Beschrijving
Bij bijna alle erkende maatregelen voor energiebesparing zijn ook maatregelen voor doelmatig beheer en onderhoud (DBO) vastgesteld. Beoordeel jaarlijks of de DBO-maatregelen nog goed geborgd zijn.
De erkende maatregelen voor energiebesparing zijn de besparingsmaatregelen die zich in een bedrijf binnen vijf jaar terugverdienen. Een bedrijf dat die maatregelen toepast voldoet aan de wettelijke verplichting om energie te besparen. Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk welk beheer en onderhoud nodig is. Wie dat niet doet, voldoet niet aan de wettelijke verplichting om energie te besparen. Het gaat bijvoorbeeld over het goed afstellen van installaties. Toezichthouders zullen de mate van DBO / good housekeeping betrekken bij het beoordelen van de erkende maatregelen.
Op de website van Infomil staat per branche een overzicht met de relevante maatregelen voor DBO. Kijk in tabel 1 (Bedrijfstakken met erkende maatregelen voor energiebesparing) in de vierde kolom (Excel: DBO maatregelen). De maatregelen zijn gegroepeerd per activiteit / proces. Dit overzicht met de DBO-maatregelen is handig om bijv. jaarlijks een rondje door het bedrijf te lopen en te beoordelen of DBO nog goed geborgd is.
Stimular verwacht dat toezichthouders op hoofdlijnen / steekproefsgewijs zullen beoordelen hoe je voldoet aan deze maatregelen. Als er bijvoorbeeld een stukje leidingisolatie ontbreekt hoeft dat geen probleem te zijn. Als er op meerdere plekken stukken isolatie ontbreken, zal de toezichthouder daar waarschijnlijk wel een punt van maken en je vragen hoe je de DBO-maatregelen beter gaat borgen. In de tip Stimuleer goed gedrag lees je hoe je gedragsmaatregelen met jouw medewerkers op kunt pakken.
Ook energiebeheer is onderdeel van DBO. Zie voor meer informatie de tip Registreer en analyseer energieverbruik.
DBO-maatregelen in de Stimular-maatregelen-database
In de maatregelen-database op stimular.nl vind je onderaan een ‘erkende maatregel’ onder het kopje “Aanvullende informatie” de bijbehorende DBO-maatregelen. Zo weet je bij een maatregel meteen welk onderhoud en beheer erbij hoort.
Meerdere DBO-maatregelen (bijv. Zet apparatuur uit buiten werktijd en Detecteer en repareer lekkages perslucht) zijn ook als aparte tip opgenomen in de tips-database.
DBO-maatregelen in de Milieubarometer
Gebruikers van de Milieubarometer klikken vanuit het tabblad maatregelen door naar de maatregelen-database op stimular.nl. Daar staan onderaan een erkende maatregel onder het kopje “Aanvullende informatie” de bijbehorende DBO-maatregelen. Zo weet je bij een maatregel meteen welk onderhoud en beheer erbij hoort.
Meerdere DBO-maatregelen (bijv. Zet apparatuur uit buiten werktijd en Detecteer en repareer lekkages perslucht) zijn ook als aparte tip opgenomen in de tips-database en worden ook in de Milieubarometer getoond.
Periodieke aircokeuring vooral voordelen
ING
De aircokeuring is een verplichting uit de EPBD-wetgeving die sinds eind 2013 van kracht is. ING ervaart vooral voordelen van een goed afgesteld airco-systeem: het energieverbruik is lager en het binnenklimaat is verbeterd.
Toepasbaarheid
Algemeen toepasbaar.
Milieu aspecten
De besparing is afhankelijk van de situatie. Good housekeeping kan 5 tot 10% besparen op het energieverbruik.
Financiële aspecten
De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.
Voor good housekeeping-maatregelen zijn geen of kleine investeringen nodig. Good housekeeping kost vooral tijd voor het aanpassen van procedures, logistieke aanpassingen en instrueren en eventueel opleiden van personeel. Door de beperkte kosten kunnen de opbrengsten de gemaakte kosten ver overtreffen.
Aanvullende informatie
Een belangrijk onderdeel bij de uitvoering is het structureel bijhouden van energie- en waterverbruik en het maken van een verbruiksanalyse. Zie tip Registreer milieugegevens met de Milieubarometer.
Bron: Infomil, Stichting Stimular