Stimular ondersteunde VPRO bij het opstellen van haar CO2-footprint en een plan om toe te werken naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering. VPRO gaat het plan uitvoeren en heeft hiervoor menskracht en budget vrijgemaakt.
Ad hoc
VPRO besteedt in haar programma’s regelmatig aandacht aan duurzaamheid. Ook in de eigen bedrijfsvoering nam ze al verschillende duurzame maatregelen. Zo is verlichting vervangen door led en wordt een deel van de elektriciteit opgewekt met zonnepanelen. VPRO wilde echter meer structuur aanbrengen in de verduurzaming en vroeg Stichting Stimular om daarbij te helpen.
CO2-footprint afbakenen en opstellen
De eerste stap was het opstellen van een CO2-footprint. Daarbij kwamen al direct dilemma’s voorbij zoals de afbakening. Dat het energieverbruik in het eigen pand en het vervoer van eigen medewerkers wordt meegenomen is duidelijk, maar hoe ga je om met energieverbruik op productielocaties, vervoer van ingehuurde cameramannen en ingekochte producties? In een werksessie werden met medewerkers vanuit verschillende afdelingen onderbouwde keuzes gemaakt voor afbakening van de CO2-footprint. Wim Amels, senior partnerships coördinator VPRO benadrukt het nut om een expert van buiten te betrekken bij de afbakening: “Los van alle duidelijke oplossingen en inzichten bieden in de CO2-afdruk van onze organisatie, was Stimular enorm goed in het proces van afbakenen.”
Vervolgens was het een kwestie van gegevens verzamelen. Energiecijfers van het eigen pand waren snel boven water, cijfers over vervoer bleken lastiger te achterhalen. Met praktische tips van Stimular kon uiteindelijk een complete footprint worden samengesteld.
Richting voor volgende stappen
Met de CO2-footprint heeft VPRO een nulmeting in handen en kan zij de voortgang monitoren. Zo blijft ze op koers richting nul. De footprint geeft inzicht waar de meeste uitstoot ontstaat. Voor VPRO bleken dit het elektriciteitsverbruik en het zakelijk verkeer te zijn. Dit gaf richting voor de volgende stap: het bepalen van doelen en maatregelen.
Natuurlijke momenten en thuiswerken
VPRO streeft naar minimaal 25% CO2-reductie in 2026 en een halvering van de huidige uitstoot in 2030. Veel energiemaatregelen worden uitgevoerd op een natuurlijk moment. Zo blijven de meerkosten beperkt. Voor woon-werkverkeer is een forse reductie mogelijk door het thuiswerken, dat tijdens corona noodzakelijk was, ook structureel mogelijk te maken.
Anders reizen
Voor zakelijk verkeer is een omslag nodig in het denken: veel producties zijn in het buitenland. Omdat dit de kern van de programmering van VPRO betreft, is het ongewenst om buitenlandse producties volledig te schrappen. Wel zal er kritisch naar worden gekeken. Kan een productie ook in Europa in plaats van een ander werelddeel? Kan vaker worden samengewerkt met lokale camera- en geluidsmensen zodat er minder gereisd wordt? En kan binnen Europa vaker voor de trein worden gekozen? Al deze keuzes hebben impact op de producties en budgetten daarvoor. Het is vooral een kwestie van anders kijken naar een productie. VPRO gaat hiermee testen en stelt budget beschikbaar voor extra kosten. Opgedane ervaringen worden dan weer gebruikt bij volgende producties. Aan het begin is dit wennen, uiteindelijk zal de nieuwe werkwijze een automatisme worden.
Wim Amels was blij met de ondersteuning: “Stimular is een handzame en betaalbare partner als het gaat om je organisatie te kickstarten op het gebied van duurzaamheid. Lean and mean, maar wel volledig en deskundig!”