Beschrijving
Pas automatische kleppenregeling op blancheurs, CIP (cleaning in place), pasteurs en andere apparatuur toe, om de benodigde stoom voor verhitting nauwkeurig te regelen.
Stoom is een veelzijdige energiedrager en kent verscheidene toepassingen voor verwarming en reiniging. De behoefte aan stoom is veelal batchgewijs en/of verandert frequent van vermogen. Het instellen van een zo groot mogelijk vermogen van de stoom kan door handmatig het regelen van de kleppen, maar dit vraagt om grote nauwkeurigheid. Het met de hand bedienen van kleppen kan een te grote of langdurige inzet van stoom tot gevolg hebben. Een automatische sturing van de kleppen voor het regelen van de stoom kan bijvoorbeeld op tijd en/of op temperatuur plaatsvinden. Zo is te voorkomen dat de aanvoer van stoom te lang duurt en/of een te grote inzet tot een onnodig hoge temperatuur leidt.
Toepasbaarheid
Deze maatregel is toepasbaar als momenteel een handmatige klepsturing aanwezig is.
Milieuaspecten
Deze maatregel bespaart op de stoomproductie (meestal gestookt op aardgas).
Financiële aspecten
De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.
Aanvullende informatie
Definities
Een blancheur is een installatie om levensmiddelen te blancheren. Blancheren is het kortstondig koken van meestal groente en fruit waarna het in koud water wordt gelegd of wordt afgespoeld.
Cleaning in Place is het met stoom ter plekke reinigen en steriliseren van installatie-onderdelen zonder de installatie daarvoor te hoeven demonteren.
Een pasteur is een installatie om levensmiddelen te pasteuriseren. Pasteuriseren is het kort verhitten van levensmiddelen zonder ze te beschadigen.
Erkende maatregel voor energiebesparing
Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat bedrijven en organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is voor een of meerdere branches rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (zo snel mogelijk) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van Infomil staat per branche een overzicht van de erkende maatregelen met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.
Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.
Voor installaties in de voedingsmiddelenindustrie zijn de DBO-maatregelen:
- Controleren op en voorkomen van waterlekkages.
- Verminderen gebruik suppletiewater bij de blancheurs.
- Verminderen gebruik van water bij de ijswaterkoelers.
- Controleren op en beperken van verdampingsverliezen.
- Voorkomen mors- en opgietverliezen bij het vullen van conserven.
- Periodiek controleren en schoonmaken van de warmtewisselaars. Zie tip Reinig warmtewisselaar van koelinstallatie en luchtbehandelingsÂsysteem.
- Verlagen pasteurtemperatuur en verhogen doorlooptijd pasteurs.
Bronnen: Stichting Stimular, Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst