Ga naar de inhoud
  • 010 - 238 28 28
  • mail@stimular.nl

Volg ons:

Linkedin
Milieubarometer
stimular-logo
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons

Zoeken

Wat kunnen wij voor je vinden?

CONTACT
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
Stimular
Doe-het-zelf
Gasgestookte keukenapparatuur op festivals

Gasgestookte keukenapparatuur op festivals


Beschrijving

Bereid het eten op festivals bij voorkeur met gasgestookte apparatuur met biogas of elektrische apparatuur met groene netstroom of op locatie opgewekte groene stroom.

Indien biogas en echter groene stroom niet beschikbaar zijn, is gasgestookte apparatuur met ‘gewoon’ gas het beste alternatief. Het gebruik van elektrische apparatuur met stroom uit aggregaten is voor het milieu de slechtste oplossing.

Gas wordt direct en met hoge efficiëntie omgezet in warmte. Er zijn gasgestookte fornuizen, ovens en frituurtoestellen. Voorwaarde is dat cateraars het personeel goed instrueren over het veilig aansluiten en opslaan van gasflessen.

Het gebruik van elektriciteit uit aggregaten is heel inefficiënt: in dat geval wordt diesel eerst omgezet naar elektriciteit om er vervolgens weer warmte van te maken.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is algemeen toepasbaar op festivals die cateraars inhuren.

Milieuaspecten

Door direct op gas te koken, wordt het verbruik van primaire energie met circa 70% verminderd t.o.v. gebruikt van elektriciteit uit aggregaten. Gebruik van groene stroom of biogas zorgen voor nog meer CO2-reductie.

Financiële aspecten

Allereerst is gas (uit flessen) goedkoper dan elektriciteit (uit een aggregaat). Daarnaast verlaagt de piekbelasting van de aggregaten, wanneer de maaltijden worden bereid op gasgestookte apparatuur. Hierdoor kan een festival kleinere aggregaten inzetten. In totaal leidt de invoering van deze maatregel tot een besparing van ongeveer 50% op de energiekosten. De kosten voor deze maatregelen bestaan voornamelijk uit tijdsinvestering om met de cateraars te overleggen over de toepasbaarheid van koken op gas.

Bron: Stichting Stimular

Milieuthema's

  • Elektriciteit ,

Processen

  • faciliteit: kantine en (groot)keuken ,
  • brancheproces: evenement ,

Branches

Bekijk branches waarin de maatregel toepasbaar is
Bekijk alle maatregelen
Deze maatregel is gerelateerd aan Erkende Maatregel(en) voor energiebesparing:
Branches
Deze maatregel is vaak toepasbaar in de volgende branches
  • Cultuur - evenementen ,
  • Cultuur - overig ,
Toon branches waarin deze maatregel verplicht is
Suggesties voor verbetering?

Aanvullingen en verbetersuggesties voor maatregelen zijn welkom.

Verstuur suggestie

Suggesties voor verbetering?

Stichting Stimular vertaalt de groeiende vraag om duurzaamheid naar praktische instrumenten en werkwijzen voor bedrijven, brancheverenigingen, overheden en zorgaanbieders. Wij willen de verduurzaming van bedrijven en organisaties versnellen door kennis en ervaring te delen, onder andere in deze maatregelen.

Stuur ons jouw suggestie of aanvulling op deze maatregel:

Navigatie

  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons
  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons

DIRECT NAAR

  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursussen duurzaamheid
  • Stimular-Maatregelen
  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursussen duurzaamheid
  • Stimular-Maatregelen

Contact

  • mail@stimular.nl
  • 010 - 238 28 28
  • Botersloot 177, 3011 HE Rotterdam

Volg ons

Linkedin

Stimular nieuwsbrieven

Abonneer nu

Abonneer je nu!

* verplicht veld
  • Over Stimular-projecten en -producten (zoals de Milieubarometer ) om samen verduurzaming te versnellen
  • Prikkelende praktijkvoorbeelden, handige hulpmiddelen, milieubewuste maatregelen en praktische wegwijzers om zelf verduurzaming te versnellen.
  • Nieuws & tips over het behalen en behouden van het CO2-bewust certificaat en het gebruik van de Milieubarometer daarbij.
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English

© 2020 Stichting Stimular