Actueel

Ondernemers Krimpen gaan ruim 125 duurzaamheidsacties uitvoeren

januari 2011

Gemiddeld had ieder bedrijf meer dan 10 duurzaamheidsacties op zijn lijst staan bij de slotbijeenkomst van de cursus 'Duurzaam ondernemen loont in Krimpen. Tien Krimpense bedrijven volgden de cursus die was georganiseerd door de OK, Parkmanagement Krimpen en de gemeente. Uit de handen van wethouder Aeyelts Averink-Winsemius kregen zij hun certificaat tijdens de feestelijke afsluiting.

De wethouder milieuzaken zei onder de indruk te zijn van de 125 acties die de ondernemers presenteerden. “De gemeente Krimpen a/d IJssel  werkt samen met de gemeenten van de stadsregio Rotterdam aan een forse reductie van CO2. Ons doel is om in 2025 40% minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Dat kunnen we niet zonder onze bewoners en bedrijven. Zij moeten het doen, de gemeente kan hen slechts ondersteunen met goede randvoorwaarden. Ik ben dan ook blij dat we hier hebben kunnen bijdragen door een deel van de cursus te financieren. Met deze 125 acties door bedrijven uit diverse branches zetten we een mooie stap naar een duurzaam Krimpen”.

De deelnemers hebben in de cursus een CO2-footprint gemaakt met de Milieubarometer. Met de resultaten van de Milieubarometer en de input uit de presentaties en werkopdrachten heeft elke deelnemer een actieplan gemaakt. Enekel voorbeeldacties zijn: het ophangen van een AED voor reanimaties (van der Jagt), het aanschaffen van een vouwfiets (Insite Parkmanagement), het meenemen van vrije koeling (zonder compressor) bij vernieuwing van het koelsysteem (Widek), het installeren van zuinige HF-TL verlichting (diverse deelnemers). Wim de Kwant concludeert: "Ik wil ons bedrijf duurzamer maken. Duurzame energie is helaas nog onbetaalbaar voor ons. Maar er zijn nog voldoende besparingsmogelijkheden." Jan Willem Mauritz van Autobedrijf de Koning vat het als volgt samen "Onze branchevereniging stimuleert Duurzaam Ondernemen en de maatschappij vraagt er nu gewoon om." Duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor het milieu, maar levert ook financiële voordelen op.

Bedrijven die de tweede cursus ‘Duurzaam Ondernemen Loont in Krimpen’ willen volgen, kunnen zich melden bij Liesbeth Pleizier van de gemeente Krimpen a/d IJssel of Esther Kras van Parkmanagement Krimpen.