Duurzaam bedrijventerrein
Samen werken aan een toekomstbestendig terrein
Dit onderdeel van de Stimular website is bedoeld voor gemeenten, provincies, ondernemersverenigingen, parkmanagementorganisaties, bedrijfsinvesteringszones (BIZ) en actieve ondernemers die willen werken aan een duurzaam bedrijventerrein. De wegwijzer biedt een praktisch stappenplan waarin ambitie, onderzoek en actie samenkomen.
Wat is een duurzaam bedrijventerrein?
Op een duurzaam bedrijventerrein werken bedrijven samen aan een minimale milieubelasting en een optimaal bedrijfseconomisch resultaat. Minder milieubelasting betekent het minimaliseren van de energievraag, alle benodigde energie duurzaam opwekken, de uitstoot door vervoer terugdringen, optimaal gebruik maken van grondstoffen en de omgeving biodivers en klimaatbestendig inrichten.
Waarom een duurzaam bedrijventerrein?
In Nederland zijn 3.500 bedrijventerreinen. Díe verduurzamen levert meer CO2-reductie op dan aardgasvrij maken van woonwijken. Op bedrijventerreinen kan ook een flinke impuls gegeven worden aan de circulaire economie. Meer groen zorgt voor minder wateroverlast en hittestress, en maakt een bedrijventerrein een prettigere verblijfplaats. Duurzame bedrijventerreinen zijn toekomstbestendig en hebben een hogere economische waarde.
Wegwijzer Duurzaam bedrijventerrein
Aan de slag met het verduurzamen van een bestaand bedrijventerrein? Volg het praktische stappenplan waarin ambitie, onderzoek en actie samenkomen.
Wegwijzer Duurzaam bedrijventerrein
Aan de slag met het verduurzamen van een bestaand bedrijventerrein? Volg het praktische stappenplan waarin ambitie, onderzoek en actie samenkomen.
Praktijkvoorbeelden duurzame bedrijventerreinen
Bedrijventerrein Schiebroek energiepositief
Bedrijventerrein Schiebroek, Edwin Markus (parkmanager)
“Dankzij de opgebouwde samenwerking hebben we de basis op orde en staan ondernemers open om samen te werken op weg om een energiepositief bedrijventerrein”.
Duurzame samenwerking Halfweg-Molenwatering
Gemeente Nissewaard, Jochem Smit
“Bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering zette snelle stappen van een terrein zonder structurele samenwerking naar een duurzaam bedrijventerrein waar samenwerking de norm is en waar continu wordt gewerkt aan verdere verduurzaming.”
Brede aanpak verduurzaming bestaand bedrijventerrein
Industriepark Kleefse Waard, Marloes Huinink
“Industriepark Kleefse Waard werd in 2019 uitgeroepen tot beste circulaire werklocatie van Nederland, vanwege langdurige vasthoudendheid aan een circulaire visie, met concreet behaalde resultaten”.
MONITORING KLIMAATNEUTRAAL BEDRIJVENTERREIN
Stimular faciliteert de monitoring van energiebesparing en CO2-reductie voor
verschillende convenanten en groepen van bedrijven die hier gezamenlijk in optrekken.
Nieuws over duurzame bedrijventerreinen
Biodiversiteitsdag: kans voor bloeiende bedrijventerreinen
Ondernemers zien steeds vaker het belang van een groene werkomgeving, maar zien ook drempels door de financierings- en onderhoudskosten. Adviseur Esther de Groot ziet mogelijkheden om deze drempels te verlagen.
Nationale Zaaidag: maak je bedrijventerrein bloeiend
Een groene omgeving heeft een positief effect op onze gezondheid en lokale biodiversiteit. Daarom pleit adviseur Esther de Groot ervoor dat gebruikers van bedrijventerreinen hun omgeving bloeiend maken.
Duurzaam energienetwerk voor Kickersbloem
Ondernemers op de Kickersbloem in Hellevoetsluis gaan aan de slag met een gezamenlijk Energie Handelsplatform. Ze werken zo toe naar een toekomstbestendige energiehuishouding. Stimular helpt de ondernemers met de opstart.
Groene daken winstgevend voor zonnepanelen én biodiversiteit
Zonnepanelen op groene daken leveren meer elektriciteit op dan zonnepanelen op kale daken. En er is nóg meer winst te behalen, namelijk op het gebied van biodiversiteit zegt adviseur Esther de Groot in haar blog.