Ga naar de inhoud
  • 010 - 238 28 28
  • mail@stimular.nl

Volg ons:

Linkedin
Milieubarometer
stimular-logo
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons

Zoeken

Wat kunnen wij voor je vinden?

CONTACT
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
Stimular
Doe-het-zelf
Gebruik warme rookgassen oven voor voorverwarmen aanzuiglucht brander

Gebruik warme rookgassen oven voor voorverwarmen aanzuiglucht brander


Beschrijving

Afhankelijk van het oventype kan het rookgasverlies uiteenlopen van 20 tot 40% van het energieverbruik van de oven. Warmte uit dit rookgas kan teruggewonnen worden door de rookgassen over een warmtewisselaar te leiden. De warmte kan worden overgedragen op water of op lucht.

Zie voor water tip Win warmte terug uit rookgas van oven. Deze tip gaat over lucht. Meestal is dit de aanzuiglucht voor de brander. Een voordeel van dit systeem is dat de behoefte aan verbrandingslucht altijd gelijktijdig is met het vrijkomen van verbrandingsgassen. De behoefte aan warm water is vaak niet tegelijk met het vrijkomen van verbrandingsgassen uit een oven.

Plaats een warmtewisselaar (zogenaamde luchtvoorverwarmer of LUVO) die de warmte van de afgevoerde rookgassen (temperatuur 200-250°C) gebruikt om de verbrandingslucht voor te verwarmen tot 100-150°C.

Let er wel op dat wanneer de branderlucht boven de 70°C wordt voorverwarmd dit een verhoging van de NOx-uitstoot geeft. NOx heeft een negatief effect op het milieu. Door inzet van een aangepaste brander kan dit worden voorkomen, maar dit maakt de rentabiliteit ongunstig ten opzichte van een warmtewisselaar die water verwarmt. Daarbij wordt de weerstand en daarmee de drukval in het rookgaskanaal groter, waardoor de lucht minder snel wordt afgezogen.

Toepasbaarheid

Pas warmteterugwinning voor voorverwarmen van rookgassen bij voorkeur toe bij vervanging van continu-ovens of charge-ovens die indirect gestookt zijn. De afgassen bij direct gestookte ovens zijn vervuild met plaat- en bliksmeermiddelen. Deze vervuiling veroorzaakt problemen in de warmtewisselaar, zoals verstopping.

Milieuaspecten

Er is een besparing tot 6% mogelijk op het gasgebruik van de oven.

Financiële aspecten

Bij een gasgebruik van een indirecte gestookte oven van 100.000 m3 is de besparing 6.000 m3, ofwel € 2.400 per jaar. Voor een nieuwe indirect gestookte oven bedraagt de meerinvestering voor luchtvoorverwarming € 10.000 tot € 20.000. De meerkosten worden veroorzaakt door de aangepaste brander, de warmtewisselaar en de benodigde leidingen. De terugverdientijd ligt over het algemeen tussen de 4 en 9 jaar. (Gebruikte gasprijs in berekeningen = € 0,40 / m3)

Aanvullende informatie

Zie voor rookgassen van stoomketels de tip Win warmte terug uit rookgas van stoomketel.

Bron: InfoMil

Milieuthema's

  • Brandstof & warmte ,

Processen

  • brancheproces: brood- en banketbakken ,

Branches

Bekijk branches waarin de maatregel toepasbaar is
Bekijk alle maatregelen
Deze maatregel is gerelateerd aan Erkende Maatregel(en) voor energiebesparing:
Branches
Deze maatregel is vaak toepasbaar in de volgende branches
  • Voedingsindustrie - brood en banket ,
  • Voedingsindustrie - vlees ,
  • Voedingsindustrie - zoetwaren ,
  • Voedingsindustrie - overig ,
Toon branches waarin deze maatregel verplicht is
Suggesties voor verbetering?

Aanvullingen en verbetersuggesties voor maatregelen zijn welkom.

Verstuur suggestie

Suggesties voor verbetering?

Stichting Stimular vertaalt de groeiende vraag om duurzaamheid naar praktische instrumenten en werkwijzen voor bedrijven, brancheverenigingen, overheden en zorgaanbieders. Wij willen de verduurzaming van bedrijven en organisaties versnellen door kennis en ervaring te delen, onder andere in deze maatregelen.

Stuur ons jouw suggestie of aanvulling op deze maatregel:

Navigatie

  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons
  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons

DIRECT NAAR

  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursussen duurzaamheid
  • Stimular-Maatregelen
  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursussen duurzaamheid
  • Stimular-Maatregelen

Contact

  • mail@stimular.nl
  • 010 - 238 28 28
  • Botersloot 177, 3011 HE Rotterdam

Volg ons

Linkedin

Stimular nieuwsbrieven

Abonneer nu

Abonneer je nu!

* verplicht veld
  • Over Stimular-projecten en -producten (zoals de Milieubarometer ) om samen verduurzaming te versnellen
  • Prikkelende praktijkvoorbeelden, handige hulpmiddelen, milieubewuste maatregelen en praktische wegwijzers om zelf verduurzaming te versnellen.
  • Nieuws & tips over het behalen en behouden van het CO2-bewust certificaat en het gebruik van de Milieubarometer daarbij.
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English

© 2020 Stichting Stimular