Beschrijving
Verbeter de warmteoverdracht in de bakruimte door een luchtstroom (convectie) in bakruimte te brengen. De oven wordt dan voorzien van een ventilator die aan de ene kant van de bakruimte lucht wegzuigt en aan de andere kant inblaast. Door de betere warmteoverdracht kan de oventemperatuur worden verlaagd. Een bijkomend voordeel is dat convectie betere sturing van de bakproces mogelijk maakt door koppeling aan computersturing.
De warmteoverdracht naar het product wordt door deze maatregel anders. Dit kan de eigenschappen van de korst van het brood kan beïnvloeden.
Toepasbaarheid
- Bij aanschaf van nieuwe ovens (niet toepasbaar op bestaande ovens)
- Bij productie van banket
- In specifieke gevallen bij productie van brood, waarbij door de toepassing van convectie voldaan kan worden aan de gestelde eisen betreffende geuremissie (bak- en wasemdampen)
Milieuaspecten
De besparing bedraagt 2 tot 5% op het gasverbruik van de oven. Dit komt overeen met 625 tot 1.750 m3 aardgas.
Financiële aspecten
Bij nieuwe ovens is deze maatregel niet standaard. De meerprijs voor de investering bedraagt € 2.000. De maatregel levert een besparing tussen € 250 en € 700 per jaar. De terugverdientijd komt hiermee op 3 tot 8 jaar.
Bron: InfoMil