Een bedrijventerrein is vaak in bezit van gemeente en meerdere bedrijven, wat leidt tot versnipperd groenbeheer. Organiseer het groenonderhoud centraal om de groene uitstraling van het terrein te verbeteren. Werk samen met ondernemers en de gemeente aan meer bomen, planten en biodiversiteit. Zo creëer je een fijne werkomgeving! Bekijk ons stappenplan voor collectief werken aan een groen bedrijventerrein.
Onze biodiversiteit, een proces van miljoenen jaren, stort in. Bedrijven en organisaties kunnen met hun pand en terrein substantieel bijdragen aan het bevorderen van de lokale biodiversiteit. Hoe? Dat lees je in de wegwijzer Biodiversiteit & bedrijven.
Bij collectief vergroenen spreken georganiseerde bedrijven op een bedrijventerrein af om meer bomen, planten en struiken te plaatsen, wat de biodiversiteit verhoogt. Ondernemers werken met de gemeente aan meer groen in de openbare ruimte en onderling aan het vergroenen van hun eigen kavels.
Gezamenlijke afspraken over beheer en onderhoud van groen heeft meerdere voordelen.
Lees over de voordelen van een groen bedrijventerrein in de wegwijzer Biodiversiteit & bedrijven.
De volgende stappen zijn nodig om een bedrijventerrein collectief te vergroenen.
Het is essentieel dat er op het bedrijventerrein een organisatievorm is die verantwoordelijk is voor de uitstraling van het bedrijventerrein. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een BIZ of Ondernemersfonds. Is dit er nog niet? Bekijk dan Samenwerking organiseren op bedrijventerrein.
Meten is weten. Laat eerst een nulmeting uitvoeren op het bedrijventerrein om te weten hoe de biodiversiteitsscore op dat moment is en hoe het bedrijventerrein scoort ten opzichte van de directe omgeving. Dit kan je zelf globaal doen met de volgende stappen, of dit kan je door een laten doen:
Collectief inzetten op icoonsoorten op bedrijventerrein CapelleXL
Bedrijventerrein CapelleXL
Op bedrijventerrein CapelleXL heeft Stimular voor de BIZ de kansen voor klimaatadaptatie en biodiversiteit in kaart gebracht. Bij de maatregelen is rekening gehouden met het aantrekken van icoonsoorten. Want als het leefgebied van deze soorten op orde is, is de natuur in balans.
Zorg dat het thema vergroenen op de agenda komt. Dit is het moment dat het idee voor collectief vergroenen kan worden gepitcht. Doe dit met ingetekende beelden van foto`s die op het bedrijventerrein zijn genomen om een goede indruk te krijgen van wat groen met de uitstraling kan doen. Gebruik ook eventueel filmpjes van praktijkvoorbeelden. Wees duidelijk in welke voordelen er zijn en luister welke bezwaren ondernemers hebben. Neem de bezwaren serieus en bedenk oplossingen.
Als er voldoende draagvlak is, is het goed om samen maatregelen te bedenken. Bekijk in de wegwijzer Biodiversiteit & bedrijven welke vergroeningsmaatregelen er zijn voor individuele bedrijven. Kijk of je afspraken kunt maken over het samen aanleggen van groene daken en gevels bij individuele bedrijven.
Voorbeelden van maatregelen die collectief kunnen worden genomen zijn: entree groen inrichten, tiny forest of voedselbos aanleggen, wadi maken waar regenwater naartoe wordt geleid, natuurvriendelijke oevers aanleggen, wandelroutes maken en aantal picknickplekken vergroten.
Maak na de brainstorm een lijstje met maatregelen die hoog op de wensenlijst staan. Ga na welke maatregelen elkaar kunnen versterken. Vleermuiskasten ophangen samen met het inzaaien van het gras eromheen vergroot de kans dat er daadwerkelijk vleermuizen komen. Ga voor zoveel mogelijk overgangen en verbindingsstukken op het bedrijventerrein, bijvoorbeeld van land naar water, steen naar land, bos naar water, etc. De overgangen en verbindingsstukken, zoals takkenrillen, zijn namelijk erg belangrijk om zoveel mogelijk soortgroepen zoals amfibieën, reptielen en insecten aan te trekken.
Zorg dat er een vast bedrag per jaar is wat structureel in vergroening en klimaatadaptatie van het bedrijventerrein kan worden geïnvesteerd. Dit kan deels vanuit de jaarlijkse bijdrage van de leden van de BIZ, maar kan mogelijk ook vanuit de gemeente of waterschappen omdat dit collectieve plan hen onderhoud en beheer uit handen neemt. Maak op basis van het beschikbare geld een begroting waarin onderhoud is opgenomen en een planning met welke maatregel wanneer en door wie wordt uitgevoerd. Neem daarin ook de natuurlijke momenten op, zoals het vervangen van de riolering en van de bestrating. Zo kan je over de jaren eventueel nog bijsturen op basis van het resultaat op keuzes in welke maatregel wordt uitgebreid of juist wordt ingekort/verkleind.
Niet alle hoveniers en groenvoorzieners hebben kennis en ervaring met maatregelen om biodiversiteit te vergroten. Bekijk daarom of de huidige hovenier aangesloten bij NL Greenlabel, Wilde Weelde en/of Kleurkeur en kies slim je hovenier. Lees tips over een duurzame hovenier selecteren in de wegwijzer Biodiversiteit & bedrijven.
Neem onderhoud mee in de meerjarenbegroting. Door het onderhoud aan één hovenier voor het hele gebied uit te besteden is er één aanspreekpunt.
Laat aan de buitenwereld zien -met vergroenen. Vier de successen. Zo worden ook andere ondernemers op andere bedrijventerreinen geïnspireerd om hun bedrijventerrein te vergroenen.
Plan jaarlijkse acties zoals een gezamenlijke tegelwip- of bomenplantdag om de betrokkenheid van de ondernemers te vergroten. Bedenk ludieke acties en beloon ondernemers die meedoen met bijvoorbeeld nestkasten, vleermuiskasten en/of insectenhotels. Let op dat een expert wordt betrokken bij het ophangen/plaatsen van de kasten, zodat de dieren en insecten er daadwerkelijk baat hebben. Zie ook wegwijzer Biodiversiteit & bedrijven.
Biodiverse groenstrook in industrieel Zoeterwoude
BIZ Grote Polder Zoeterwoude, Ad van den Berg (Parktrust; voormalig parkmanager)
BIZ Grote Polder realiseert een klimaatbestendig en bloeiend bedrijventerrein zonder afbreuk te doen aan ondernemerschap.
Duurzaam bedrijventerrein
Stappenplan duurzaam bedrijventerrein
Collectieve maatregelen duurzaam bedrijventerrein
Ondersteuning nodig?
Stimular helpt gemeenten, ondernemersverenigingen en parkmanagers die een bedrijventerrein willen verduurzamen.
© 2020 Stichting Stimular
Abonneer je nu!
Abonneer je op onze doe-het-zelf-nieuwsbrief met inspirerende voorbeelden, hulpmiddelen en maatregelen om met je bedrijf of organisatie te werken aan duurzaam ondernemen. Max. 10 keer/jaar.