Wat kan jouw bedrijf doen om duurzaamheidswinst te boeken? Met het filter kun je gericht zoeken wat in jouw branche of een specifiek proces mogelijk is. Als je een branche kiest, krijg je extra filteropties.
Dit is de meest actuele en uitgebreide verzameling maatregelen voor duurzaam ondernemen! De maatregelen zijn mede gebaseerd op kennis en ervaring die Stichting Stimular tijdens projecten opdoet. Lees verder over deze maatregelen of ga direct met het filter hieronder aan de slag.
Verplichte Maatregelen: maatregelen op het gebied van energiebesparing (erkende energiemaatregelen), afvalscheiding en vervoersmanagement die in het kader van het Activiteitenbesluit verplicht zijn voor jouw branche.
Short- / longlist: Op de shortlist staan de meest gangbare en rendabele maatregelen voor jouw branche. Op de longlist staan alle maatregelen die vaak toepasbaar zijn in jouw branche.
Zelfstandig / natuurlijk moment: Een maatregel voor een zelfstandig moment kan je meestal direct uitvoeren. Je hoeft niet te wachten op een vervangingsmoment. Een maatregel voor een natuurlijk moment kan je meestal het best uitvoeren als apparatuur, installaties of (bouwkundige) voorzieningen aan vervanging toe zijn.
Over het algemeen zal je alleen maatregelen uitvoeren die zich terugverdienen. Van een maatregel voor een zelfstandig moment moeten de hele investeringskosten zich terugverdienen; van een maatregel voor een natuurlijk moment alleen de meerkosten van de energiezuinige optie.
Omdat het moment afhankelijk is van de terugverdientijd kan een maatregel in de ene branche geadviseerd worden voor een zelfstandig moment en in de andere branche voor een natuurlijk moment. En, als je een strengere eis stelt aan de terugverdientijd (bijv. max. 5 jaar zoals de overheid in de verplichte maatregelen), schuiven maatregelen voor een zelfstandig moment door naar een natuurlijk moment. Bijvoorbeeld led-verlichting verdient zich bijna altijd terug, maar omdat de terugverdientijd van de investering langer is dan 5 jaar, verplicht de overheid het alleen op een natuurlijk moment, als je de bestaande verlichting vervangt.
Klik op het i-tje om deze tekst weer te verbergen.
Je hebt gefilterd op:
Maatregelen op gebied van energiebesparing (erkende energiemaatregelen), afvalscheiding en vervoersmanagement die in het kader van het Activiteitenbesluit verplicht zijn voor jouw branche.
Op de shortlist staan de meest gangbare en rendabele maatregelen voor jouw branche. Op de longlist staan alle maatregelen die vaak toepasbaar zijn in jouw branche.
Een maatregel voor een zelfstandig moment kan je meestal direct uitvoeren. Je hoeft niet te wachten op een vervangingsmoment. Een maatregel voor een natuurlijk moment kan je meestal het best uitvoeren als apparatuur, installaties of (bouwkundige) voorzieningen aan vervanging toe zijn.
Over het algemeen zal je alleen maatregelen uitvoeren die zich terugverdienen. Van een maatregel voor een zelfstandig moment moeten de hele investeringskosten zich terugverdienen; van een maatregel voor een natuurlijk moment alleen de meerkosten van de energiezuinige optie.
Omdat het moment afhankelijk is van de terugverdientijd kan een maatregel in de ene branche geadviseerd worden voor een zelfstandig moment en in de andere branche voor een natuurlijk moment. En, als je een strengere eis stelt aan de terugverdientijd (bijv. max. 5 jaar zoals de overheid in de verplichte maatregelen), schuiven maatregelen voor een zelfstandig moment door naar een natuurlijk moment. Bijvoorbeeld led-verlichting verdient zich bijna altijd terug, maar omdat de terugverdientijd van de investering langer is dan 5 jaar, verplicht de overheid het alleen op een natuurlijk moment, als je de bestaande verlichting vervangt.
Het heeft voor bedrijven veel voordelen als de werknemers dicht bij de vestiging wonen. Zo hebben de werknemers meer keuzemogelijkheden om op het werk te komen en nemen de kansen voor de fiets of het OV toe. Bij ‘gelijke geschiktheid’ kan je kiezen voor de medewerker die het meest nabij woont of op een locatie die een goede OV-verbinding heeft naar jouw vestiging.
Zoek opdrachten en opdrachtgevers in de nabijheid van jouw bedrijf. Benadruk de wederzijdse voordelen van lokale samenwerking. Deze maatregel leidt tot een besparing op kosten van zakelijk verkeer, logistiek en reistijd.
Acquireer gericht op retourlading om daarmee het gedeeltelijk of volledig leeg retour rijden te reduceren. Dit kan op incidentele basis acquisitie uitvoeren om zo één of enkele ritten te voorzien van retourlading. Of gericht op het verkrijgen van een structureel aanbod van retourlading (tegen een rendabel tarief) in de regio waar vrachtwagens vaak geheel of grotendeels leeg in de buurt komen.
Het samenvoegen van kleine zendingen kan de transportkosten verlagen. Vaak heeft dit tevens een verhoging van de servicegraad tot gevolg. Het bundelen kan op klantniveau, en op regioniveau. Samenwerking met een andere partij is nodig. De partijen die betrokken zijn bij de bundeling moeten min of meer gelijkwaardig zijn en beide belang hebben bij de samenwerking. Wanneer de bundeling gepaard gaat met andere bevoorradingstijden of een andere leverfrequentie dan is de medewerking van de ontvanger vereist.
Je kunt carpoolen onder medewerkers op meerdere manieren stimuleren. Denk aan parkeerplaatsen dicht bij de ingang, thuiskomgarantie of een carpoolmatch-systeem. De toepasbaarheid van carpoolen stijgt met het aantal werknemers. Natuurlijk kan worden samengewerkt met andere bedrijven. In de stad zijn de voordelen het grootst in verband met parkeerproblemen.
Bezoekersverkeer kan zorgen voor een hoge milieubelasting omdat het merendeel van de bezoekers met de auto komt. Om deze milieubelasting terug te dringen is het van belang om te weten waar bezoekers vandaan komen en met welk vervoermiddel zij komen. Maatregelen ten aanzien van bezoekersverkeer leveren niet automatisch milieuwinst op, aangezien de bezoeker uiteindelijk altijd zelf de keuze maakt voor een vervoerswijze.
Vergoed autokilometers boven een maximale wegafstand, bijvoorbeeld 30 kilometer, niet. Dit bespaart je veel geld en stimuleert de medewerker om dichterbij het werk te gaan wonen of voor openbaar vervoer te kiezen. Naast deze regeling kunnen tegelijkertijd ook vergoeding of verstrekking in natura worden gedaan. Denk hierbij aan het gebruik van (dienst)fietsen of OV-regelingen.
Medewerkers met een volledig arbeidscontract hoeven niet 5 dagen per week op het werk zijn. Door bijvoorbeeld per dag langer te werken hoeven minder werk- en reisdagen gemaakt te worden. Het overall milieueffect is hoog. De maatregel kan tot minstens 10% minder woon-werkverplaatsingen leiden.
Het bieden van voorzieningen om een deel van het werk ook thuis te kunnen uitvoeren, biedt voordelen voor zowel de werkgever als werknemer. Het belangrijkste directe voordeel voor de werknemer is dat die zich bij thuiswerken niet hoeft te verplaatsen van de woning naar het werk. Voor de werkgever, zo blijkt uit onderzoek, is het belangrijk dat de arbeidsproductiviteit toeneemt. Daarnaast bespaart de werkgever ruimte op kantoor, en daarmee geld, door gelijktijdig over te gaan naar een flexibele invulling van de werkplekken.
Een ritplanningssysteem is een applicatie die de zendingen toewijst aan voertuigen en een optimale route per voertuig bepaalt, rekening houdend met tal van randvoorwaarden. Een goede verdeling van zendingen over voertuigen kan het aantal benodigde voertuigen verminderen. Hierdoor en ook door de optimale route worden kilometers bespaard.
Stimuleer bezoekers naar publiekstrekker om op een duurzame manier te reizen. Voordelen van vervoersmanagement bij publiekstrekkers zijn: betere bereikbaarheid, minder parkeerproblemen, meer bezoekers, kostenbesparing op parkeerplekken, minder verkeersoverlast en luchtvervuiling voor de omgeving.
Transportbesparing wordt bereikt als producten en processen zodanig worden geïnnoveerd dat minder transport nodig is. Dat kan door 1) Vermindering van het te verplaatsen volume en/of gewicht of 2) vermindering van de afstand waarover de goederen worden vervoerd. Je kunt een inventarisatie (laten) doen van de mogelijkheden van transportbesparing en kosten en baten voor jouw bedrijf.
Vanpooling is carpoolen in een groot vervoermiddel (een busje) voor tenminste 6 personen. De ‘van’ is bedoeld als een luxe alternatief voor de auto, vergelijkbaar met eersteklas treinen, waarin de passagier kan werken.Vanpooling kan ingezet worden als een bedrijf slecht per openbaar vervoer te bereiken is. Deze maatregel vermindert het aantal autokilometers en het gebruik van brandstof en emissies.
Reductie van transport kan door klanten geografisch te clusteren en vaste leverdagen per regio te hanteren. Elke regio wordt dan een of enkele malen per week bezocht, waarbij de afleverdagen van de klanten worden afgestemd op de betreffende regio. Dit biedt mogelijkheden om de beladingsgraad van voertuigen te verhogen of de ritafstand per auto te verkorten.
Verminder transport, handling en ruimtebeslag door een betere belading van ladingdragers (pallets / rolcontainers / colli). Dit kan door:hanteren van meerdere formaten ladingdragers, afspraken maken met afnemers over bestellingen in volle ladingdragers.
In Nederland ligt de gemiddelde woon-werkafstand rond de 20 kilometer. Deze afstand neemt toe. Naarmate mensen verder van hun werk wonen zijn ze langer onderweg en nemen de kosten voor vergoedingen toe. Een bedrijf dat actief werknemers ondersteunt die dichterbij het werk willen wonen heeft dus veel te winnen.
Verminder transport door minder frequent te beleveren in combinatie met grotere zendingen per afleveradres.
Vliegverkeer, met name kortere vluchten, heeft een relatief hoge CO2-uitstoot per kilometer t.o.v. andere vervoermiddelen. Langere vluchten zijn per kilometer gunstiger, maar hebben vanwege de grote afstand een forse CO2-uitstoot per vlucht. In veel organisaties is een beleid ten aanzien van zakelijke vliegreizen steeds gebruikelijker: er wordt alleen gevlogen als het echt noodzakelijk is.
Met videoconferentie of telefonisch vergaderen kunnen mensen op verschillende locaties met elkaar vergaderen zonder daarvoor te hoeven reizen. Dit bespaart zakelijk verkeer en heeft daarom voordelen voor milieu, gezondheid en kosten. Met audiovisuele hulpmiddelen kunnen verschillende vormen van informatie worden uitgewisseld, zoals mondelinge gesprekken, presentaties, filmpjes en rapporten.
© 2020 Stichting Stimular
Abonneer je op onze doe-het-zelf-nieuwsbrief met inspirerende voorbeelden, hulpmiddelen en maatregelen om met je bedrijf of organisatie te werken aan duurzaam ondernemen. Max. 10 keer/jaar.