Wat kan jouw bedrijf doen om duurzaamheidswinst te boeken? Met het filter kun je gericht zoeken wat in jouw branche of een specifiek proces mogelijk is. Als je een branche kiest, krijg je extra filteropties.
Dit is de meest actuele en uitgebreide verzameling maatregelen voor duurzaam ondernemen! De maatregelen zijn mede gebaseerd op kennis en ervaring die Stichting Stimular tijdens projecten opdoet. Lees verder over deze maatregelen of ga direct met het filter hieronder aan de slag.
Verplichte Maatregelen: maatregelen op het gebied van energiebesparing (erkende energiemaatregelen), afvalscheiding en vervoersmanagement die in het kader van het Activiteitenbesluit verplicht zijn voor jouw branche.
Short- / longlist: Op de shortlist staan de meest gangbare en rendabele maatregelen voor jouw branche. Op de longlist staan alle maatregelen die vaak toepasbaar zijn in jouw branche.
Zelfstandig / natuurlijk moment: Een maatregel voor een zelfstandig moment kan je meestal direct uitvoeren. Je hoeft niet te wachten op een vervangingsmoment. Een maatregel voor een natuurlijk moment kan je meestal het best uitvoeren als apparatuur, installaties of (bouwkundige) voorzieningen aan vervanging toe zijn.
Over het algemeen zal je alleen maatregelen uitvoeren die zich terugverdienen. Van een maatregel voor een zelfstandig moment moeten de hele investeringskosten zich terugverdienen; van een maatregel voor een natuurlijk moment alleen de meerkosten van de energiezuinige optie.
Omdat het moment afhankelijk is van de terugverdientijd kan een maatregel in de ene branche geadviseerd worden voor een zelfstandig moment en in de andere branche voor een natuurlijk moment. En, als je een strengere eis stelt aan de terugverdientijd (bijv. max. 5 jaar zoals de overheid in de verplichte maatregelen), schuiven maatregelen voor een zelfstandig moment door naar een natuurlijk moment. Bijvoorbeeld led-verlichting verdient zich bijna altijd terug, maar omdat de terugverdientijd van de investering langer is dan 5 jaar, verplicht de overheid het alleen op een natuurlijk moment, als je de bestaande verlichting vervangt.
Klik op het i-tje om deze tekst weer te verbergen.
Je hebt gefilterd op:
Maatregelen op gebied van energiebesparing (erkende energiemaatregelen), afvalscheiding en vervoersmanagement die in het kader van het Activiteitenbesluit verplicht zijn voor jouw branche.
Op de shortlist staan de meest gangbare en rendabele maatregelen voor jouw branche. Op de longlist staan alle maatregelen die vaak toepasbaar zijn in jouw branche.
Een maatregel voor een zelfstandig moment kan je meestal direct uitvoeren. Je hoeft niet te wachten op een vervangingsmoment. Een maatregel voor een natuurlijk moment kan je meestal het best uitvoeren als apparatuur, installaties of (bouwkundige) voorzieningen aan vervanging toe zijn.
Over het algemeen zal je alleen maatregelen uitvoeren die zich terugverdienen. Van een maatregel voor een zelfstandig moment moeten de hele investeringskosten zich terugverdienen; van een maatregel voor een natuurlijk moment alleen de meerkosten van de energiezuinige optie.
Omdat het moment afhankelijk is van de terugverdientijd kan een maatregel in de ene branche geadviseerd worden voor een zelfstandig moment en in de andere branche voor een natuurlijk moment. En, als je een strengere eis stelt aan de terugverdientijd (bijv. max. 5 jaar zoals de overheid in de verplichte maatregelen), schuiven maatregelen voor een zelfstandig moment door naar een natuurlijk moment. Bijvoorbeeld led-verlichting verdient zich bijna altijd terug, maar omdat de terugverdientijd van de investering langer is dan 5 jaar, verplicht de overheid het alleen op een natuurlijk moment, als je de bestaande verlichting vervangt.
Het koelen van producten kost veel elektriciteit. De koudemiddelen dragen negatief bij aan het broeikaseffect. Je kunt de milieubelasting van jouw koel- en vriessystemen beperken door te kiezen voor een energiezuinig model met minder milieubelastende koudemiddelen.
In koelcellen draait vaak continu een ventilator bij de verdamper om temperatuurverschillen in de koel- en vriescel te voorkomen. Door de verdamperventilator in te stellen op basis van meerdere temperatuursensoren kan dit worden voorkomen.
Deurverliezen kunnen oplopen tot 30%. Technische maatregelen om de deurverliezen te beperken zijn: onder andere kleinere deuropeningen, strokengordijnen, snel sluitende deuren, deurdrangers, sluizen, dockshelters of luchtgordijnen.
Vanwege variaties in het productieproces zijn koel- en vriescellen vaak slechts ten dele gevuld met producten. Een gedeeltelijke vulling van koelcellen heeft tot gevolg dat er meer lucht in de ruimte circuleert dan noodzakelijk is. Soms is het mogelijk de koel- of vriescel onder te verdelen met opvouwbare schermen, folies en beweegbare panelen.
Bij het koelen wordt een vaste temperatuur ingesteld. Een koelinstallatie verbruikt onnodig veel energie als de koeltemperatuur te laag wordt ingesteld. Dit gebeurt onder andere als in een koeling een ander product opgeslagen wordt dan voorheen. Regelmatige controle van de ingestelde koeltemperatuur kan dit voorkomen. Elke graad temperatuurverhoging in de koeling levert een besparing op van 4%.
Telkens wanneer de deur opengaat, dringt veel warmte de vriescel binnen. Dit kan verminderd worden door, voor de toegangsdeur van de vriescel, een gekoelde voorruimte te plaatsen met een zo klein mogelijk wandoppervlak. Mogelijk kunnen toegangen van meerdere vriescellen voorzien worden van één centrale gekoelde voorruimte.
Het energieverlies tussen koelcellen onderling kan verminderd worden door de koelcellen met dezelfde temperatuur te groeperen. Pobeer de cellen met de hoogste temperatuur aan de buitenzijde te plaatsen en de cellen met de laagste temperatuur te omringen door cellen met een hogere temperatuur. De cellen met de laagste temperatuur hebben dan zo min mogelijk koudeverlies.
Kies bij vervanging van de ventilator in een koel- of vriescel voor een ventilator met een laag elektriciteitsverbruik. Naast de elektriciteitsbesparing geeft dit minder warmte in de cel. Een zuinige motor is een tweetoerenmotor of een HR-motor, afhankelijk van de situatie.
Beperk koudeverlies door HR++-glas toe te passen in scheidingswanden naar aangrenzende verwarmde ruimtes.
Het energieverbruik van een koel- of vriescel wordt voor een belangrijk deel bepaald door de isolatie van de cel. Wanneer de isolatielaag twee keer zo dik wordt, neemt het energieverlies met de helft af.
Transparante jaloezieën (30 tot 50 cm lang) aan de bovenkant van de deuropening van de inloop van koel- of vriescel voorkomen condensvorming op de ventilator. Hierdoor hoeft deze minder frequent schoongemaakt te worden en werkt de koeling beter.
Koppel de ventilator aan de deur van de koel- of vriescel, zodat deze uit gaat op het moment dat de deur geopend wordt. Dit voorkomt dat onnodig koudeverlies optreedt bij het openen van de deur. De koppeling kan gerealiseerd worden met een deurcontact die verbinding maakt met de ventilator.
In koelcellen draait vaak continu een ventilator bij de verdamper. De verdamperventilator hoeft echter niet te werken als de compressor niet in bedrijf is, dus als er geen warmte onttrokken wordt. Door de schakeling van de ventilator aan die van de compressor te koppelen wordt energie bespaard. Bijkomend voordeel is dat het uitdrogen van de producten wordt beperkt.
Koelingen voor koelen van drank en voeding zorgen voor piekbelasting wanneer zij (gelijktijdig) aanslaan. Voorkom dat koelingen bij de aansluiting gelijktijdig aanslaan bij aanvang door ze kouder aan te laten leveren.
Alle elektriciteit die gebruikt wordt, wordt uiteindelijk warmte. Voorkom onnodige warmtevorming in een koelcel of geklimatiseerde ruimte. Bijvoorbeeld door: verwijderen elektriciteitsverbruikende apparaten, uitdoen verlichting en ventilatie, apparatuur met een zo hoog mogelijk rendement.
Bij een deurcontact blijft de lamp alleen branden zolang de deur open staat. Als mensen vaak meer dan een paar seconden in de koel- of vriescel verblijven is een aanwezigheidssensor een betere oplossing. Als een deurcontact of sensor niet mogelijk is, installeer dan op z’n minst een detectielamp aan de buitenkant van de koel- of vriescel. Deze maakt van buitenaf zichtbaar of de lamp in de cel aan is.
Koel- en vriescellen met slecht sluitende deuren gebruiken meer elektriciteit dan koel- en vriescellen met goed sluitende deuren. Ook gaat het de kwaliteit van de opgeslagen producten achteruit (door de warmte en het vocht die iedere keer binnenkomt).
Vaak sluiten deuren van koel- en vriescellen niet goed als gevolg van versleten deurrubbers. Vervang deze rubbers zodat de deuren weer goed sluiten. Test de sluiting van een deur met een vel papier. Stop het vel papier tussen deur en deurpost en sluit de deur. Het vel papier moet vastgeklemd blijven zitten. Koel- en vriescellen met slecht sluitende deuren gebruiken meer elektriciteit dan koel- en vriescellen met goed sluitende deuren. Ook gaat het de kwaliteit van de opgeslagen producten achteruit (door de warmte en het vocht die iedere keer binnenkomt).
© 2020 Stichting Stimular
Abonneer je op onze doe-het-zelf-nieuwsbrief met inspirerende voorbeelden, hulpmiddelen en maatregelen om met je bedrijf of organisatie te werken aan duurzaam ondernemen. Max. 10 keer/jaar.