Actueel

Stimular traint Energieteam Hellevoetsluis

februari 2012

 

Het energieteam uit Hellevoetsluis heeft in een paar jaar al vele inwoners een gratis energieadvies op maat verstrekt. Onlangs zijn de leden van het energieteam opgeleid om ook Hellevoetse winkels en horecabedrijven van energieadvies te voorzien. Stichting Stimular trainde het energieteam. Dinsdag 24 januari 2012 ontvingen de deelnemers afsluitend aan de opleiding een certificaat uit handen van wethouder Roza de Pijper en wethouder Hofman.

Re-integratie

Het energieteam levert een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente Hellevoetsluis. Een andere belangrijke doelstelling van het energieteam is de re-integratie van Hellevoetse werkzoekenden. Sinds de start van het energieteam zijn ongeveer vijftien adviseurs opgeleid en zijn er negen adviseurs uitgestroomd naar regulier werk. Zes adviseurs zijn nu opgeleid om horeca en detailhandel te adviseren. Zij doen weer nieuwe ervaring op en doordat het energieteam nu bij diverse bedrijven over de vloer komt, doen de leden ook weer een nieuw netwerk op dat hen helpt bij het vinden van een baan.

Complexe adviezen

De training is verzorgd door Stichting Stimular. Stimular ondersteunt in opdracht van de gemeente al vele jaren de grotere bedrijven in Hellevoetsluis bij duurzaam ondernemen en energiebesparing. De gemeente Hellevoetsluis wil ook kleinere ondernemers helpen met besparen en heeft Stimular gevraagd het energieteam hier voor op te leiden.

Voor het energieteam is dit een nieuwe ervaring. Het adviseren over energiebesparing bij bedrijven is complexer dan bij woningen. Er zijn veel meer soorten verlichting, ingewikkelde klimaatinstallaties, professionele keukenapparatuur en grote koelcellen waarop forse besparingen mogelijk zijn. Er is gekozen voor horeca en detailhandel, omdat hier veel voorkomende adviezen zijn die snel aangeleerd kunnen worden aan het energieteam. Bij dit type bedrijven kun je vaak adviseren over het vervangen van TL-verlichting, plaatsen van aanwezigheidsdetectie, inregelen van installaties en goed afsluiten van koelingen. De Stimular adviseur gaat mee met de eerste bedrijfsbezoeken, zodat het energieteam praktijkervaring opdoet voordat zij zelfstandig aan de slag gaan.

Aanmelden voor gratis energieadvies

Alle Hellevoetse winkels en horecabedrijven kunnen zich aanmelden voor een gratis energieadvies. Het eerste bedrijf, brasserie De Admiraal, is inmiddels van een energieadvies voorzien. De Admiraal is een redelijk nieuw bedrijf waar al veel aandacht voor energiebesparing enduurzaamheid is. Toch bleek er nog een aantal punten te zijn waar energiewinst op te behalen is, zoals het vervangen van halogeenverlichting door LED-verlichting.