Actueel

Stimular helpt Van Dijk Maasland naar top CO2-Prestatieladder

februari 2018

Grond-, weg- en waterbouwer Van Dijk Maasland kreeg het voor elkaar: met hulp van Stimular steeg het van trede drie naar vijf op de CO2-Prestatieladder. Het bedrijf behoort nu  zélf tot de top van de energiebespaarders, én helpt ook zijn leveranciers om energiewinst te boeken. Zoals die van het mineraal Olivijn, dat wereldwijd in de belangstelling staat vanwege zijn CO2-absorberende eigenschappen.

Marco Mabelis, tendermanager van Van Dijk Maasland: “We zijn heel tevreden over de samenwerking met Stimular. Stimular leverde ons alles wat we moesten doen voor de CO2-ketenanalyse in hapklare brokken aan.”

Groot voordeel

Van Dijk Maasland gebruikt de CO2-Prestatieladder al sinds 2009. Deze ladder is een handig instrument voor bedrijven om hun CO2-uitstoot in kaart te brengen (trede 1); te reduceren (trede 2 tot en met 4) én om de productieketens van producten - van grondstofwinning tot afvalverwerking - positief te beďnvloeden (trede 5). Niet alleen het klimaat vaart hier wel bij: ook bedrijven hebben er veel profijt van. Denk aan lagere energiekosten; materiaalbesparing; marktonderscheiding; innovatiewinst; en het krijgen van extra opdrachten.

Rendabele business

Veel méér bedrijven zouden daarom volgens Stimular naar de productieketen van hun koopwaar moeten kijken: “Of je nu wel of geen CO2-Prestatieladder-certificering hebt, of op een lage of hoge trede staat: bedrijven kunnen zélf energie besparen, maar vaak via de leveranciers van hun producten – die grotere energieverbruikers zijn - nog veel meer.”

Stimular ondersteunt bedrijven bij hun ketenaanpak onder andere met een globale inventarisatie van de CO2-uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan die van alle ingekochte materialen en ingehuurde werkzaamheden. Om trede vijf op de CO2-Prestatieladder te bereiken, helpt Stimular bedrijven bovendien om een gedetailleerde ketenanalyse van een specifiek product te maken. Voor Van Dijk Maasland was dit dus het product Olivijn: een logische keuze voor het bedrijf, omdat het dit mineraal juist vanwege zijn CO2-absorberende eigenschappen promoot.

Toenemend enthousiasme

Stimular maakte overigens al eerder ketenanalyses. Ze voerde toen, behalve de analyses, ook de gegevensverzameling uit. Van Dijk Maasland wilde hierin zélf een grote rol spelen.

Stimular: “Van Dijk Maasland werkt met toenemend enthousiasme aan CO2-besparing. Het leuke is dat we dat meestal zien: bedrijven die voor de CO2-Prestatieladder zijn gecertificeerd, zijn enthousiaster over CO2-reductie dan daarvoor.”

Meer weten?

Lees wat Stimular voor u kan betekenen: Contact: Marlies Peschier, tel. 010 238 28 28

Foto bovenaan: Project van Van Dijk Maasland