Actueel

Energieconvenant Vijfheerenlanden succesvol

mei 2019

Presemtatie resultatenMaandagmiddag 6 mei 2019 was de feestelijke slotbijeenkomst van het Energieconvenant Vijfheerenlanden. Het Energieconvenant is een initiatief van Energiecoöperatie de Knotwilg in samenwerking met de gemeente Vianen (nu Vijfheerenlanden). Doel van convenant was om lokaal de CO2-uitstoot te verminderen. De deelnemers aan het convenant, 12 in totaal, spraken in 2016 af om in drie jaar tijd hun CO2-footprint te verkleinen met 10%. Energiecoöperatie de Knotwilg en Stichting Stimular begeleidden de deelnemers om hun doel te bereiken. Niet iedereen haalde de eindstreep en er waren wat tegenslagen, maar het gezamenlijke streven is ruim gehaald!

De deelnemers verzamelden zich maandagmiddag in het Eneco Energielab in Windpark Autena Vianen voor de feestelijke afsluiting. Na het openingswoord van Koos Timmer, voorzitter van Energiecoöperatie de Knotwilg, en een korte speech van wethouder Christa Hendriksen, presenteerde Stichting Stimular de resultaten uit het rapport.

Grootste winst door verminderen zakelijk verkeer

In het startjaar was de gezamenlijke CO2-uitstoot van de deelnemers 6.500 ton. In 2018 was de CO2-uitstoot gedaald met 12%! Deze daling is vooral te danken aan minder zakelijk verkeer (verantwoordelijk voor 56% van de uitstoot), meer gebruik van groene stroom en het plaatsen van zonnepanelen. Het lukte niet iedereen om de 10% reductie te halen. Maar alle deelnemers hebben binnen hun mogelijkheden hun best gedaan en veel – van elkaar -geleerd. Wethouder Hendriksen feliciteerde iedereen dan ook met het gezamenlijk behaalde resultaat.

deelnemers energieconvenant Vijfheerenlanden

Plannen voor verder verduurzamen

Willemien Troelstra van Stimular polste bij de aanwezigen de plannen voor de toekomst. Die zijn er zeker. Genoemd werd: verwarmen van bedrijfsruimte met warmtepompen, beter isoleren van de werkplaats, overstappen op elektrisch rijden en meer vergaderen via skype (dus minder rijden). Stichting Vitaal Dorp in Everdingen start met een deelauto project van 2 elektrische auto’s en 1 benzineauto. Doel is het aantal (tweede) auto’s in het dorp te verminderen. Ook de gemeente Vijfheerenlanden gaat verder onderzoeken hoe zij de CO2-uitstoot kan terugdringen. Door de fusieperikelen was het voor de gemeente Vianen lastig om haar CO2-footprint goed in kaart te brengen, vertelde beleidsadviseur duurzaamheid Jeannette Bijkerk. Wel maakt de gemeente nu gebruik van elektrische auto’s en zijn er meer zonnepanelen geplaatst.

Vervolg met meer bedrijven

Na het uitreiken van de certificaten door wethouder Christa Hendriksen, was de vraag: en hoe nu verder? Iedereen was het erover eens dat het belangrijk is om het convenant een vervolg te geven. Energiecoöperatie de Knotwilg en Stichting Stimular gaan samen kijken of ze meer bedrijven en organisaties warm kunnen maken voor een nieuw convenant. Voor nu was iedereen blij met het gezamenlijk behaalde resultaat.

De deelnemers aan het convenant:

Miele Nederland B.V., Parts Express B.V., Plexwood Locatie Everdingen, Van der Spek Vianen B.V., Van Duuren Districenters B.V., CIMSOLUTIONS B.V., Gemeente Vijfheerenlanden, Tilburg Bastianen T&TS Vianen, Vitaal Dorp Everdingen.

===============

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Irma Schouten van Energiecoörporatie de Knotwilg 06 24 990 219, info@irmaschouten.nl of met Willemien Troelstra van stichting Stimular 010 – 238 28 24, w.troelstra@stimular.nl