Beschrijving
Pas automatische kleppenregeling op blancheurs, CIP (cleaning in place), pasteurs en andere apparatuur toe, om de benodigde stoom voor verhitting nauwkeurig te regelen.
Stoom is een veelzijdige energiedrager en kent verscheidene toepassingen voor verwarming en reiniging. De behoefte aan stoom is veelal batchgewijs en/of verandert frequent van vermogen. Het instellen van een zo groot mogelijk vermogen van de stoom kan door handmatig het regelen van de kleppen, maar dit vraagt om grote nauwkeurigheid. Het met de hand bedienen van kleppen kan een te grote of langdurige inzet van stoom tot gevolg hebben. Een automatische sturing van de kleppen voor het regelen van de stoom kan bijvoorbeeld op tijd en/of op temperatuur plaatsvinden. Zo is te voorkomen dat de aanvoer van stoom te lang duurt en/of een te grote inzet tot een onnodig hoge temperatuur leidt.
Toepasbaarheid
Deze maatregel is toepasbaar als momenteel een handmatige klepsturing aanwezig is.
Milieuaspecten
Deze maatregel bespaart op de stoomproductie (meestal gestookt op aardgas).
Financiële aspecten
Niet bekend. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.
Aanvullende informatie
Definities
Een blancheur is een installatie om levensmiddelen te blancheren. Blancheren is het kortstondig koken van meestal groente en fruit waarna het in koud water wordt gelegd of wordt afgespoeld.
Cleaning in Place is het met stoom ter plekke reinigen en steriliseren van installatie-onderdelen zonder de installatie daarvoor te hoeven demonteren.
Een pasteur is een installatie om levensmiddelen te pasteuriseren. Pasteuriseren is het kort verhitten van levensmiddelen zonder ze te beschadigen.
Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019