Actueel

Energiescans bij bedrijven Zuid Holland Zuid

februari 2017

Stimular voerde 7 energiescans uit bij bedrijven met een hoog energieverbruik in opdracht van de omgevingsdienst Zuid Holland Zuid. De scan was gericht op controle van energiefacturen en voldoen aan Erkende Maatregelen, maar óók op het opstellen van de CO2-footprint  en het opwekken van duurzame energie. De bedrijven en opdrachtgever waarderen het project positief.


Iedere energiescan startte met een analyse van de energiefacturen. Kloppen de facturen met de verwachting, of is er bijvoorbeeld een onverklaarbaar hoog  nachtverbruik? Kunnen er kosten bespaard worden door een kleinere gasmeter? Om meer inzicht te verkrijgen is met behulp van de Milieubarometer een CO2-footprint opgesteld.

Bij de zoektocht naar besparingsmogelijkheden werd gebruik gemaakt van de Erkende Maatregelenlijsten. Nog niet alle bezochte bedrijven waren op de hoogte van het Activiteitenbesluit, dit was voor hen een nuttige toevoeging.

Naast het (verplichte) energie besparen is ook een doorkijkje naar de toekomst gemaakt. Fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en aardgas raken op den duur op. Het is goed om hier ook als bedrijf op voorbereid te zijn. Door zelf duurzame energie op te wekken verlaagt men de afhankelijkheid en de bijbehorende risico’s van fossiele brandstoffen.

Na het bezoek ontvingen de bedrijven een adviesrapport met een overzicht van de besparingsmaatregelen en beschikbare subsidies. “De bedrijven waarderen de ‘gratis energiehulp’ zeer” aldus Anouk Schrauwen, adviseur van Stichting Stimular.  Harrie Nuijten, de opdrachtgever vanuit omgevingsdienst Zuid Holland Zuid is tevreden over het project: “Stimular ging snel aan de slag en communiceerde duidelijk over de stand van zaken.”

Wilt u ook energiescans aanbieden aan bedrijven? Neem voor meer informatie contact op met Anouk Schrauwen, tel. 010 - 238 28 28.