Ga naar de inhoud
  • 010 - 238 28 28
  • mail@stimular.nl

Volg ons:

Linkedin
Milieubarometer
stimular-logo
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons

Zoeken

Wat kunnen wij voor je vinden?

CONTACT
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
Stimular
Doe-het-zelf
Isoleer oven

Isoleer oven


Beschrijving

Na verloop van tijd kan de isolatie van de oven achteruit gaan, waardoor de oven meer warmte verliest. Dit effect is met name waarneembaar bij een tunneloven. De buitenwandtemperatuur van een normaal geïsoleerde tunnel-oven is ongeveer 35°C (het deel van de wand dat niet in de buurt van een opening zit). De vuistregel is dat als de wandtemperatuur hoger is dan 50° C herisolatie rendabel is.

Bij andere typen ovens (bijvoorbeeld rotatie-ovens en charge-ovens) kan herisolatie eveneens rendabel zijn, maarzegt de buitenwandtemperatuur niet zoveel. Bij een charge-oven geldt bijvoorbeeld dat het laden en lossen de temperatuur van de buitenwand bepaalt. Bij dit type oven zorgt een ovendeur met dubbele beglazing voor besparing.

Kijk bij herisolatie ook naar de mogelijkheden van toepassing van materialen met een hogere isolatiewaarde. Een andere mogelijkheid is het toevoegen van extra isolatie, als hier ruimte voor is.

Toepasbaarheid

#* Met name geschikt voor tunnelovens met een hoge buitenwandtemperatuur (> 50 °C). Voor charge-ovens is de terugverdientijd langer, terwijl de technische levensduur van de oven korter is.
#* Bij ovens die ouder zijn dan 12 jaar, aangezien dit de gemiddelde levensduur is van het isolatiemateriaal. Bij oude ovens kan een deel van de isolatie uit asbest bestaan. In dit geval is herisolatie niet rendabel, vanwege de hoge kosten van asbestverwijdering.

Milieu aspecten

De maatregel bespaart op gasverbruik van de oven. Isolatie van een tunneloven bespaart tot 40% van het totale gasverbruik van de oven. Isolatie van een charge-oven bespaart tot 25% van het gasverbruik van de oven.

Financiële aspecten

Niet bekend. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.

De investering is afhankelijk van het type oven.

Voor een tunneloven bedraagt dit circa € 3.500. Er kan een jaarlijkse besparing van 3.750 – 7.500 m3 aardgas, ofwel € 1.500 à € 3.000 gerealiseerd worden, uitgaande van een tunneloven van 100 kW met een bedrijfstijd van 70 uur per week, waarbij de wandtemperatuur te hoog is opgelopen. De terugverdientijd is 1 tot 3 jaar.

Voor een charge-oven bedraagt de investering voor wandisolatie inclusief dubbele beglazing van de ovendeur circa € 5.000. Er kan een jaarlijkse besparing van 1.250 – 2.500 m3 aardgas ofwel € 500 tot € 1.000 gerealiseerd worden, uitgaande van een rotatie-oven van 50 kW waarbij de wandtemperatuur te hoog is opgelopen. De terugverdientijd is 5 tot 10 jaar.

Bron: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019

Milieuthema's

  • Brandstof & warmte ,

Processen

  • brancheproces: brood- en banketbakken ,

Branches

Bekijk branches waarin de maatregel toepasbaar is
Bekijk alle maatregelen
Deze maatregel is gerelateerd aan Erkende Maatregel(en) voor energiebesparing:
Branches
Deze maatregel is vaak toepasbaar in de volgende branches
  • Voedingsindustrie - brood en banket ,
  • Voedingsindustrie - vlees ,
  • Voedingsindustrie - zoetwaren ,
  • Voedingsindustrie - overig ,
Toon branches waarin deze maatregel verplicht is
Suggesties voor verbetering?

Aanvullingen en verbetersuggesties voor maatregelen zijn welkom.

Verstuur suggestie

Suggesties voor verbetering?

Stichting Stimular vertaalt de groeiende vraag om duurzaamheid naar praktische instrumenten en werkwijzen voor bedrijven, brancheverenigingen, overheden en zorgaanbieders. Wij willen de verduurzaming van bedrijven en organisaties versnellen door kennis en ervaring te delen, onder andere in deze maatregelen.

Stuur ons jouw suggestie of aanvulling op deze maatregel:

Navigatie

  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons
  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons

DIRECT NAAR

  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursussen duurzaamheid
  • Stimular-Maatregelen
  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursussen duurzaamheid
  • Stimular-Maatregelen

Contact

  • mail@stimular.nl
  • 010 - 238 28 28
  • Botersloot 177, 3011 HE Rotterdam

Volg ons

Linkedin

Stimular nieuwsbrieven

Abonneer nu

Abonneer je nu!

* verplicht veld
  • Over Stimular-projecten en -producten (zoals de Milieubarometer ) om samen verduurzaming te versnellen
  • Prikkelende praktijkvoorbeelden, handige hulpmiddelen, milieubewuste maatregelen en praktische wegwijzers om zelf verduurzaming te versnellen.
  • Nieuws & tips over het behalen en behouden van het CO2-bewust certificaat en het gebruik van de Milieubarometer daarbij.
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English

© 2020 Stichting Stimular