Beschrijving
Door de wanden van verwarmde opslagtanks te isoleren zal minder warmteverlies plaatsvinden. Zo hoeft er in het gehele proces minder warmte toegevoegd te worden, wat energie bespaard.
Kies voor isolatiemateriaal met een Rd-waarde van minimaal 1,5 m²K/W. Wanneer de verwarmde opslagtank geen beluchting nodig heeft, dan moet ook de bovenkant van de tank worden geïsoleerd.
Toepasbaarheid
Deze maatregel is direct toepasbaar bij een niet of onvoldoende geïsoleerde opslagtanks in buitenstelling aanwezig, die worden verwarmd tot ten miste 20 °C.
Dit soort tanks komen o.a. voor in de voedingsmiddelenindustrie en rubber- en kunststofverwerking.
Milieuaspecten
Deze maatregel bespaart energie.
Financiële aspecten
Deze maatregel verdiend zich binnen vijf jaar terug wanneer de tank voor meer dan 500 uur per jaar wordt verwarmd. (Bron: RVO voor EML 2023. Hierbij is gerekend met € 0,21 per kWh en € 1,16 per m3 aardgas (excl. BTW).)
Aanvullende informatie
Erkende maatregel voor energiebesparing
Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat locaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is (onder voorwaarden) rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (“Direct uitvoerbaar? Ja”) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van RVO kan je de volledige Erkende Maatregelenlijst (EML) 2023 downloaden met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.
Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.
Bronnen: Erkende Maatregelenljst (EML) 2023 en Informatiebank