Wat kan jouw bedrijf doen om duurzaamheidswinst te boeken? Met het filter kun je gericht zoeken wat in jouw branche of een specifiek proces mogelijk is. Als je een branche kiest, krijg je extra filteropties.
Dit is de meest actuele en uitgebreide verzameling maatregelen voor duurzaam ondernemen! De maatregelen zijn mede gebaseerd op kennis en ervaring die Stichting Stimular tijdens projecten opdoet. Lees verder over deze maatregelen of ga direct met het filter hieronder aan de slag.
Verplichte Maatregelen: maatregelen op het gebied van energiebesparing (erkende energiemaatregelen), afvalscheiding en vervoersmanagement die in het kader van het Activiteitenbesluit verplicht zijn voor jouw branche.
Short- / longlist: Op de shortlist staan de meest gangbare en rendabele maatregelen voor jouw branche. Op de longlist staan alle maatregelen die vaak toepasbaar zijn in jouw branche.
Zelfstandig / natuurlijk moment: Een maatregel voor een zelfstandig moment kan je meestal direct uitvoeren. Je hoeft niet te wachten op een vervangingsmoment. Een maatregel voor een natuurlijk moment kan je meestal het best uitvoeren als apparatuur, installaties of (bouwkundige) voorzieningen aan vervanging toe zijn.
Over het algemeen zal je alleen maatregelen uitvoeren die zich terugverdienen. Van een maatregel voor een zelfstandig moment moeten de hele investeringskosten zich terugverdienen; van een maatregel voor een natuurlijk moment alleen de meerkosten van de energiezuinige optie.
Omdat het moment afhankelijk is van de terugverdientijd kan een maatregel in de ene branche geadviseerd worden voor een zelfstandig moment en in de andere branche voor een natuurlijk moment. En, als je een strengere eis stelt aan de terugverdientijd (bijv. max. 5 jaar zoals de overheid in de verplichte maatregelen), schuiven maatregelen voor een zelfstandig moment door naar een natuurlijk moment. Bijvoorbeeld led-verlichting verdient zich bijna altijd terug, maar omdat de terugverdientijd van de investering langer is dan 5 jaar, verplicht de overheid het alleen op een natuurlijk moment, als je de bestaande verlichting vervangt.
Klik op het i-tje om deze tekst weer te verbergen.
Je hebt gefilterd op:
Maatregelen op gebied van energiebesparing (erkende energiemaatregelen), afvalscheiding en vervoersmanagement die in het kader van het Activiteitenbesluit verplicht zijn voor jouw branche.
Op de shortlist staan de meest gangbare en rendabele maatregelen voor jouw branche. Op de longlist staan alle maatregelen die vaak toepasbaar zijn in jouw branche.
Een maatregel voor een zelfstandig moment kan je meestal direct uitvoeren. Je hoeft niet te wachten op een vervangingsmoment. Een maatregel voor een natuurlijk moment kan je meestal het best uitvoeren als apparatuur, installaties of (bouwkundige) voorzieningen aan vervanging toe zijn.
Over het algemeen zal je alleen maatregelen uitvoeren die zich terugverdienen. Van een maatregel voor een zelfstandig moment moeten de hele investeringskosten zich terugverdienen; van een maatregel voor een natuurlijk moment alleen de meerkosten van de energiezuinige optie.
Omdat het moment afhankelijk is van de terugverdientijd kan een maatregel in de ene branche geadviseerd worden voor een zelfstandig moment en in de andere branche voor een natuurlijk moment. En, als je een strengere eis stelt aan de terugverdientijd (bijv. max. 5 jaar zoals de overheid in de verplichte maatregelen), schuiven maatregelen voor een zelfstandig moment door naar een natuurlijk moment. Bijvoorbeeld led-verlichting verdient zich bijna altijd terug, maar omdat de terugverdientijd van de investering langer is dan 5 jaar, verplicht de overheid het alleen op een natuurlijk moment, als je de bestaande verlichting vervangt.
In alle koopgesprekken kan verpakkingsafval aan de orde worden gesteld, stuur er bij jouw leveranciers op aan dat er zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal wordt gebruikt. Deze maatregel bespaart grondstoffen en arbeidstijd voor het uitpakken en afval scheiden.
Laat de uitvoerder een beknopte afvalregistratie bijhouden op de bouwplaats. De uitvoerder kan aan de hand van deze registratie de afvalscheiding beter begeleiden en kan eenvoudig controleren of de verwijdering van het afval volgens de planning en begroting verloopt. Eventueel kan de afvalregistratie geïntegreerd worden in het weekrapport van de uitvoerder.
Gebruik een checklist om regelmatig de bouwplaats te controleren op veiligheid (nodig voor VCA) en het omgaan met afval en milieuschadelijke producten. De uitvoerder bespreekt de resultaten van de bouwplaatsinspectie in het werkoverleg en indien nodig worden samen met de bouwplaatsmedewerkers maatregelen genomen.
Houtresten met grote afmetingen kunnen vaak worden hergebruikt om onderdelen met kleinere afmetingen te produceren. Een goed beheer van de voorraad houtresten is nodig, om snel te kunnen controleren of bruikbare houtresten aanwezig zijn. Er meestal is geen specifieke investering nodig (alleen overdekte opslagruimte). Er wordt bespaard op de kosten voor de inkoop van hout en de afvoerkosten van resthout.
De verbinding met de funderingsbalken wordt gerealiseerd met ingeboorde stekeinden. Waar nodig kunnen palen nauwkeurig op hoogte worden gebracht door een kleine opstorting. De besparing van deze maatregelen bedraagt ongeveer 0,25 m3 betonpuin per woning.
Het is in de bouw al gebruikelijk om het hout of betonplex van de bekisting meerdere malen te gebruiken. Het aantal malen dat deze materialen worden hergebruikt kan in de praktijk nog worden verhoogd. De materialen kunnen na gebruik worden gereinigd en opgeslagen voor hergebruik.
Haal piketten na gebruik met een pikettentrekker uit de grond voor hergebruik op locatie of breng ze terug naar het magazijn voor hergebruik elders. Deze maatregel bespaart op de inkoopkosten van piketten.
In bepaalde steenverbanden, bijvoorbeeld drieklezoren e.d., zijn nette halve stenen of driekwart-stenen nodig. Maak waar mogelijk gebruik van een steenknipper of steenzaagmachine om zoveel mogelijk uitval van stenen te voorkomen. Deze maatregel leidt tot een besparing van grondstoffen en vermindering van de hoeveelheid af te voeren puin.
In contracten met onderaannemers kun je vastleggen dat zij zelf het materiaal inkopen en hun afval afvoeren. De onderaannemers zullen dan uit financiële overwegingen hun best doen zo min mogelijk materiaal te gebruiken en minder fouten te maken.
Gebruik bij het metselen mortel uit een silo, in plaats van handmatig aangemaakte mortel. Je ontvangt van de leverancier een silo met droge stof. De belangrijkste kostenbesparing zit in het voorkomen van uitval van cement en in het kunnen retourneren van overschotten mortel.
Gebruik zoveel mogelijk prefab of op maat aangevoerde materialen. Door het gebruik van prefab of op maat aangevoerd materiaal bespaart u flink op afvalkosten en tijd. In veel gevallen compenseren deze besparingen de meerkosten.
Maak afspraken met je betonleverancier over het terugnemen van beton dat je overhoudt op de bouwplaats. Het restbeton gaat terug naar de centrale en wordt daar gezeefd, het zand, grind en cementslib worden weer ingezet in het productieproces. Deze maatregel bespaart kostbare grondstoffen en de hoeveelheid afval vermindert (minder betonschollen in het puinafval).
Goede opslag van materialen is een aandachtspunt gedurende het gehele bouwproces. Let onder andere op de opslaglocatie, het afdekken en stabiliteit. Met deze maatregel kan je de uitval van materialen en de daaraan verbonden kosten flink verkleinen.
Door gebruik te maken van sluitvrachten, kan de laatste levering precies op maat worden geleverd. Hierdoor gaan er geen grondstoffen verloren en bespaar je op inkoopkosten en afvoerkosten.
Het is in de bouw gebruikelijk om extra materialen in te kopen zodat er geen tekort ontstaat tijdens het bouwen. Deze marge kan bijvoorbeeld 10% zijn bij stenen. Als men op de bouwplaats zorgvuldig met de stenen omgaat, verdwijnt deze 10% van de stenen na afloop in het afval. Dit verhoogt de afvalkosten, en je maakt ook onnodiger inkoopkosten voor de materialen die ongebruikt in het afval belanden. Je kunt materialen en kosten besparen door van een aantal projecten te analyseren hoeveel materialen overblijven. Stel de inkoopnormen bij aan de hand van deze analyse.
In jouw contracten met onderaannemers kan je vastleggen dat zij zelf hun afval opruimen en mee retour nemen. De onderaannemers zullen dan uit financiële overwegingen hun best doen zo min mogelijk afval te produceren en het afval gescheiden af te voeren. Werk in de contracten uit om welke afvalstromen het precies gaat, zodat daar geen misverstanden over kunnen bestaan.
Probeer houtafval te voorkomen. Dit kan door: een droge en schone opslag, vooraf in te schatten hoeveel hout nodig is, waar mogelijk afvalhout of gebruikt schoon hout te gebruiken, verpakkings- en transportmaterialen naar de leveranciers te retourneren. Deze maatregelen leiden tot minder afval en minder inkoop van hout.
Bij het bouwen van binnenwanden komt vooral gips en cellenbeton vrij. Dit afval mag niet in de puincontainer. Daarom heb je baat bij vermindering en apart houden van dit afval van binnenwanden. Dit kan door: afvalanalyse, ontwerp op maat, leveringscontrole, gebruik lijmschep.
Verklein uw hoeveelheid gevaarlijk afval door: restanten te voorkomen, gebruik te maken van het statiegeldsysteem voor bussen purschuim, verf- en lijmblikken goed leeg te maken (“schraapleeg”). Deze maatregelen leiden tot minder kosten voor afvoer van gevaarlijk afval en inkoop van materialen.
Er zijn een aantal mogelijkheden om wegwaaien van zand tegen te gaan: overdekken voorraadvakken en transportbanden, zand besproeien tijdens droge periodes, en zorgvuldig storten. Met de genoemde maatregelen kan 5 tot 10% bespaard worden op het verlies aan zand door wegwaaien. De besparing kan hiermee enkele tonnen zand per jaar bedragen.
Uit ervaring blijkt dat wanneer containers zorgvuldig gevuld worden er vaak wel 30% meer afval in past. Dit betekent dat u 30% kunt besparen op uw afvalkosten. Controleer elke container ook voor het ophalen op de juiste afvalscheiding en op de aanwezigheid van gevaarlijk afval. Zo voorkomt u dat de container met gescheiden afval wordt aangemerkt als ongescheiden afval of zelfs als gevaarlijk afval.
© 2020 Stichting Stimular
Abonneer je op onze doe-het-zelf-nieuwsbrief met inspirerende voorbeelden, hulpmiddelen en maatregelen om met je bedrijf of organisatie te werken aan duurzaam ondernemen. Max. 10 keer/jaar.