Actueel

Oorkondes voor Blauwzaam - I

september 2014

Blauwzaam Energieconvenant-I succesvol afgerond 


Op 16 september 2014 ontvingen 25 ondernemers uit de Alblasserwaard een oorkonde omdat ze drie jaar lang hebben gewerkt aan Energiebesparing in het kader van het Eerste energieconvenant van Blauwzaam. Ze kregen deze uitgereikt door Monica Milz, voorzitter van de Green-Deal Board.

In 2011 startte het Energieconvenant met 27 deelnemers. Slechts twee daarvan zijn tussentijds afgehaakt. Iedere deelnemer tekende ervoor dat hij in drie jaar 10% energiebesparing/CO2 reductie wilde behalen. Ongeveer een jaar na de start is Stimular bij Blauwzaam betrokken geraakt en heeft de deelnemers ondersteund bij de monitoring van hun energieverbruiken en CO2-uitstoot. De Blauwzaam Energieconvenanten gebruiken de Milieubarometer als monitoringsinstrument.

De CO2-reductie resultaten

  • De convenantsdeelnemers stootten in 2013 samen 4,5 % CO2 (1.755 ton) minder uit dan in 2010.
  • 50% van de deelnemers heeft de doelstelling van 10% besparing gehaald.
  • Vijf daarvan hebben zelfs meer dan 30% CO2 gereduceerd.
  • 72% van de deelnemers (18 van de 25) hebben minstens 2% bespaard.
  • En bij 4 deelnemers is de absolute CO2-uitstoot weliswaar gestegen, maar hun relatieve uitstoot (per fte of per omzet) wel meer dan 10% verlaagd. Doordat zij in deze periode een (forse) groei hebben doorgemaakt was voor hen een absolute besparing niet haalbaar.
  • Slechts drie bedrijven hebben zowel absoluut als relatief geen besparing gerealiseerd.

Overig resultaat

Maar, misschien nog wel belangrijker: het convenant heeft de bedrijven enthousiast gemaakt (en gehouden) voor energiebesparing. De deelnemers geven aan dat ze nu meer inzicht hebben in hun verbruik, CO2-uitstoot en de mogelijkheden om daarop te besparen. Ze zullen er dan ook mee door gaan en dit blijkt ook uit de energiebesparingsmaatregelen die de meeste bedrijven nog op de planning hebben staan. Een indruk daarvan is te vinden in het eindrapport van Blauwzaam Energieconvenant - I .

De volgende drie Blauwzaam energieconvenanten hebben veel geleerd van deze eerste groep: onder andere dat het handig is om de monitoring extern te laten begeleiden (door stichting Stimular) Stimular controleert de CO2-footprints en maakte jaarlijks een rapport waarin de vorderingen van alle deelnemers zichtbaar waren. Dat was een goede stok achter de deur om de jaarlijkse cijfertjes in te vullen en een goede stimulans om bezig te blijven met energiebesparing. Daarnaast kwamen de bedrijven een paar keer per jaar bij elkaar en inspireerden dan elkaar op het gebied van energiebesparing.Zie ook het vorige bericht over Blauwzaam