Subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA)

Energieverbruik is een belangrijke kostenpost voor sportverenigingen. Steeds meer sportverenigingen willen daarom energie besparen en duurzame energie opwekken. Stimular voerde afgelopen jaren in opdracht van diverse gemeenten, regio's en fondsen energie- en duurzaamheidsscans uit bij sportverenigingen. Tijdens de scans bleek dat sportverenigingen gemiddeld al 475 per jaar kunnen besparen met quick-wins: maatregelen die (vrijwel) niets kosten en zich daarom direct terugverdienen. Daarnaast brengt Stimular in de scans de maatregelen in beeld die nodig zijn om te komen tot een energieneutrale sportaccommodatie. Steeds meer verenigingen gaan ook daadwerkelijk aan de slag met deze maatregelen. Omdat het complexere maatregelen betreft helpt Stimular verenigingen op weg bij de uitvoering daarvan. Veel van deze maatregelen komen in aanmerking voor de subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA).

Subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA)

BOSA biedt een subsidie van 20% op alle maatregelen rondom bouw en onderhoud en daar bovenop komt een bonus van 15% voor geselecteerde energiemaatregelen. Dit betreft onder andere investeringen in LED-verlichting, zonnepanelen, isolatie van het gebouw en warmtepompen. De regeling biedt een mooie kans om sportverenigingen te verduurzamen. De regeling vind je hier.

Voor wie is het interessant?

Voor sportverenigingen die energie willen besparen in het clubhuis, de kleedkamers en op het veld en/of verenigingen die gebruik willen maken van de subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA).

Voor gemeenten die sportverenigingen op weg willen helpen met energiebesparing en gemeenten die sportparken en sportcomplexen willen verduurzamen of energieneutraal willen maken. De energiescan is ook geschikt voor gemeentelijke sportaccommodaties en gymzalen.

Aanpak: energiescan, ontzorging

Stimular voert energiescans uit bij sportverenigingen en in sportaccommodaties. Stimular neemt contact op om een afspraak in te plannen en de vereniging verzamelt energiefacturen en relevante gebouwinformatie. Vervolgens bezoekt Stimular locatie en brengt de energiebesparende maatregelen en kansen voor duurzame energie in beeld. Na afloop ontvangt de vereniging een adviesrapport met de analyse van het verbruik en uitgewerkte besparingstips, waarbij staat aangegeven voor welke maatregelen subsidie kan worden aangevraagd. Desgewenst bekijkt Stimular naast de energiemaatregelen ook andere duurzaamheidsthema's als afval, water, vervoer en voeding. Aanvullend kan Stimular verenigingen verder ondersteunen op weg naar een subsidie aanvraag of bij het uitvoeren van maatregelen.

Stimular licht ook complete sportparken of sportcomplexen door. Stimular brengt de besparingsmogelijkheden per vereniging in beeld en onderzoekt daarnaast de mogelijkheden voor collectieve maatregelen.

Stimular helpt gemeenten ook op andere manieren om sportverenigingen bewust te maken van energiebesparing. Zo organiseerde Stimular al diverse bijeenkomsten voor sportverenigingen waarbij energiebesparende maatregelen en de subsidieregeling worden toegelicht. 

Referenties

Stimular voerde afgelopen jaren honderden energiescans uit bij sportverenigingen in o.a Breda, Etten-Leur, regio Drechtsteden, Strijen, Tiel, Brielle, Hellevoetsluis, Maassluis, Schiedam, Vlaardingen, Wassenaar, Zederik, Giessenlanden, Gorinchem en Bussum en ondersteunde tientallen verenigingen bij het opvragen en beoordelen van offertes en bij het aanvragen van subsidies.

Meer informatie? 

Heb je vragen of interesse in ondersteuning door Stimular bij de subsidieregeling energiebesparing voor sportverenigingen? Bel of mail Stefan Romijn (010 - 238 28 27).