Actueel

Gemeente Sliedrecht helpt ondernemers energie te besparen

april 2019

Sliedrecht bijeenkomst Blauwe DuurzaamheidDe gemeente Sliedrecht kiest voor een aanpak waarbij het stimulerende en handhavende spoor voor energiebesparing hand in hand gaan. Dit doen zij door ondernemers te informeren over wetgeving en door hen praktische handvaten te bieden bij het energie besparen. Samen met de lokale ondernemersverenigingen, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en Stimular organiseerden zij de bijeenkomst ‘Blauwe Duurzaamheid’. Tijdens deze bijeenkomst werden ondernemers geïnformeerd over de Informatieplicht Energiebesparing en de hulpmiddelen die de gemeente aanbiedt om energie te besparen. De bijeenkomst werd goed bezocht.

Milieubarometer

De gemeente Sliedrecht biedt alle ondernemers een kosteloos startabonnement op de Milieubarometer aan. De Milieubarometer is een online meetinstrument waarmee ondernemers inzicht krijgen in de milieuprestaties en CO2-fooprint. De Milieubarometer brengt ook maatregelen in beeld om de milieuprestaties te verbeteren, waaronder de Erkende Maatregelen voor de branche. Dit zijn maatregelen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Door de  Erkende Maatregelen te selecteren krijgen ondernemers snel een beeld welke maatregelen zij al hebben uitgevoerd en welke nog niet. Met dit overzicht kan daarna eenvoudig worden voldaan aan de Informatieplicht Energiebesparing. De Milieubarometer gaat verder dan alleen de wetgeving: het is ook een handig hulpmiddel op weg naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering.

Energiescan

Tijdens de bijeenkomst werden tien gratis energiescans verloot. Stimular voert de energiescans uit bij de winnaars. Stimular wijst daarbij de ondernemers op praktische tips om snel energie te besparen. Stimular beoordeelt de Erkende Maatregelen, waarmee de ondernemer wordt geholpen om te voldoen aan de Informatieplicht. Stimular ziet het voldoen aan wetgeving als een eerste stap, de energiescan helpt de ondernemer daarom ook om stappen te zetten richting klimaatneutrale bedrijfsvoering. Zo wordt in de energiescan ook direct gekeken naar opwekken van duurzame energie, alternatieven voor verwarmen met aardgas en duurzame mobiliteit.