Skip to content
  • 010 - 238 28 28
  • mail@stimular.nl

Volg ons:

Linkedin
Milieubarometer
stimular-logo
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursusaanbod
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzame bedrijfshuisvesting
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Lokale biodiversiteit
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursusaanbod
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzame bedrijfshuisvesting
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Lokale biodiversiteit
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons

Zoeken

Wat kunnen wij voor je vinden?

CONTACT
Stimular
Doe-het-zelf
Scheiden van swill

Scheiden van swill


Beschrijving

(Gekookt) keukenafval en etensresten.

Toepasbaarheid

Er is een swill-besluit in voorbereiding dat aangeeft onder welke voorwaarden swill als veevoeder mag worden ingezet. Hierbij wordt gelet op de gezondheidsrisico’s voor mens en dier die verbonden zijn aan de consumptie van dierlijk materiaal.
Er mag geen gebruik gemaakt worden van GFT-bakken die door gemeenten zijn geplaatst. Afhankelijk van de verwerkingswijze kan swill ingezameld worden tezamen met GFT. Informeer hier naar bij je afvalinzamelaar.

Verplichte afvalscheiding

Deze maatregel is voor een of meerdere branches verplicht, d.w.z. dat de afvalstromen over het algemeen voldoende vrijkomen om afvalscheiding uit te kunnen en moeten voeren. Check of de verplichting voor jouw bedrijf geldt met de Afvalwijzer voor bedrijven. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit.

Milieu aspecten

Gescheiden afvoer van afvalstoffen maakt hergebruik mogelijk en heeft daarom de voorkeur boven afvoer en verbranding van (ongesorteerd) bedrijfsafval.

Let op: Een composteermachine voor keukenafval heeft geen milieuvoordeel. Er zijn composteermachines op de markt om keukenafval in 24 uur te drogen en te composteren. Het droogsysteem gebruikt veel warmte, opgewekt uit elektriciteit. Omdat er een kleine fractie overblijft zijn er minder vervoersbewegingen van de afvalverwerker nodig. Dat is een voordeel. De totale milieuwinst is echter negatief.

Financiële aspecten

Swill gescheiden afvoeren is interessant vanaf 120 tot 240 liter per week. Het afvoertarief ligt gemiddeld zo’n € 25,‐ tot € 50,‐ lager dan het tarief voor ongesorteerd bedrijfsafval.

Een swill vergister staat op de Energielijst (2023, code 251207) en komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 45,5% (2023) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst.

Bron: Stichting Stimular

Milieuthema's
  • Bedrijfsafval ,
Processen
  • afvalscheiding ,
Branches
Bekijk branches waarin de maatregel toepasbaar is
Bekijk alle maatregelen

Branches

Deze maatregel is vaak toepasbaar in de volgende branches
  • Cultuur - musea ,
  • Cultuur - podia ,
  • Cultuur - overig ,
  • Recreatie - congreslocaties ,
  • Recreatie - hotels ,
  • Recreatie - restaurants en cafés ,
  • Recreatie - overig ,
  • Voedingsindustrie - brood en banket ,
  • Voedingsindustrie - vlees ,
  • Voedingsindustrie - zoetwaren ,
  • Voedingsindustrie - overig ,
  • Zorg - ziekenhuizen ,
  • Zorg - zorginstellingen ,
  • Zorg - overig ,
  • Overige branches ,
Toon branches waarin deze maatregel verplicht is

deze maatregel is verplicht IN ONDER­­­STAANDE BRANCHES

Lees meer over de wettelijke verplichtingen in de Stimular-Maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit.

Voor de energiemaatregelen zoek je met de Infomil-branche en de Code de randvoorwaarden op op de website van Infomil.

Scroll van links naar recht om alle data in de tabel te zien.

Branche Infomil-branche Code Moment
Recreatie – congreslocaties nvt
Recreatie – hotels 12. Hotels en restaurants nvt
Recreatie – restaurants en cafés 12. Hotels en restaurants nvt
Voedingsindustrie – brood en banket 8. Levensmiddelen nvt
Voedingsindustrie – overig 8. Levensmiddelen nvt
Voedingsindustrie – zoetwaren 8. Levensmiddelen nvt
Zorg – overig 3. Gezondheids- en welzijnszorginstellingen nvt
Zorg – ziekenhuizen 3. Gezondheids- en welzijnszorginstellingen nvt
Zorg – zorginstellingen 3. Gezondheids- en welzijnszorginstellingen nvt

Suggesties voor verbetering?

Aanvullingen en verbetersuggesties voor maatregelen zijn welkom.

Verstuur suggestie

Suggesties voor verbetering?

Stichting Stimular vertaalt de groeiende vraag om duurzaamheid naar praktische instrumenten en werkwijzen voor bedrijven, brancheverenigingen, overheden en zorgaanbieders. Wij willen de verduurzaming van bedrijven en organisaties versnellen door kennis en ervaring te delen, onder andere in deze maatregelen.

Stuur ons jouw suggestie of aanvulling op deze maatregel:

Navigatie

  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons
  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons

DIRECT NAAR

  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursusaanbod
  • Stimular-Maatregelen
  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursusaanbod
  • Stimular-Maatregelen

Contact

  • mail@stimular.nl
  • 010 - 238 28 28
  • Botersloot 177, 3011 HE Rotterdam

Volg ons

Linkedin

Stimular nieuwsbrieven

Abonneer nu

Abonneer je nu!

 

* alleen e-mailadres is verplicht





  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English

© 2020 Stichting Stimular