Ga naar de inhoud
  • 010 - 238 28 28
  • mail@stimular.nl

Volg ons:

Linkedin
Milieubarometer
stimular-logo
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons

Zoeken

Wat kunnen wij voor je vinden?

CONTACT
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
Stimular
Doe-het-zelf
Scheiden van swill afval

Scheiden van swill afval


Beschrijving: scheiden van swill afval (organisch afval, etensresten)

Betekenis: Wat is swill afval?

Swill afval is (gekookt) keukenafval en etensresten. Deze afvalstroom ontstaat in keukens, kantines en restaurants.

Swill of GFT?

Vanwege de dierlijke bijproducten in swill afval wordt deze stroom anders gecategoriseerd dan GFT. Er mag daarom geen gebruik gemaakt worden van GFT-bakken die door gemeenten zijn geplaatst. Afhankelijk van de verwerkingswijze kan swill ingezameld worden tezamen met GFT. Informeer hiernaar bij je afvalinzamelaar.

Toepasbaarheid van swill inzamelen

Verplichte afvalscheiding

Deze maatregel is voor een of meerdere branches verplicht, d.w.z. dat de afvalstromen over het algemeen voldoende vrijkomen om afvalscheiding uit te kunnen en moeten voeren. Check of de verplichting voor jouw bedrijf geldt met de Afvalwijzer voor bedrijven. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet.

Milieu aspecten: verwerking van swill of organisch afval

Gescheiden afvoer van afvalstoffen maakt hergebruik mogelijk en heeft daarom de voorkeur boven afvoer en verbranding van (ongesorteerd) bedrijfsafval. Bioafval is rijk aan voedingsstoffen en kan worden omgezet tot compost of biogas. Hierbij komt minder CO2 vrij dan bij verbranding van de organische resten.

Er is een swill-besluit in voorbereiding dat aangeeft onder welke voorwaarden swill als veevoeder mag worden ingezet. Hierbij wordt gelet op de gezondheidsrisico’s voor mens en dier die verbonden zijn aan de consumptie van dierlijk materiaal.

Swill zelf composteren?

Let op: Een composteermachine voor keukenafval heeft geen milieuvoordeel. Er zijn composteermachines op de markt om keukenafval in 24 uur te drogen en te composteren. Het droogsysteem gebruikt veel warmte, opgewekt uit elektriciteit. Omdat er een kleinere fractie overblijft zijn er minder vervoersbewegingen van de afvalverwerker nodig. Dat is een voordeel. De totale milieuwinst is echter negatief.

Financiële aspecten: kosten van swill inzamelen

Het afvoertarief ligt gemiddeld zo’n € 25 tot € 50 lager dan het tarief voor ongesorteerd bedrijfsafval.

Bron: Stichting Stimular

Milieuthema's

  • Bedrijfsafval ,

Processen

  • afval: scheiding ,

Branches

Bekijk branches waarin de maatregel toepasbaar is
Bekijk alle maatregelen
Branches
Deze maatregel is vaak toepasbaar in de volgende branches
  • Cultuur - musea ,
  • Cultuur - podia ,
  • Cultuur - overig ,
  • Recreatie - congreslocaties ,
  • Recreatie - hotels ,
  • Recreatie - restaurants en cafés ,
  • Recreatie - overig ,
  • Voedingsindustrie - brood en banket ,
  • Voedingsindustrie - vlees ,
  • Voedingsindustrie - zoetwaren ,
  • Voedingsindustrie - overig ,
  • Zorg - ziekenhuizen ,
  • Zorg - zorginstellingen ,
  • Zorg - overig ,
  • Overige branches ,
Toon branches waarin deze maatregel verplicht is
Suggesties voor verbetering?

Aanvullingen en verbetersuggesties voor maatregelen zijn welkom.

Verstuur suggestie

Suggesties voor verbetering?

Stichting Stimular vertaalt de groeiende vraag om duurzaamheid naar praktische instrumenten en werkwijzen voor bedrijven, brancheverenigingen, overheden en zorgaanbieders. Wij willen de verduurzaming van bedrijven en organisaties versnellen door kennis en ervaring te delen, onder andere in deze maatregelen.

Stuur ons jouw suggestie of aanvulling op deze maatregel:

Navigatie

  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons
  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons

DIRECT NAAR

  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursussen duurzaamheid
  • Stimular-Maatregelen
  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursussen duurzaamheid
  • Stimular-Maatregelen

Contact

  • mail@stimular.nl
  • 010 - 238 28 28
  • Botersloot 177, 3011 HE Rotterdam

Volg ons

Linkedin

Stimular nieuwsbrieven

Abonneer nu

Abonneer je nu!

* verplicht veld
  • Over Stimular-projecten en -producten (zoals de Milieubarometer ) om samen verduurzaming te versnellen
  • Prikkelende praktijkvoorbeelden, handige hulpmiddelen, milieubewuste maatregelen en praktische wegwijzers om zelf verduurzaming te versnellen.
  • Nieuws & tips over het behalen en behouden van het CO2-bewust certificaat en het gebruik van de Milieubarometer daarbij.
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English

© 2020 Stichting Stimular