Beschrijving
Voorzie douches van drukknoppen in plaats van kranen. Dit beperkt de afgiftetijd van warm water en voorkomt onnodig aan staan van douches. Het verminderde waterverbruik leidt tot een besparing op de verwarmingsinstallatie van het douchewater.
Drukknoppen bestaan in twee varianten:
- Mechanische drukknoppen, deze knoppen werken met een veer. Door de knop in te duwen opent de toevoer en spant de veer aan. De veer ontspant in een bepaalde periode en sluit daarmee de toevoer.
- Elektronische drukknoppen, hebben een ‘tiptoets’ (een sensor). Door de tiptoets te bedienen opent een magneetklep de toevoer van het warm water. Na een tijdsperiode van 30 of 60 seconden sluit de magneetklep de toevoer. De knoppen kunnen zijn aangesloten op een centrale elektronische ‘spoelkast’. De elektronische drukknoppen zijn ook te verkrijgen met een 72-uurs spoelregeling. De klep opent dan iedere 72 uur als de douche niet gebruikt is.
In het geval van meerdere douches kan de drukknop ook centraal zijn opgesteld in plaats van apart bij iedere douche.
Toepasbaarheid
Toepasbaar bij douches zonder drukknoppen.
Milieuaspecten
Deze maatregel bespaart op het waterverbruik en het energieverbruik van de verwarmingsinstallatie van het douchewater
Financiële aspecten
De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.
Aanvullende informatie
Zie ook:
Erkende maatregel voor energiebesparing
Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat bedrijven en organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is voor een of meerdere branches rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (zo snel mogelijk) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van Infomil staat per branche een overzicht van de erkende maatregelen met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.
Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.
Voor warmtapwaterinstallaties zijn de DBO-maatregelen:
- Periodiek onderhouden van kranen, keerkleppen en warmtapwatervoorzieningen. Zie tip Onderhoud kranen en warmwatertoestellen.
- Verlagen instellingen temperatuur van het tapwater tot minimaal 60°C.
Bronnen: Stichting Stimular, Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst