Vervoersonderzoek / mobiliteitsonderzoek
Hoeveel draagt mobiliteit bij aan de milieubelasting van jouw bedrijf of organisatie? Welke vervoersmaatregelen moet en/of kan jouw bedrijf of organisatie nog nemen? In een vervoers- of mobiliteitsonderzoek zet Stimular dat voor jouw bedrijf of organisatie op een rijtje. Wil je een vervoersonderzoek en weet je niet wat voor jouw bedrijf of organisatie zinvol is? Neem contact met ons op!
Wat zijn de voordelen van een vervoersonderzoek?
Met een vervoersonderzoek:
- Krijg je inzicht in de impact van vervoer op de CO2-uitstoot van jouw bedrijf of organisatie.
- Krijg je inzicht in verbetermaatregelen, waarmee kosten en/of tijd worden bespaard door duurzamer vervoer. We maken daarbij o.a. gebruik van de Stimular-Maatregelen over vervoer.
- Voldoet jouw bedrijf of organisatie aan een eventueel in jouw vergunning opgenomen wettelijke verplichting voor het uitvoeren van een vervoersonderzoek.
- Geeft jouw bedrijf of organisatie invulling aan het onderdeel vervoer binnen de EED Energie Audit die verplicht is voor grote bedrijven (met meer dan 250 medewerkers, of 50 miljoen euro omzet én 43 miljoen euro balanstotaal)
- Werkt jouw bedrijf of organisatie (in meer of mindere mate) toe naar klimaatneutraal.
Wat kan Stimular voor jouw bedrijf of organisatie doen?
Stimular kan verschillende soorten vervoersonderzoek uitvoeren: van een quick-scan tot een uitgebreid onderzoek. Bij voorkeur voeren we het vervoersonderzoek uit in het perspectief van klimaatneutraal ondernemen. Dat betekent dat we maatregelen in kaart brengen met een korte terugverdientijd, maar ook verder kijken naar maatregelen die nodig zijn om 49% CO2-reductie te bereiken in 2030 en in 2050 klimaatneutraal te zijn.
VERVOERSONDERZOEK OF MOBILITEITSONDERZOEK?
Stimular spreekt veelal over een vervoersonderzoek omdat we kijken naar alle vervoersstromen, ook goederenvervoer. Veelal worden die niet meegenomen in een mobiliteitsonderzoek.
Het onderzoek richt zich op één of meer van de volgende vormen van vervoer. Welke onderdelen we meenemen hangt af van eventuele wetgeving waaraan het onderzoek moet voldoen en de ambities van jouw organisatie.
- Wagenpark (koop en lease)
- Overig zakelijk verkeer (privé auto, fiets, openbaar vervoer, vliegtuig)
- Woon-werkverkeer
- Uitbesteed vervoer (goederentransport door derden)
- Bezoekersverkeer
CO2-footprint van vervoer
We starten het onderzoek met het opstellen van een CO2-footprint voor de organisatie met behulp van de Milieubarometer. Hiermee wordt de impact van vervoer zichtbaar op de totale CO2-uitstoot van de bedrijfsvoering en wordt duidelijk welke vormen van vervoer de grootste bijdrage leveren aan de uitstoot. Vervolgens analyseert Stimular het wagenpark en het beleid en de regelingen rondom mobiliteit. In een gesprek worden de mogelijke maatregelen besproken en getoetst op haalbaarheid.
Vervoersrapportage
Na het bezoek ontvang je een rapportage met een analyse van de CO2-uitstoot en een overzicht van besparingsmogelijkheden op het gebied van vervoer. Is het vervoersonderzoek een verplichting voor jouw bedrijf of organisatie? Natuurlijk voldoen onze rapportages aan de richtlijnen.
De rapportage omvat maatregelen in de volgende categorieën:
- Minder kilometers reizen (bijvoorbeeld thuiswerken, videoconferencing)
- Andere vervoerswijze kiezen (bijvoorbeeld fiets, openbaar vervoer)
- Wagenpark verduurzamen (bijvoorbeeld elektrische voertuigen)
- Wagenpark duurzaam gebruiken (bijvoorbeeld zuinig rijgedrag, onderhoud)
Waarom met Stimular werken aan vervoersplan?
- Stimular voerde ongeveer 100 mobiliteitsscans uit.
- Stimular voert jaarlijks meerdere vervoersonderzoeken uit bij bedrijven als onderdeel van de EED Energie Audit of vanuit een verplichting in de vergunning.
- Stimular helpt jaarlijks tientallen organisaties met onderzoek naar klimaatneutrale bedrijfsvoering of bij het behalen van keurmerken waarin mobiliteit een grote rol speelt, zoals de CO2-Prestatieladder.

Wat zeggen anderen?
Bedrijven & organisaties
Heb je vragen of heb je interesse in een vervoersonderzoek?

Meer informatie over duurzaam ondernemen?