Het begon met People-Planet-Profit en daarna kwamen Duurzaam Ondernemen, MVO, CSR en Sustainable Development Goals. Er zijn veel termen in omloop voor ondernemen met oog voor duurzaamheid. Stimular werkt al jaren aan de vertaling van de People-Planet-Profit-theorie naar duidelijke taal voor ondernemers.
De vernieuwing van de Stimular-website was aanleiding om onze praktische definitie en invulling van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) te actualiseren en de internationale sociale aspecten verder uit te werken. De nieuwe Wegwijzer MVO biedt houvast als je aan de slag gaat.
Van Duurzaam Ondernemen naar MVO
Stimular publiceerde in 2004 al een praktische definitie en invulling van Duurzaam Ondernemen op de website DuurzaamMKB.nl. Hiermee vertaalden we de theorie van People-Planet-Profit naar duidelijke taal voor ondernemers, waaronder MKB. Er was veel behoefte aan deze praktische invulling, de pagina over Duurzaam Ondernemen op DuurzaamMKB.nl werd goed bezocht. “Duurzaam Ondernemen” werd door de jaren heen steeds vaker aangeduid als maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).
Invloed van Sustainable Development Goals
Binnen de sociale component van MVO ontstond steeds meer aandacht voor het welzijn van alle wereldburgers, mede door de lancering van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Eerder lag de nadruk op lokale sociale aspecten zoals het welzijn van medewerkers en positief bijdragen aan de directe omgeving en de maatschappij in Nederland.
Geactualiseerde definitie en invulling
Stimular heeft december 2019 haar website DuurzaamMKB.nl geïntegreerd in de Stimular-website. Dit was een mooie aanleiding om de teksten over Duurzaam Ondernemen / MVO te actualiseren en de internationale sociale aspecten, denk aan kinderarbeid en arbeidsomstandigheden in productielanden, verder uit te werken. Het resultaat is opgenomen in het thema MVO op deze website, op de pagina’s Wat is MVO? en Waarom MVO?
Nieuwe Wegwijzer voor MVO
Aanvullend ontwikkelde Stimular een Wegwijzer voor MVO, waarmee bedrijven en organisaties snel door de bomen het bos weer ziet. De Wegwijzer biedt praktische tips en hulpmiddelen om met MVO aan de slag te gaan. Onderdelen van de Wegwijzer zijn o.a. het bepalen van MVO-prioriteiten, stellen van doelen, meten van de voortgang en communiceren.
Toevoegen praktijkvoorbeelden
De komende maanden worden praktijkvoorbeelden aan het thema MVO toegevoegd. De praktijkvoorbeelden laten zien hoe bedrijven en (overheids)organisaties aan MVO werken, ze geven inspiratie om zelf aan de slag te gaan!
Heeft jouw organisatie een mooi (succes)verhaal over MVO?
Wij zetten het graag in de schijnwerpers op onze website, zodat het andere bedrijven kan inspireren om ook aan de slag te gaan met MVO.
Neem contact op met Carmen van den Berg, 010 – 238 28 34.
Bekijk het Thema MVO