Beschrijving
Verbeter de kwaliteit van het ketelvoedingswater van de stoomketel door middel van omgekeerde osmose. Schoon ketelwater zorgt voor een energiebesparing. Ketelsteen ontstaat aan de wanden van de ketel als er veel verontreinigingen, vooral calcium- en magnesiumionen, in het water zitten. De warmte-overdracht is door ketelsteen minder.
Delen van dit ketelsteen bezinken, net als andere verontreinigingen. Om de verontreinigingen te verwijderen is een regelmatige spui nodig. Suppletiewater vult de ketel aan. Dit verse water moet worden opgewarmd. Met zuiver water is er minder spui nodig, dus minder suppletiewater, dus minder water om op te warmen.
Zuiver water is te maken met osmose. Osmose is filtratie met een membraan.
Toepasbaarheid
Altijd toepasbaar als er geen waterbehandeling aanwezig is en de spui is meer dan 10%.
Milieuaspecten
Deze maatregel bespaart energie doordat minder suppletiewater opgewarmd hoeft te worden.
Financiële aspecten
De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.
Aanvullende informatie
Erkende maatregel voor energiebesparing
Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat bedrijven en organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is voor een of meerdere branches rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (zo snel mogelijk) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van Infomil staat per branche een overzicht van de erkende maatregelen met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.
Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.
Voor stoominstallaties zijn de DBO-maatregelen:
- Periodiek controleren op en herstellen van lekkages bij condenspotten (stoom wordt doorgelaten en niet alleen condensaat). Zie tip Controleer condenspotten stoomsysteem jaarlijks op lekkage.
- Periodiek controleren op en herstellen van stoom- en condensaatlekkages in de stoominstallatie.
- Verlagen stoomdruk op basis van de gebuiker die de hoogste druk vraagt.
- Verlagen stoomdruk buiten bedrijfstijden.
- Afsluiten van ongebruikte stoomleidingen.
- Periodiek controleren van de economizer en de rookgascondensor op vervuiling.
- Periodiek analyseren van de waterkwaliteit van het water waarmee de ketel wordt gevoed.
- Periodiek het isolatiemateriaal controleren op en het herstellen van beschadigingen van het isolatiemateriaal.