Bedrijven en organisaties die winst maken, kunnen al sinds jaar en dag gebruik maken van fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Ook in 2020 zijn deze regelingen beschikbaar, zoals ook de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Zoals elk jaar zijn er ook dit jaar een aantal wijzigingen. Stimular heeft deze wijzigingen verwerkt in de Stimular Maatregelen op deze website. De Stimular-Maatregelen beschrijven hoe je duurzaamheidswinst kunt boeken. De maatregelen zijn gebaseerd op kennis en ervaring die Stimular tijdens projecten opdoet. We voegen regelmatig nieuwe maatregelen toe.
Wijzingen in EIA
Een belangrijke wijziging in de EIA is de uitbreiding met technische voorzieningen om CO2-reductie bij processen te bevorderen. Het gaat hier om de reductie van het broeikasgas CO2 bij bestaande processen. Dit is dus breder dan alleen energiebesparing. Om de energietransitie te bevorderen is de aanleg van het leidingwerk tussen bron en eindgebruiker van warmte- en koudenetten toegevoegd. Daarnaast is meer aandacht voor het gebruik van elektriciteit in plaats van aardgas. Zo is de gasmotor gedreven warmtepomp van de lijst verwijderd en zijn elektrische toestellen voor stoom- en thermische olieproductie toegevoegd. Voor kleine en middelgrote bedrijven is interessant dat de drempel voor het aanvragen van EIA voor zonnepanelen is verlaagd van 25 kWp naar 15 kWp. Dit betekent dat nu veel meer bedrijven in aanmerking komen voor deze subsidie. De randvoorwaarden voor ledverlichting zijn juist zwaarder. Er worden nu hogere eisen gesteld aan de hoeveelheid licht per Watt.
Wijzingen in MIA/Vamil
Nieuw in de MIA/Vamil is dat investeringen die bijdragen aan de circulaire economie in aanmerking komen voor fiscaal voordeel. Circulaire producten die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel zijn onder andere circulaire matrassen en zonnepanelen en meubels van gerecycled materiaal. Naast de producten zelf komt ook de productieapparatuur in aanmerking voor fiscaal voordeel.
Wijzigingen in ISDE
Ook in de ISDE-regeling (Investeringssubsidie duurzame energie) zijn er dit jaar wijzigingen. In 2019 was er subsidie voor kleine pelletkachels en biomassaketels. De subsidie op deze apparaten is vervallen, omdat er meer nadelen zijn voor het milieu, dan voordelen. De CO2-reductie is te beperkt in vergelijking met de luchtverontreiniging die pelletkachels en biomassaketels veroorzaken.