Ga naar de inhoud
  • 010 - 238 28 28
  • mail@stimular.nl

Volg ons:

Linkedin
Milieubarometer
stimular-logo
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons

Zoeken

Wat kunnen wij voor je vinden?

CONTACT
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
Stimular
Doe-het-zelf
Win warmte terug uit rookgas van oven

Win warmte terug uit rookgas van oven


Beschrijving

Afhankelijk van het oventype kan het rookgasverlies uiteenlopen van 20 tot 40% van het energieverbruik van de oven. Warmte uit dit rookgas kan teruggewonnen worden door de rookgassen over een warmtewisselaar te leiden. De warmte wordt gebruikt om water te verwarmen tot 50 à 60°C. De restwarmte wordt in twee stappen teruggewonnen:

  1. Een economizer koelt de rookgassen af tot ca. 100 °C. Een economizer is een warmtewisselaar in het rookgaskanaal waarmee warmte uit de rookgassen wordt gehaald en die bestaat uit een bundel pijpen waaromheen water stroomt.
  2. Een rookgascondensor wint condensatiewarmte terug. Hierdoor koelt het rookgas verder af.

Het warme water uit de warmtewisselaar kan worden gebruikt voor:

  • Ruimteverwarming
  • Voorverwarming ketelvoedingswater
  • Verwarming van de narijskast
  • Voorverwarming van voedingswater voor de stoomketel
  • Warm tapwatervoorziening

Let op:

  • Het is belangrijk dat het aanbod van warmte zoveel mogelijk tegelijk is met de warm water vraag. Zo niet, dan is een luchtvoorverwarmer (LUVO) een alternatief: zie hiervoor tip Gebruik warme rookgassen oven voor voorverwarmen aanzuiglucht brander.
  • Op grond van waterleidingsbesluit 852/2004 is het verplicht dat warm tapwater geen legionella bevat. Daarom is een minimale temperatuur van 60°C vereist. De temperatuur van 60°C kan niet altijd gehaald worden met warmteterugwinning. Dan moet het water bijverwarmd worden. Dat leidt tot een langere terugverdientijd.

Toepasbaarheid

Restwarmte gebruiken voor verwarming van water kan als het aanbod van warmte zoveel mogelijk tegelijk is met de vraag. Zowel de tijd als de hoeveelheid en de temperatuur moeten met elkaar in overeenstemming zijn. Pas warmteterugwinning bij voorkeur toe in indirect gestookte ovens. De afgassen bij direct gestookte ovens zijn vervuild met plaat- en bliksmeermiddelen. Deze vervuiling veroorzaakt problemen in de warmtewisselaar, zoals verstopping.

Daarnaast is er rondom de ketel en in het rookgaskanaal minimaal 2 meter vrije ruimte nodig om een warmteterugwinsysteem in te bouwen.

Milieuaspecten

Het schoorsteenverlies daalt met 15%.

Financiële aspecten

De investering bij een continu-oven bedraagt € 15.000 tot € 30.000.

Aanvullende informatie

Zie voor rookgassen van stoomketels tip Win warmte terug uit rookgas van stoomketel.

Bronnen: Stichting Stimular

Milieuthema's

  • Brandstof & warmte ,

Processen

  • brancheproces: brood- en banketbakken ,

Branches

Bekijk branches waarin de maatregel toepasbaar is
Bekijk alle maatregelen
Deze maatregel is gerelateerd aan Erkende Maatregel(en) voor energiebesparing:
Branches
Deze maatregel is vaak toepasbaar in de volgende branches
  • Voedingsindustrie - brood en banket ,
  • Voedingsindustrie - zoetwaren ,
Toon branches waarin deze maatregel verplicht is
Suggesties voor verbetering?

Aanvullingen en verbetersuggesties voor maatregelen zijn welkom.

Verstuur suggestie

Suggesties voor verbetering?

Stichting Stimular vertaalt de groeiende vraag om duurzaamheid naar praktische instrumenten en werkwijzen voor bedrijven, brancheverenigingen, overheden en zorgaanbieders. Wij willen de verduurzaming van bedrijven en organisaties versnellen door kennis en ervaring te delen, onder andere in deze maatregelen.

Stuur ons jouw suggestie of aanvulling op deze maatregel:

Navigatie

  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons
  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons

DIRECT NAAR

  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursussen duurzaamheid
  • Stimular-Maatregelen
  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursussen duurzaamheid
  • Stimular-Maatregelen

Contact

  • mail@stimular.nl
  • 010 - 238 28 28
  • Botersloot 177, 3011 HE Rotterdam

Volg ons

Linkedin

Stimular nieuwsbrieven

Abonneer nu

Abonneer je nu!

* verplicht veld
  • Over Stimular-projecten en -producten (zoals de Milieubarometer ) om samen verduurzaming te versnellen
  • Prikkelende praktijkvoorbeelden, handige hulpmiddelen, milieubewuste maatregelen en praktische wegwijzers om zelf verduurzaming te versnellen.
  • Nieuws & tips over het behalen en behouden van het CO2-bewust certificaat en het gebruik van de Milieubarometer daarbij.
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English

© 2020 Stichting Stimular