Gemeente Krimpenerwaard ondertekende donderdag 21 april, samen met vijftien andere bedrijven en scholen, een Energieconvenant. De organisaties gaan samen, onder de naam WaardZaam, de uitdaging aan om tien procent energie te besparen in 2018. De deelnemers brengen hun energieverbruik in kaart met behulp van de Milieubarometer van Stimular. Hieronder leest u twee artikelen uit Het Kontakt.
Ambitie WaardZaam: 10 procent energiebesparing in 2018
Gemeente Krimpenerwaard ondertekent donderdag 21 april, samen met vijftien andere bedrijven en scholen, een Energieconvenant. De organisaties gaan samen, onder de naam WaardZaam, de uitdaging aan om tien procent energie te besparen in 2018.
“Minder energie verbruiken spaart het milieu, maar ook kosten”, verklaart wethouder Pieter Neven. “Doordat de gemeente, bedrijven en scholen samen optrekken, kunnen zij eenvoudig kennis en ervaring delen en verspreiden.”
De gemeente heeft een lange termijn ambitie waarin de samenleving geen gebruik meer hoeft te maken van fossiele brandstoffen en energie- en CO2-neutraal is. De ondertekening van het Energieconvenant op 21 april draagt bij aan deze ambitie. Wethouder Pieter Neven geeft aan dat de korte termijn ambitie uit het collegewerkprogramma vijf procent besparing is: “Door de ondertekening van het energieconvenant doen we er een schepje bovenop: we gaan voor tien procent in drie jaar.”
Uitwisselen
Iedere convenantpartner gaat voor tien procent energiebesparing binnen de eigen organisatie. Neven: “Door het samenwerkingsverband WaardZaam op te richten, helpen wij elkaar door kennis en ervaring uit te wisselen over energiebesparende maatregelen. Dit kan gaan over gebouwen en installaties maar ook over auto’s en materieel. Het effect van maatregelen en de voortgang wordt in de gaten gehouden met behulp van de Milieubarometer. De gemeente heeft een abonnement voor drie jaar afgesloten waar alle bedrijven in de gemeente gebruik van kunnen maken.”
Alle bedrijven in de Krimpenerwaard zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de ondertekening van het energieconvenant tijdens de MVO-themabijeenkomst, die wordt georganiseerd door de Ondernemerskring Schoonhoven.
Tijdens de bijeenkomst kunnen bedrijven kennismaken met duurzaamheidsinitiatieven binnen de gemeente en zich daarbij aansluiten. Neven: “De gemeente hoopt dat WaardZaam uitgroeit tot een samenwerkingsverband waarin de ambities worden waargemaakt.”
Op dit moment zijn de convenantpartners Bouwbedrijf De Vries en Verburg, Rabobank, VSE, NST, Kruiswijk, kaasboerderij Schep, Willem de Zwijger College en gemeente Krimpenerwaard.
Bron: Het Kontakt, Krimpener- en Lopikerwaard, 15 april 2016
WaardZaam krijgt vorm: ‘we moeten het met z’n allen doen’
WaardZaam krijgt vorm in de Krimpenerwaard. Management en werknemers van bedrijven beseffen meer en meer dat duurzaam ondernemen toekomst heeft. Dat bleek nog eens tijdens een bijeenkomst over maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Nippon the healthclub in Schoonhoven. Adviseur Mirella Sterrenburg gaf daarin dat de negatieve gevolgen van de klimaatverandering niet meer te stuiten zijn, maar dat we gezamenlijk de schade alsnog kunnen beperken. “Duurzaamheid is slechts een begrip. Het gaat nu om daden.”
Frequent
Ze ziet initiatieven om het land met de meest vervuilde lucht van Europa schoner te krijgen. “Er ontstaan netwerkorganisaties, het onderwerp krijgt frequent aandacht in de pers en het imago van ondernemers die duurzaam denken en doen, wordt steeds beter. Logisch, want duurzaam ondernemen doe je vanuit je hart. Vanuit een bewust rentmeesterschap toon je liefde voor de natuur, besef je dat het behoud van de kwaliteit van je leefomgeving op de eerste plaats komt, voor de volgende generatie en voor je eigen wereldburgerschap.”
Mirella Sterrenburg was één van de sprekers tijdens de themabijeenkomst, die halverwege werd onderbroken door het ondertekenen van een energieconvenant tussen vertegenwoordigers van 15 bedrijven, scholen en de gemeente Krimpenerwaard.
De organisaties gaan samen de uitdaging aan om tien procent energie te besparen in 2018. Minder energie verbruiken spaart het milieu, maar ook kosten.
Benadrukken
Jan van Heukelum, rector van de Willem de Zwijger scholengemeenschap, was ook te gast. Hij meende dat het bewust worden van duurzaamheid betekent dat jong en oud hun gedrag moeten veranderen of aanpassen voor een schoner milieu. “Dat kan je niet genoeg benadrukken, want we moeten het met z’n allen doen.”
Sterrenburg deelde de mening dat duurzaam ondernemen gebaat is bij een collectieve aanpak: gezamenlijk inkopen, kennis delen. “We moeten ons afvragen hoe we elkaar kunnen helpen. Misschien is duurzaam ondernemen over tien jaar ‘business as usual’ voor bedrijven in de Krimpenerwaard.”
Bron: Het Kontakt, Krimpener- en Lopikerwaard, 22 april 2016