D. Uitvoeren vergroeningsplan
Nu kan je je vergroeningsplan uitvoeren. Houd – al in de planvorming – rekening met beheer en onderhoud. En check of er subsidies zijn voor je vergroeningsplan.
Ecologisch beheer
- Streef naar beheer en onderhoud zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.
- Laat bomen en struiken niet snoeien in het broedseizoen. Snoei zodanig dat bomen en struiken toch in bloei kunnen komen en bessen kunnen dragen. Dat is belangrijk voor de winteroverleving van vogels.
- Bekijk of het afval van snoeiwerkzaamheden gebruikt kan worden om een takkenril aan te leggen. Goed voor de fauna en om de grondstoffen op het terrein te houden.
- Vraag om ecologisch beheer van gras/gazon (en ook bermen langs het terrein).
- Laat onderhoud aan waterpartijen ook gefaseerd uitvoeren, dat wil zeggen minimaal 30% van de oeverbegroeiing jaarrond laten staan.
- De begroeiing tussen halfbestrating onderhoudt zichzelf. Desgewenst kun je laten maaien of borstelen.
- Let bij groene gevels op hoeveel en welk onderhoud de planten nodig hebben. Zelfhechtende planten, slingerplanten en winders zijn grondgebonden en kunnen daarom via de bodem van water en eventuele plantenvoeding worden voorzien. Gevelbakken moeten op een andere manier van water worden voorzien. Dit is vaak ingewikkelder en duurder. Houd bij de keuze van de gevelplanten rekening met de groeihoogte (t.o.v. de hoogte van het pand) en hoe vaak er moet worden gesnoeid.
Meer lezen over ecologisch beheer
Door overbemesting worden er te veel voedingsstoffen aan de bodem toegevoegd. Dit verstoort het evenwicht van mineralen in de bodem en kan zorgen voor een afname in bodemkwaliteit wat leidt tot afname in aantal plantensoorten wat zich kan vestigen. Geef voorkeur aan een hovenier die:
- compost of dierlijke mest gebruikt en kunstmest vermijdt;
- maximaal eenmaal per jaar bemest, het liefst vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart);
- niet te veel bemest: maximaal een laagje van 1 centimeter.
Vraag je hovenier een nulmeting van je bodem uit te voeren (welke voedingsstoffen zijn er al en welke ontbreken?)
Vaak worden bestrijdingsmiddelen gebruikt om onkruiden, plagen en ziektes te voorkomen. Vermijd dit, omdat dit het evenwicht in en op de bodem verstoort en (langdurige) vervuiling veroorzaakt. Geef voorkeur aan een hovenier die:
- geen bestrijdingsmiddelen gebruikt;
- preventiemaatregelen neemt om onkruid te voorkomen, zoals het bedekken van de bodem met cacaodoppen, boomschors of een bodembedekkend plantje.
Ecologisch beheer van gras/gazon (en ook bermen langs het terrein) vraagt 1 à 2 keer maaien en afvoeren per jaar. De eerste maaibeurt is bij voorkeur half juni, om uiteindelijk een kruiden- en bloemrijk hooiland te krijgen. De tweede maaibeurt is bij voorkeur half september. Let op dat het vóór het maaien minimaal 3 tot 5 dagen droog moet zijn geweest. En dat bij zeer droge weersomstandigheden er beter niet kan worden gemaaid; dit kan namelijk de zaadverspreiding verstoren. Gefaseerd maaien (20 tot 30% jaarrond laten staan) zorgt dat er steeds voldoende insecten zijn voor vogels.

Subsidies groen bedrijfspand
Vele gemeenten, waterschappen en provincies hebben subsidies voor vergroenen. De Groenesubsidiewijzer van MilieuCentraal zet er een aantal op een rij. Check ook direct bij je gemeente, waterschap en provincie. De subsidieregelingen zijn veelal gelijk voor bedrijven en woningen.
MIA (milieu investeringsaftrek) en VAMIL (willekeurige afschrijving milieu investeringen) bieden fiscale voordelen voor meerdere vergroeningsmaatregelen. Lees verder op www.rvo.nl/miavamil. Let goed op de voorwaarden en het minimum investeringsbedrag. Tip: handige zoektermen die het makkelijk maken de juiste subsidies te vinden in de Milieulijst zijn: biodiversiteit, klimaatadaptatie, natuurvriendelijk, groene gevel, waterberging, houtwal.
Verstegen vergroent
Verstegen Spices & Sauces, Marianne van Keep en Gilmee Davids
Verstegen Spices & Sauces maakt grote stappen bij het vergroenen van hun bedrijfsterrein. De filmpjes laten zien hoe ze dit aanpakken en leggen ze hun beweegredenen uit. Laat je inspireren!
Inheems bos van 6 m2 maakt groot verschil
Woonzorgcentrum Uiterton, Barteld Oppers, manager Gastvrijheid
Medewerkers, bewoners en buren van woonzorgcentrum De Uiterton maakten een 'Tuiny Forest'. Ouderen kunnen op deze manier op laagdrempelige manier natuur beleven. Bovendien bevordert het bosje de biodiversiteit enorm.
Laurentius kleurt steeds groener
Laurentius Ziekenhuis
Bij de herinrichting van het Laurentius ziekenhuisterrein in Roermond is er volop aandacht voor de bevordering van de biodiversiteit. Er komen 690 nieuwe bomen, sedumdaken en nectarrijke bermen. Dit zal naar schatting een CO2-reductie van 20 ton per jaar opleveren.
Natuurdak met inheemse plantensoorten
Woonzorgcentrum de Pol
Het natuurdak van woonzorgcentrum De Pol in Nijkerk bestaat uit verschillende inheemse plantensoorten. Bij het ontwerp is rekening gehouden met het omringende landschap.
Biodiversiteit & bedrijven
Wegwijzer vergroenen bedrijfspand (met hovenier)
ondersteuning nodig?
Stimular kan je ondersteunen met het maken van een plan om je bedrijf, organisatie of bedrijventerrein te vergroenen.