Beschrijving
Pas een warmtewisselaar toe om de drooglucht te hergebruiken. Met een warmteterugwinsysteem (platenwarmtewisselaar of twincoilsysteem) wordt warmte uit uitgaande drogerlucht gebruikt om ingaande drogerlucht te verwarmen.
In het productieproces is een droger aanwezig voor het drogen van de producten. De droger blaast de producten droog met warme lucht. De droger warmt verse buitenlucht op tot circa 100°C. Bij het drogen van de producten neemt de hete lucht het vocht op en koelt daarbij af tot 85 tot 90°C. De droger blaast de afgekoelde en vochtige lucht naar buiten.
Uit de afgekoelde lucht warmte terug te winnen om de koude buitenlucht voor te verwarmen. Het terugwinnen van warmte is mogelijk bij drogers met een centrale lucht toe- en afvoer nabij elkaar en niet gescheiden door bouwkundige elementen. Het warmteterugwinsysteem wordt aangesloten op de afvoer van de warme lucht en de aanvoer van de koude ‘verse’ lucht.
Platenwarmtewisselaar
Een platenwarmtewisselaar bestaat uit een pakket metalen platen. De ene luchtstroom wordt door de even kanalen geleid, de andere in tegengestelde richting (kruislings) door de oneven kanalen. De warme afvoerlucht draagt de warmte, via de metalen platen, over aan de koude verse buitenlucht. Een platenwarmtewisselaar heeft een rendement van maximaal 90%.
Twincoilsysteem
Een twincoilsysteem bestaat uit twee warmtewisselaars verbonden met een leidingsysteem met daarin een energiedrager die wordt rondgepompt. Eén warmtewisselaar zit in het afvoerkanaal. De tweede warmtewisselaar zit in het aanzuigkanaal van de aan te zuigen (koude) buitenlucht. De energiedrager neemt de warmte op van de vervuilde warme lucht via de warmtewisselaar in het afvoerkanaal. De energiedrager geeft de warmte af in de warmtewisselaar in het aanzuigkanaal aan de verse buitenlucht. Een twincoilsysteem heeft een rendement van maximaal 65%.
Toepasbaarheid
Deze maatregel is altijd toepasbaar in drogers van metaalbedrijven. Drogen (met hete lucht) vindt veelal plaats na één of meerdere natte processtappen om corrosie en vervuiling van de metalen producten tegen te gaan.
Deze maatregel is mogelijk ook toepasbaar in andere droogprocessen.
Milieu aspecten
Deze maatregel bespaart energie. De buitenlucht wordt voorverwarmd met afvalwarmte en hoeft niet volledig met bijvoorbeeld een gasgestookte ketel te worden verwarmd.
Financiële aspecten
Niet bekend. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.
Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019