Wat kan jouw bedrijf doen om duurzaamheidswinst te boeken? Met het filter kun je gericht zoeken wat in jouw branche of een specifiek proces mogelijk is. Als je een branche kiest, krijg je extra filteropties.
Dit is de meest actuele en uitgebreide verzameling maatregelen voor duurzaam ondernemen! De maatregelen zijn mede gebaseerd op kennis en ervaring die Stichting Stimular tijdens projecten opdoet. Lees verder over deze maatregelen of ga direct met het filter hieronder aan de slag.
Verplichte Maatregelen: maatregelen op het gebied van energiebesparing (erkende energiemaatregelen), afvalscheiding en vervoersmanagement die in het kader van het Activiteitenbesluit verplicht zijn voor jouw branche.
Short- / longlist: Op de shortlist staan de meest gangbare en rendabele maatregelen voor jouw branche. Op de longlist staan alle maatregelen die vaak toepasbaar zijn in jouw branche.
Zelfstandig / natuurlijk moment: Een maatregel voor een zelfstandig moment kan je meestal direct uitvoeren. Je hoeft niet te wachten op een vervangingsmoment. Een maatregel voor een natuurlijk moment kan je meestal het best uitvoeren als apparatuur, installaties of (bouwkundige) voorzieningen aan vervanging toe zijn.
Over het algemeen zal je alleen maatregelen uitvoeren die zich terugverdienen. Van een maatregel voor een zelfstandig moment moeten de hele investeringskosten zich terugverdienen; van een maatregel voor een natuurlijk moment alleen de meerkosten van de energiezuinige optie.
Omdat het moment afhankelijk is van de terugverdientijd kan een maatregel in de ene branche geadviseerd worden voor een zelfstandig moment en in de andere branche voor een natuurlijk moment. En, als je een strengere eis stelt aan de terugverdientijd (bijv. max. 5 jaar zoals de overheid in de verplichte maatregelen), schuiven maatregelen voor een zelfstandig moment door naar een natuurlijk moment. Bijvoorbeeld led-verlichting verdient zich bijna altijd terug, maar omdat de terugverdientijd van de investering langer is dan 5 jaar, verplicht de overheid het alleen op een natuurlijk moment, als je de bestaande verlichting vervangt.
Klik op het i-tje om deze tekst weer te verbergen.
Je hebt gefilterd op:
Maatregelen op gebied van energiebesparing (erkende energiemaatregelen), afvalscheiding en vervoersmanagement die in het kader van het Activiteitenbesluit verplicht zijn voor jouw branche.
Op de shortlist staan de meest gangbare en rendabele maatregelen voor jouw branche. Op de longlist staan alle maatregelen die vaak toepasbaar zijn in jouw branche.
Een maatregel voor een zelfstandig moment kan je meestal direct uitvoeren. Je hoeft niet te wachten op een vervangingsmoment. Een maatregel voor een natuurlijk moment kan je meestal het best uitvoeren als apparatuur, installaties of (bouwkundige) voorzieningen aan vervanging toe zijn.
Over het algemeen zal je alleen maatregelen uitvoeren die zich terugverdienen. Van een maatregel voor een zelfstandig moment moeten de hele investeringskosten zich terugverdienen; van een maatregel voor een natuurlijk moment alleen de meerkosten van de energiezuinige optie.
Omdat het moment afhankelijk is van de terugverdientijd kan een maatregel in de ene branche geadviseerd worden voor een zelfstandig moment en in de andere branche voor een natuurlijk moment. En, als je een strengere eis stelt aan de terugverdientijd (bijv. max. 5 jaar zoals de overheid in de verplichte maatregelen), schuiven maatregelen voor een zelfstandig moment door naar een natuurlijk moment. Bijvoorbeeld led-verlichting verdient zich bijna altijd terug, maar omdat de terugverdientijd van de investering langer is dan 5 jaar, verplicht de overheid het alleen op een natuurlijk moment, als je de bestaande verlichting vervangt.
Een trein- of buskaart wordt normaal gesproken aan het loket gekocht of via het huisadres. Voor een deel van de werknemers is dit een drempel om met het OV te reizen. Door een contract af te sluiten met OV-bedrijven kan je de medewerkers direct aan de benodigde OV-kaarten helpen. Het bedrijf neemt dan de voorfinanciering voor zijn rekening, tegen een beperkte korting vanwege grootgebruik. Je kunt overwegen om de volledige reis per openbaar vervoer te vergoeden, ongeacht de afstand. Werknemers krijgen daarmee zeker op grotere afstand een directe stimulans om vaker voor bus of trein te kiezen.
Als op de werkplek één of meerdere fietsen voor algemeen gebruik beschikbaar is/zijn, kunnen medewerkers voor korte ritten de auto (of het meestal tragere OV) laten staan. Het is ook mogelijk om voor de deel- of dienstfietsen een leasecontract af te sluiten met een leasemaatschappij.
Fietsen met elektrische trapondersteuning en elektrische scooters kunnen als dienstfiets/scooter voor zakelijk gebruik worden toegepast. Ook kan een medewerker de elektrische fiets via de fiets-privé regeling aanschaffen en gebruiken voor woonwerk verkeer.
Het is steeds beter mogelijk om vervoerssoorten efficient te combineren. Daarbij is het mogelijk om een ‘multimodale’ reis (combinatie van vormen van vervoer) online te plannen en te betalen aan de hand van de actuele situatie. Met efficientere alternatieven voor de auto kunnen afgelegde autokilometers en daarmee de milieubelasting afnemen.
Bezoekers kiezen vaak voor de auto als hun bestemming een locatie is die ze niet kennen, ook als de locatie goed te bereiken is met openbaar vervoer. Stimuleer bezoekers om met het openbaar vervoer te komen door ze van goede informatie te voor zien, bijvoorbeeld de routebeschrijving met het OV en actuele vertrektijden.
Een verhuizing is het ideale moment om het reisgedrag van je medewerkers te beïnvloeden. Medewerkers hebben nog geen vast reispatroon opgebouwd en staan open voor nieuwe mogelijkheden. Er zijn meerdere mogelijkheden te stimuleren dat medewerkers duurzame keuzes maken bij het reizen.
Met een mobiliteitsbudget kan een werknemer zelf keuzes maken tussen kosten, gemak en reistijd van de reizen die worden gemaakt. Door verschillende vervoermiddelen te combineren, kan de werknemer geld besparen ten opzichte van altijd reizen per (lease-)auto. Dat gespaarde geld kan worden besteed aan vervoer voor privé-gebruik of het verschil kan worden uitbetaald.
Een mobiliteitscampagne is een goed idee als je mogelijkheden ziet voor meer zakelijk of woon-werkverkeer met OV, fiets of elektrische scooter/fiets. Informeer medewerkers op een ludieke wijze. Dit kan mede door een dag/dagdeel te organiseren dat volledig in het teken staat van duurzame mobiliteit.
Modal shift is het verplaatsen van transport over de weg naar transport per spoor of schip. Voordelen van spoor en schip ten opzichte van wegtransport zijn: hogere beladingsgraad, minder “leegrijden”, voldoende capaciteit.
Stimuleer jouw werknemers en bezoekers om elektrisch te rijden door op of bij de werklocatie(s) oplaadpunten neer te zetten.
Door een eigen parkeerbeleid vast te stellen krijg je controle over de parkeersituatie op eigen terrein en in de directe omgeving. Vooral bij een tekort aan parkeerplaatsen kan je de vestiging zo beter bereikbaar maken.
Wanneer een locatie niet goed bereikbaar is met het openbaar vervoer of wanneer er een parkeerprobleem kan er bij voldoende potentiele reizigers een pendeldienst ingezet worden. Enerzijds worden mensen zonder auto geholpen en anderzijds wordt het autogebruik in de directe omgeving beperkt. Wat vaak verkeersoverlast en luchtvervuiling oplevert voor de omgeving.
Vergoed autokilometers boven een maximale wegafstand, bijvoorbeeld 30 kilometer, niet. Dit bespaart je veel geld en stimuleert de medewerker om dichterbij het werk te gaan wonen of voor openbaar vervoer te kiezen. Naast deze regeling kunnen tegelijkertijd ook vergoeding of verstrekking in natura worden gedaan. Denk hierbij aan het gebruik van (dienst)fietsen of OV-regelingen.
Bedrijven hebben veel fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden om het fietsen te stimuleren. Je kunt ook een eigen regeling maken die de aantrekkelijkheid van de fiets voor woon-werkverkeer en zakelijk verkeer vergroot. Denk aan kilometervergoeding, onkostenvergoeding en sparen voor prijzen of goede doelen.
Stel een auto beschikbaar voor zaken- of dienstreizen, zodat medewerkers niet genoodzaakt zijn de auto ook voor woon-werkverkeer te gebruiken. Denk aan: autodate, autohuurabonnement, autohuurbonnen of een bedrijfsauto. Het financiële voordeel voor de werkgever bestaat uit besparingen door minder lease-auto’s, minder vergoedingen voor kilometers met de privé-auto, minder parkeerplaatsen
Vanpooling is carpoolen in een groot vervoermiddel (een busje) voor tenminste 6 personen. De ‘van’ is bedoeld als een luxe alternatief voor de auto, vergelijkbaar met eersteklas treinen, waarin de passagier kan werken.Vanpooling kan ingezet worden als een bedrijf slecht per openbaar vervoer te bereiken is. Deze maatregel vermindert het aantal autokilometers en het gebruik van brandstof en emissies.
Door volledige vergoeding van de kosten van bewaakte of afgesloten fietsenstallingen stimuleer je het gebruik van de fiets in combinatie met OV. Het reizen met het openbaar vervoer wordt vaak belemmerd doordat het woonadres en/of bedrijf niet op loopafstand van een OV-halte of station liggen. De fiets is hiervoor een geschikte oplossing, mits deze veilig kan worden gestald.
Door het verminderen van het aantal parkeerplaatsen worden medewerkers gestimuleerd om met OV of de fiets te komen. Bij invoering van een parkeerregime bekijk bij voorkeur per medewerker naar de noodzakelijkheid van autogebruik. Dit ervaren de medewerkers gewoonlijk als hard, maar eerlijk. Deze maatregel leidt tot een vermindering van het autoverkeer.
Vliegverkeer, met name kortere vluchten, heeft een relatief hoge CO2-uitstoot per kilometer t.o.v. andere vervoermiddelen. Langere vluchten zijn per kilometer gunstiger, maar hebben vanwege de grote afstand een forse CO2-uitstoot per vlucht. In veel organisaties is een beleid ten aanzien van zakelijke vliegreizen steeds gebruikelijker: er wordt alleen gevlogen als het echt noodzakelijk is.
Het gebruik van de fiets voor woon-werk- en zakelijk verkeer kan je stimuleren door te zorgen voor goede voorzieningen. Denk aan fietsenstalling, fietspomp en reparatieset, fietsreparatieservice, douche- en kleedruimte, en deel- of dienstfietsen.
Als je regelmatig kleine en lichte goederen op korte afstanden transporteert dan is het interessant om naast een bestelwagen of bezorgscooter een vrachtfiets aan te schaffen. Vrachtfietsen kunnen in een stedelijk gebied snellere routes nemen dan een bestelwagen. Ze hebben veel minder last van files en drukte onderweg. En kunnen bovendien gemakkelijk dichtbij de voordeur van de bestemming parkeren.
© 2020 Stichting Stimular
Abonneer je op onze doe-het-zelf-nieuwsbrief met inspirerende voorbeelden, hulpmiddelen en maatregelen om met je bedrijf of organisatie te werken aan duurzaam ondernemen. Max. 10 keer/jaar.