en heeft de ervaringen van Careyn en GGZ Breburg uitgeschreven.
Careyn: besparingen hoger dan investeringen
Careyn laat zien dat de werkwijze met de routekaart een goed resultaat oplevert, zowel voor de energietransitie als voor het draagvlak in de organisatie. Inzicht in het terugverdienen van de investeringen was hiervoor belangrijk. Careyn heeft het reductiepotentieel voor 70% van het vastgoed in kaart gebracht. Careyn behaalt met de maatregelen die nu in beeld zijn al 50% CO2-reductie in 2030. De besparingen hiervoor zijn hoger dan de investeringen.

GGZ Breburg: CO2-tool helpt ons
Maurice Roovers, projectleider duurzaamheid van GGZ Breburg, is enthousiast over het opstellen van de routekaarten. “Met de CO2-routekaart loop je naar je doel toe in plaats van dat je uitgaat van wat je op de korte termijn kunt doen. De CO2-tool helpt ons ook bij keuzes tussen renovatie, nieuwbouw en afstoten, en bij het verduurzamen van het meerjarenonderhoudsplan.”
GGZ Breburg heeft de routekaart uitgewerkt voor haar twee grootste locaties. In deze locaties verwacht GGZ Breburg een CO2-reductie van 44%. Door vervangende nieuwbouw van enkele andere panden is 50% CO2-reductie in 2030 haalbaar. Voor het vervolg naar 2050 gaapt er nog wel een groot gat met het doel van 95% CO2-reductie.
Expertisecentrum Verduurzaming Zorg
Vanuit het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg helpt Stimular zorginstellingen hun CO2-routekaart opstellen, interpreteren en vastleggen in beleid. Aanvullend op de CO2-tool heeft Stimular een bestuursoplegger geschreven die de context van de tool toelicht. Ook is er een EED-format waarmee zorginstellingen mét de CO2-tool snel kunnen voldoen aan de EED-plicht: dit voorkomt de zorg veel dubbel werk. De kennis en ervaringen die onderweg opgedaan worden, vertaalt Stimular in factsheets en praktijkverhalen. Zie voor de publicaties: dezorgduurzaam.nl.