Beschrijving
Door een warmteterugwinsysteem toe te passen is minder energie nodig om suppletiewater te verwarmen.
Suppletiewater is vers leidingwater dat gebruikt wordt om verloren zwembadwater aan te vullen. Dit verse leidingwater moet eerst verwarmd worden van circa 10°C naar 30°C. Een deel van deze verwarming kan plaatsvinden door relatief warm spoelwater te gebruiken om het suppletiewater op te warmen. Het suppletiewater gaat hiervoor door een warmtewisselaar (in of nabij de spoelwaterbufferkelder) en kan een temperatuur van circa 20°C bereiken. Hierna hoeft minder energie verbruikt te worden om tot 30°C te komen.
Toepasbaarheid
Toepasbaar als een spoelwaterbufferkelder van tenminste 5 m3 aanwezig is (technische randvoorwaarde).
Milieu aspecten
De nuttig ingezette warmte uit de warmtewisselaar hoeft de verwarmingsinstallatie niet meer op te wekken. Dit levert een besparing op het energieverbruik (meestal aardgas) van de verwarmingsinstallatie. Naar schatting is dit 4.200 m3 gas per jaar.
Financiële aspecten
Een buffervat van 5 m3 kost op zowel zelfstandig als natuurlijk moment naar schatting € 5.000 (materiaal) + € 1.430 (arbeid). Kosten 2023. Deze maatregel verdient zich vaak binnen vijf jaar terug.
Aanvullende informatie
Warmtewisselaars zijn in verschillende varianten beschikbaar. Bij verontreinigingen in het water (zoals bij spoelwater) is een buiswarmtewisselaar een veel toegepaste variant. Het spoelwater en verse suppletiewater kunnen niet met elkaar in aanraking komen. De kunststof of rvs buis geleidt de warmte van het ene naar het andere water.
Erkende maatregel voor energiebesparing
Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat locaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is (onder voorwaarden) rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (“Direct uitvoerbaar? Ja”) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van RVO kan je de volledige Erkende Maatregelenlijst (EML) 2023 downloaden met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.
Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.
Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019, Erkende Maatregelenljst 2023 en Informatiebank