C. Paris proof doelen stellen
Hoe snel moeten bedrijven en organisaties hun uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen reduceren om een leefbaar klimaat te houden? Dit is beschreven in ‘Paris Proof’ doelen. Dit zijn doelen voor 2030 die gericht zijn op maximaal 1,5 graad opwarming van de aarde, zoals afgesproken in het internationale klimaatakkoord van Parijs.
Na het opstellen van je CO2-footprint formuleer je Paris Proof doelen voor jouw bedrijf of organisatie. Je bepaalt jaarlijks of je op koers ligt om deze doelen te halen.
Hieronder lees je wat Stimular Paris Proof doelen noemt. Met de Milieubarometer volg je eenvoudig je vorderingen ten opzichte van deze doelen in doelgrafieken.
Het monitoren van je vorderingen op Paris Proof reductiedoelen voor 2030 is onderdeel van de definitie van klimaatneutraal van Stimular.
Lees verder:
Klimaatakkoord van Parijs
In het internationale klimaatakkoord van Parijs is afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen uiterlijk in 2050 tot bijna nul terug te brengen. De opwarming van de aarde wordt dan tot maximaal 1,5 graad beperkt.
Uit het Parijs-akkoord zijn de doelen voor Europese landen (EU Klimaatwet) afgeleid:
- 55% reductie van broeikasgassen in 2030 ten opzichte van 1990
- 100% reductie in 2050
Paris proof doelen voor bedrijven
Stimular heeft ‘Paris Proof’ reductiedoelen voor bedrijven geformuleerd, gericht op maximaal 1,5 graad opwarming. Het is een set doelen die voldoet aan deze criteria:
- Het doel is minimaal 55% reductie van de emissie van broeikasgassen in 2030.
- De minimale afbakening van de berekende emissies is die van je eigen bedrijfsvoering (scope 1 en 2 en zakelijke reizen uit scope 3).
- Vanaf uiterlijk 2025 voeg je kwantitatieve doelen voor je ‘overige scope 3 emissies’* in 2030 toe.
- Naast emissiedoelen heb je ook doelen voor energiebesparing**, of minimaal het doel om het energieverbruik niet te laten groeien.
- Compensatie met CO2-credits telt niet mee in het behalen van emissiedoelen.
* ‘Overige scope 3 emissies’ zijn de relevante emissies in scope 3 die je niet hebt opgenomen in de afbakening in onderdeel b. De overige-scope-3-emissies zijn lastiger te monitoren omdat ze niet exact kunnen worden berekend.
** Energiebesparing is noodzakelijk om de energietransitie van fossiele naar duurzame energie te versnellen en vóór 2030 voldoende emissies te reduceren om de opwarming tot maximaal 1,5 graad te beperken. Zie de toelichting bij Actieplan.
Tips voor het stellen van Paris Proof doelen
In ander onderdelen van deze Wegwijzer staan tips voor het stellen van Paris Proof doelen:
- Lees meer over scope 1, 2 en 3 en de afbakening in Wat meenemen in CO2-footprint.
- De benodigde gegevens voor je CO2-footprint vind je bij Nulmeting & monitoring
je vorderingen volgen met de milieubarometer
Bepaal jaarlijks of je op koers ligt om je Paris Proof doelen te halen. Met de Milieubarometer volg je eenvoudig je vorderingen in doelgrafieken.

Tips voor het instellen van Paris Proof doelen in de Milieubarometer
Denk bij het instellen van de Paris Proef doelgrafieken aan de volgende tips:
- Kies bij je emissiedoelen een relatieve eenheid die past bij jouw bedrijf of organisatie.
- De Milieubarometer berekent energiekengetallen waar je een besparingsdoel aan kunt koppelen.
Volgende stap in de Wegwijzer klimaatneutraal ondernemen : Actieplan voor CO2 reduceren
Klimaatneutraal
Wegwijzer klimaatneutraal
ondersteuning nodig?
Stimular ondersteunt bij het opstellen van een CO2-footprint en adviseert over de relevante maatregelen op gebied van energiebesparing, inzetten van duurzame energie en duurzaam vervoer. Stimular begeleidt ook certificering op alle niveaus van de CO2-Prestatieladder..