Waterbedrijf Vitens start met het intern beprijzen van koolstofdioxide (CO2). Het verminderen van de uitstoot van broeikasgas krijgt hiermee intern een financiële waarde. In dit geval: 100 euro per ton CO2-equivalent. Dit maakt het mogelijk om duurzame investeringen te doen.
Positieve impact op mens en natuur
Vitens wil bij het winnen, zuiveren en leveren van drinkwater een positieve impact realiseren op mens en natuur. Duurzaam drinkwater maken brengt vaak hogere kosten met zich mee dan water maken via de gebruikelijke methode. Kosten die moeilijk te verantwoorden zijn, omdat de waarde die er tegenover staat niet in geld wordt uitgedrukt. Door aan CO2-uitstoot een prijs te hangen, en deze financieel mee te laten wegen in het projectontwerp, is duurzaam water maken juist goed te onderbouwen.
Praktijkvoorbeeld: productielocatie Noordbergum
Productielocatie Noordbergum is momenteel de op één na grootste veroorzaker van methaangasuitstoot van Vitens. Methaangas telt 28 keer zwaarder mee als broeikasgas dan CO2. Vitens gaat deze locatie renoveren. In het grondwater bij Noordbergum zit veel methaan. Er zijn twee manieren om het gas uit het grondwater te halen. Plaatbeluchting is de gebruikelijke manier. Het gas komt dan als broeikasgas in de atmosfeer terecht. Op de duurzame manier wordt het gas met vacuümtanks en membraanfilters uit het grondwater gehaald. Het gas wordt daarbij opgevangen en verwerkt, door het bijvoorbeeld te verbranden (zodat het niet als broeikasgas in de lucht komt) of te gebruiken als brandstof.
Methaangasuitstoot telt mee als kostenpost
Als je de klimaateffecten van de waterzuivering niet meetelt, valt de keuze al snel op plaatbeluchting, de gebruikelijke manier. Die manier is goedkoper. Door de methaangasuitstoot mee te laten tellen als financiële kostenpost, blijkt de duurzame manier een stuk goedkoper. De gebruikelijke manier zorgt namelijk voor een klimaateffect gelijk aan 4.260 ton CO2 uitstoot per jaar. De duurzame manier heeft een jaarlijkse uitstoot gelijk aan 802 ton CO2. Reken je door met deze cijfers, dan is de duurzame manier meer dan 346 duizend euro per jaar goedkoper. Dit dekt de extra investeringskosten die een duurzame installatie met zich meebrengt ruimschoots.
Interne CO2-beprijzing loont
Door interne CO2-beprijzing kan Vitens het uitvoeren van duurzame projecten onderbouwen. Het maakt concreet welke maatschappelijke investering acceptabel is voor een duurzaam alternatief: €100 per ton CO2. Dat is genoeg om op de juiste plaats impact te maken.
Bron: Vitens.nl (juli 2021)