Wat kan jouw bedrijf doen om duurzaamheidswinst te boeken? Met het filter kun je gericht zoeken wat in jouw branche of een specifiek proces mogelijk is. Als je een branche kiest, krijg je extra filteropties.
Dit is de meest actuele en uitgebreide verzameling maatregelen voor duurzaam ondernemen! De maatregelen zijn mede gebaseerd op kennis en ervaring die Stichting Stimular tijdens projecten opdoet. Lees verder over deze maatregelen of ga direct met het filter hieronder aan de slag.
Verplichte Maatregelen: maatregelen op het gebied van energiebesparing (erkende energiemaatregelen), afvalscheiding en vervoersmanagement die in het kader van het Activiteitenbesluit verplicht zijn voor jouw branche.
Short- / longlist: Op de shortlist staan de meest gangbare en rendabele maatregelen voor jouw branche. Op de longlist staan alle maatregelen die vaak toepasbaar zijn in jouw branche.
Zelfstandig / natuurlijk moment: Een maatregel voor een zelfstandig moment kan je meestal direct uitvoeren. Je hoeft niet te wachten op een vervangingsmoment. Een maatregel voor een natuurlijk moment kan je meestal het best uitvoeren als apparatuur, installaties of (bouwkundige) voorzieningen aan vervanging toe zijn.
Over het algemeen zal je alleen maatregelen uitvoeren die zich terugverdienen. Van een maatregel voor een zelfstandig moment moeten de hele investeringskosten zich terugverdienen; van een maatregel voor een natuurlijk moment alleen de meerkosten van de energiezuinige optie.
Omdat het moment afhankelijk is van de terugverdientijd kan een maatregel in de ene branche geadviseerd worden voor een zelfstandig moment en in de andere branche voor een natuurlijk moment. En, als je een strengere eis stelt aan de terugverdientijd (bijv. max. 5 jaar zoals de overheid in de verplichte maatregelen), schuiven maatregelen voor een zelfstandig moment door naar een natuurlijk moment. Bijvoorbeeld led-verlichting verdient zich bijna altijd terug, maar omdat de terugverdientijd van de investering langer is dan 5 jaar, verplicht de overheid het alleen op een natuurlijk moment, als je de bestaande verlichting vervangt.
Klik op het i-tje om deze tekst weer te verbergen.
Je hebt gefilterd op:
Maatregelen op gebied van energiebesparing (erkende energiemaatregelen), afvalscheiding en vervoersmanagement die in het kader van het Activiteitenbesluit verplicht zijn voor jouw branche.
Op de shortlist staan de meest gangbare en rendabele maatregelen voor jouw branche. Op de longlist staan alle maatregelen die vaak toepasbaar zijn in jouw branche.
Een maatregel voor een zelfstandig moment kan je meestal direct uitvoeren. Je hoeft niet te wachten op een vervangingsmoment. Een maatregel voor een natuurlijk moment kan je meestal het best uitvoeren als apparatuur, installaties of (bouwkundige) voorzieningen aan vervanging toe zijn.
Over het algemeen zal je alleen maatregelen uitvoeren die zich terugverdienen. Van een maatregel voor een zelfstandig moment moeten de hele investeringskosten zich terugverdienen; van een maatregel voor een natuurlijk moment alleen de meerkosten van de energiezuinige optie.
Omdat het moment afhankelijk is van de terugverdientijd kan een maatregel in de ene branche geadviseerd worden voor een zelfstandig moment en in de andere branche voor een natuurlijk moment. En, als je een strengere eis stelt aan de terugverdientijd (bijv. max. 5 jaar zoals de overheid in de verplichte maatregelen), schuiven maatregelen voor een zelfstandig moment door naar een natuurlijk moment. Bijvoorbeeld led-verlichting verdient zich bijna altijd terug, maar omdat de terugverdientijd van de investering langer is dan 5 jaar, verplicht de overheid het alleen op een natuurlijk moment, als je de bestaande verlichting vervangt.
Voorzie een infrarood salamander van automatische (pan-) detectie, waardoor onnodig aanstaan van het grill-element wordt voorkomen. Een salamander lijkt op een open oven waarmee je kunt toasten, grillen, gratineren en glaceren.
Installeer rook- en dampdetectieapparatuur in combinatie met meet- en regelapparatuur van de afzuiginstallatie. Deze maatregel bespaart elektriciteit door het aanhouden van een laag toerental van de afzuigmotor bij schone lucht. Daarnaast hoeft minder (nieuwe) lucht verwarmd te worden bij mindere afzuiging.
Alle beetjes helpen als het gaat om verminderen van milieubelasting. Vooral de manier waarop een mok of een bekertje wordt gebruikt bepaalt het verschil in milieubelasting. Maar wil je het milieu flink vooruit helpen, stop dan minder energie in de bekertjesdiscussie en meer in ‘energie besparen’. Het gebruik van duurzame koffiebekers draagt wel bij aan bewustwording.
Terrasverwarmers verbruiken energie voor het verwarmen van de buitenlucht. Hierbij gaat als vanzelfsprekend veel warmte verloren. Doe bij voorkeur je terrasverwarmer weg en leen gratis dekens of bodywarmers uit aan gasten die van de buitenruimte gebruik willen maken. Creëer een beschutte buitenruimte waar je gasten uit de wind zitten. Een terrasverwarmer wordt dan overbodig. Is de terrasverwarmer noodzakelijk, beperk dan het energieverlies.
Apparatuur op aardgas is – over de levensduur – goedkoper en gebruikt minder (primaire) energie. Met aardgas zijn grotere capaciteiten veel gemakkelijker te realiseren dan met elektriciteit. Gasgestookte HR-friteuses hebben bijvoorbeeld een grotere capaciteit en leveren een betere kwaliteit dan vergelijkbare elektrische friteuses. Ook de veelvoorkomende steamer heeft in de gasuitvoering veel meer capaciteit dan een elektrische versie.
Bereid het eten op festivals bij voorkeur met gasgestookte apparatuur met biogas of elektrische apparatuur met groene netstroom of op locatie opgewekte groene stroom. Indien biogas en echter groene stroom niet beschikbaar zijn, is gasgestookte apparatuur met ‘gewoon’ gas het beste alternatief. Het gebruik van elektrische apparatuur met stroom uit aggregaten is voor het milieu de slechtste oplossing.
De invoering van ‘good housekeeping’- of gedragsmaatregelen leidt tot energiebesparing. Ook worden op deze manier kosten bespaard. Een besparing tot 5% is veelal eenvoudig te realiseren.
Vaatwassers en wasmachines warmen water meestal op met elektriciteit. Dit is vanwege de verliezen bij de elektriciteitsproductie niet energie-efficiënt en daardoor relatief duur. Door de apparatuur op een warmwaterleiding aan te sluiten is het mogelijk (af)waswater te verwarmen met gas, restwarmte of zonnecollectoren.
Koffie kan warm worden gehouden op elektrische warmhoudplaatjes. Over het algemeen staan deze warmhoudplaatjes lang aan. Gebruik thermoskannen i.p.v. een warmhoudplaatje. Dit is energiezuiniger. Bovendien blijft de koffiesmaak beter (de koffie wordt minder snel bitter). Er zijn koffiezetautomaten die hun koffie rechtstreeks in een thermoskan zetten.
De overstap naar koken met inductie is op den duur onvermijdelijk en biedt ook vele voordelen. De energie wordt efficiënter gebruikt waardoor de keuken minder warm wordt en aangenamer blijft. De kookplaat is gebruiksvriendelijker, het is veiliger en er komen minder schadelijke stoffen vrij. Als een bedrijf of instelling groene stroom inkoopt zijn er geen directe en indirect broeikasgassen bij het gebruik van
de kookplaat.
Water uit een waterkoeler kost 500 tot 1.000 maal zo veel als kraanwater. Installeer een koudwaterkraan (tappunt met koelelement) op het waterleidingnet ter vervanging van waterkoelers.
Kies voor duurzame en eerlijke koffie met een (of meerdere) milieukeurmerk(en).
Koffiebonen groeien in landen rond de evenaar in Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Azië en Afrika. Koffieteelt kan verschillende negatieve effecten hebben op milieu en omgeving.
Een mechanische vetafscheider bespaart t.o.v. een vetvangput kosten en milieu doordat minder reiniging nodig is. Ten opzichte van een vetvangput heeft deze techniek het voordeel dat het veel gemakkelijker is om het vet af te voeren. Dit bespaart energieverbruik en schoonmaakmiddel voor verwijdering van het vet uit de vetvangput.
Kies als bedrijf vaker voor plantaardig eten in plaats van dierlijk eten, of maak zelfs het gehele aanbod plantaardig. Dierlijke eiwitten belasten het milieu zwaarder dan plantaardige eiwitten. Om 1 kilo dierlijk eiwit te produceren is namelijk 7 kilo plantaardig eiwit nodig. Er is zo voor vlees en zuivel dus meer land, water en (fossiele) energie nodig. Als je werkt aan een duurzamere bedrijfsvoering, hoort minder dierlijk eten er dus bij.
Om verstopping en aangroei van een vetlaag te voorkomen moet de vetvangput regelmatig geleegd en gereinigd worden. Verminder de frequentie van het mechanisch legen en reinigen door gebruik van reinigende korrels of tabletten. Deze zorgen ervoor dat de aangroei van de vetlaag op het water en de sliblaag onderin de vetvangput minder wordt. Hierdoor hoef je de put nauwelijks meer mechanisch te laten reinigen en zullen er geen verstoppingen meer ontstaan. Daarnaast zorgt de extra zuurstof ervoor dat geuroverlast vanuit de vetvangput vermindert.
Productkoeling veroorzaakt een aanzienlijk deel van het energieverbruik bij sportverenigingen. Veel sportverenigingen gebruiken reguliere (consumenten) koelkasten voor het koelen van producten. Vaak zijn dit oude, tweedehands koelkasten. Nieuwe koelkasten verbruiken veel minder elektriciteit.
Automaten (frisdrank, koffie, chocolademelk, soep, snoep, waterkoeler) staan vaak continu aan. Dat zorgt voor onnodig energieverbruik. Zet apparaten dus uit buiten de openingstijden. Sommige automaten hebben een ingebouwde tijdschakelaar. Gebruik anders een tijdschakelklok.
De meeste warmhoudapparatuur voor etenswaren heeft een korte opwarmtijd. Schakel deze apparatuur dus kort van te voren in en schakel hen uit als er geen producten meer in de warmhoudkasten liggen. Neem dit op in werkinstructies.
© 2020 Stichting Stimular
Abonneer je op onze doe-het-zelf-nieuwsbrief met inspirerende voorbeelden, hulpmiddelen en maatregelen om met je bedrijf of organisatie te werken aan duurzaam ondernemen. Max. 10 keer/jaar.