Beschrijving
Spuien gaat gepaard met het lozen van warmte. Bij industriële stoomketels is het warmteverlies ongeveer 4%. De warmte uit het spuiwater is in twee stappen terug te winnen. Allereerst kan in een ontspanningsvat de druk van het spuiwater verlaagd worden. De dampstoom die dan ontstaat is te gebruiken als verwarmingsbron voor de ontgasser, maar ook als lagedrukstoom in het productieproces. Vervolgens kan de warmte in het overgebleven spuiwater teruggewonnen worden met een warmtewisselaar en is deze warmte te gebruiken om voedingswater op te warmen.
Toepasbaarheid
Toepasbaar bij renovatie van stoomketels. De mogelijkheden hangen nauw samen met de hoeveelheid suppletiewater. Suppletiewater is het water dat nodig is om het waterverlies door verdamping en spuien aan te vullen. Bij een hogedruk ketelhuis (> 40 bar) is deze hoeveelheid zo klein dat warmteterugwinning niet rendabel is. Bij een lagere druk (< 40 bar) wordt er meer water gebruikt om te spuien, is er dus meer suppletiewater en is warmteterugwinning rendabel.
Milieuaspecten
Een besparing van 1 tot 3 % op het gasverbruik van de stoomketel.
Financiële aspecten
Niet bekend. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.
Systeem voor benutting van afvalwarmte (bv afvalwarmtewisselaars) staat op de Energielijst (2024, code 220814) en komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 40% (2024) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/eia.
Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019