Duurzame bedrijventerreinen
Stimular ondersteunt gemeenten, ondernemersverenigingen en parkmanagers die met bestaande bedrijventerreinen de stap richting duurzame bedrijventerreinen willen zetten. Bij duurzame bedrijventerreinen gaat het om circulaire, klimaatneutrale (of zelfs klimaatpositieve), groene ofwel biodiverse en klimaatadaptieve bedrijventerreinen. Bedrijventerreinen zijn een belangrijke doelgroep voor duurzame ambities, omdat daar veel bedrijven gevestigd zijn en een collectieve aanpak kansrijk is.
Wegwijzer duurzame bedrijventerreinen
In de wegwijzer duurzaam bedrijventerrein beschrijven we een praktische stappenplan om te komen tot duurzame bedrijventerreinen. Daar lees je ook wat een duurzaam bedrijventerrein is en waarom ze belangrijk zijn.
De wegwijzer vormt onze leidraad bij ondersteuning op het gebied van bedrijventerreinen. Onderstaand geven we voorbeelden van hoe wij gemeenten, ondernemersverenigingen en parkmanagers ondersteunen op de weg naar duurzame bedrijventerreinen.
Haalbaarheidsonderzoek klimaatneutraal en/of circulair bedrijventerrein
Een haalbaarheidsonderzoek sluit goed aan bij de eerste stappen uit de wegwijzer. Een haalbaarheidsonderzoek naar een klimaatneutraal en/of circulair bedrijventerrein omvat de volgende onderdelen:
- Verkennen en afbakenen
- Nulmeting inclusief bedrijfsbezoeken en verzamelen van gegevens
- Uitwerken van een plan
Stimular gaat tijdens het haalbaarheidsonderzoek in op technische en organisatorische maatregelen die nodig zijn om een klimaatneutraal en/of circulair bedrijventerrein te realiseren . Hierbij zijn draagvlak bij ondernemers en het opbouwen van samenwerking belangrijke uitgangspunten.
Ondersteunen bij verduurzamen van bedrijventerrein
Als klimaatcoach ondersteunt Stimular ook het uitvoeren van plannen, bijvoorbeeld door aanjagen van en hulp bieden bij individuele maatregelen en door het opzetten van collectieve trajecten. Door het organiseren van bijeenkomsten, bijvoorbeeld via een duurzaamheidskring, houdt Stimular ondernemers betrokken bij de voortgang en worden continu nieuwe maatregelen opgepakt.
Monitoring klimaatneutraal en/of circulair bedrijventerrein
Meten is weten. Om een bedrijventerrein klimaatneutraal of circulair te maken is het van belang om de nulsituatie in beeld te hebben en om daarna de voortgang te meten. Stimular faciliteert de monitoring van energiebesparing en CO2-reductie voor verschillende convenanten en groepen van bedrijven die hier gezamenlijk in optrekken.
Referenties
- Bedrijventerrein Schiebroek (Rotterdam)
- De vijf bedrijventerreinen in Voorne aan Zee (Seggelant, ’t Woud, Kickersbloem, Pinnepot en Moolhoek)
- Bedrijventerreinen Halfweg-Molenwatering en Zuidland (Nissewaard)
- De Gadering (Hoogvliet-Rotterdam)
- Winkel- en kantorenlocatie Rotterdam-Alexander (Rotterdam)
- Energieconvenanten Blauwzaam (Alblasserwaard, Vijfheerenlanden)
- Green Deal Verduurzaming bedrijventerreinen Waterweg (regio Schiedam, Vlaardingen en Maassluis)
Wat zeggen anderen?
Branches & beleidsmakers
Heb je vragen of wil je een kennismakingsgesprek?

Nieuwsgierig geworden?
Stimular werkt vaak samen met overheden en brancheorganisaties. Zo bereiken we de vele ondernemers en managers die interesse hebben in duurzaamheid maar concrete aanknopingspunten missen.
Maak een afspraak om te bespreken hoe we samen klimaatneutraal en circulair ondernemen in jouw gemeente, regio of branche kunnen versnellen.