Actueel

Milieuthermometer Zorgsector beschikbaar voor alle zorginstellingen

mei 2011

Het certificatieschema Milieuthermometer Zorgsector is definitief vastgesteld. De Milieuthermometer is ontwikkeld door Milieuplatform Zorgsector (MPZ) in samenwerking met SMK (Stichting Milieukeur). Deze Milieuthermometer bestaat uit een set van criteria om aan de facilitaire bedrijfsvoering te werken op grond waarvan een ziekenhuis, GGZ- of zorginstelling een bronzen, zilveren of gouden certificaat kan halen. Stimular ondersteunde MPZ bij het opstellen van de milieucriteria voor de zorg.

Het gouden niveau van de Milieuthermometer is gekoppeld aan het officiŽle nationale keurmerk Milieukeur. Hiermee krijgt de directie van een zorginstelling de beschikking over een handzaam instrument om de milieuprestatie en milieuzorg structureel te verbeteren en concreet aantoonbaar te maken voor personeelsleden, cliŽnten, bezoekers en andere belanghebbenden zoals zorgverzekeraars.

De criteria beslaan een breed scala aan onderwerpen waarop in ziekenhuizen en GGZ- en zorginstellingen milieuwinst te behalen valt, zoals energie- en waterbesparende maatregelen, afvalpreventie en gevaarlijke stoffen. Er zijn verplichte en optionele criteria. Voor het bronzen, zilveren en gouden niveau van de Milieuthermometer Zorgsector dient aan een oplopend aantal optionele criteria te worden voldaan.

De certificatieschemaís van de Milieuthermometer zijn te downloaden op de site van SMK en Milieu Platform Zorgsector. Hier vindt u ook nadere informatie over de wijze van certificeren.