C. Actieplan voor CO2-reductie
c. ACTIEPLAN VOOR cO2-REDUCTIE OPSTELLEN
Na de afbakening en de CO2-footprint nulmeting kun je doelgericht aan CO2-reductie werken.
Maak een actieplan met de reducerende maatregelen die relevant zijn voor jouw bedrijf of organisatie.
Leeswijzer
Op deze pagina staan tips om een actieplan voor CO2-reductie te maken. Sommige maatregelen kun je op korte termijn nemen, andere maatregelen komen later, bijvoorbeeld als je apparatuur gaat vervangen of gaat renoveren.
Noodzakelijke ingrediënten van een actieplan klimaatneutraal zijn energiebesparing, opwekken van duurzame energie en inkopen van duurzame energie. De noodzaak wordt onderaan deze pagina toegelicht.
Maak een CO2-reductieplan
Bekijk de resultaten van jouw CO2-footprint nulmeting en zoek reductiemaatregelen bij de activiteiten met veel impact. Je kunt daarbij gebruik maken van de Stimular-Maatregelen-database op deze website. In de volgende paragrafen lees je tips voor het gebruik van de database bij het opstellen van een CO2-reductieplan.
Als je een branche hebt gekozen in het filter van de database zie je dat maatregelen zijn ingedeeld in “voor een natuurlijk moment” en “voor een zelfstandig moment”. Maatregelen in de eerste categorie kun je direct nemen. Maatregelen in de tweede categorie komen later, bijvoorbeeld als je apparatuur of voertuigen gaat vervangen of gaat renoveren.
Erkende Maatregelen voor energiebesparing
Neem voor je gebouwen in ieder geval de wettelijk verplichte “Erkende maatregelen voor energiebesparing” in je actieplan op. Met het filter “wettelijk verplicht” is per branche snel te zien welke dat zijn. Bij elke Erkende Maatregel staat een verwijzing naar het wetnummer, zo kun je snel de randvoorwaarden opzoeken, bijvoorbeeld bij Infomil.
Zet de verplichte maatregelen die je nog niet hebt uitgevoerd in je actieplan. Noteer zowel de maatregelen voor een zelfstandig als een natuurlijk moment. Als je meerdere gebouwen hebt kun je de reductiemaatregelen voor een natuurlijk moment toevoegen aan de MJOP’s (MeerJarenOnderhoudsPlannen) van je vastgoed.
Aanvullende gangbare besparingsmaatregelen
Gebruik de selectie ‘shortlist’ om gangbare besparingsmaatregelen te vinden die aanvullend zijn op de wettelijk verplichte maatregelen. Hierop staan ook reductiemaatregelen voor activiteiten op gebied van vervoer. Je kunt daarbij extra filteren op milieuthema en eventueel proces om snel de relevante maatregelen te vinden.
Op de shortlist in de database staan de meest gangbare en rendabele maatregelen voor jouw branche, inclusief de wettelijk verplichte maatregelen. De maatregelen van de shortlist staan ook in de Milieubarometer van Stimular. In dit instrument kun je eenvoudig een actielijst met reductiemaatregelen opstellen en de voortgang van de uitvoering monitoren.
Maatregelen om richting nul CO2-uitstoot te gaan
Gebruik de selectie ‘longlist’ om ook de verdergaande maatregelen te vinden. Om de Nederlandse doelstellingen voor klimaatneutraal te halen, is het immers niet genoeg alleen de ‘quick wins’ op te pakken.
Bedrijven en organisaties die in de Milieubarometer al een actielijst gemaakt hebben (op basis van de shortlist), maken zo eenvoudig een aanvullende actielijst.
Check je CO2-reductie actieplan
Check of je zowel inkoop van duurzame energie, opwekken van duurzame energie en energiebesparing hebt opgenomen in je plan. De benodigde combinatie van deze pijlers is in de volgende paragrafen toegelicht.
Belangrijke maatregelen voor een actieplan zijn duurzame verwarming, gebouwisolatie, zonnepanelen, groene stroom, duurzame voertuigbrandstoffen voor personenauto’s en bestelauto’s of voor vrachtauto’s.
Maak een inschatting hoeveel CO2-reductie de geselecteerde maatregelen de komende jaren gaan opleveren. Let op dat CO2-compensatie niet meetelt voor het behalen van CO2-doelen in het kader van het internationale en nationale klimaatakkoord (zie Wat is klimaatneutraal).
Noteer het “gat” tussen de verwachte resultaten van je maatregelen en de klimaatneutraal doelstelling. Voor dit gat moet je op termijn nog oplossingen vinden.
Duurzame energie inkopen én opwekken
Een goed begin van klimaatneutraal worden is het inkopen van groene stroom. Daarmee stimuleer je dat de elektriciteitsproductie in Nederland sneller duurzaam wordt. Inkopen van biogas is ook een optie, maar dit is maar beperkt beschikbaar.
De inkoop van groene stroom en biogas verlaagt je CO2-footprint, maar het is kostbaar. Zelf opwekken van energie is op termijn goedkoper dan het in te kopen. Ook draag je bij aan groei van lokaal opgewekte duurzame energie in Nederland, wat nodig is voor een stabiel en betaalbaar energiesysteem (zie Wat is klimaatneutraal).
Een voorbeeld is dat je met een WKO-installatie gebruik gaat maken van warmte en koude in de bodem of het oppervlaktewater. Of dat je samen met andere bedrijven gebruik gaat maken van een warmtenet dat gevoed wordt met aardwarmte en/of restwarmte.
Een ander voorbeeld is dat zonnepanelen op het dak van een bedrijf minder ruimte innemen en minder effect hebben op landschap en natuur dan grootschalige zonneparken.
Duurzame energie inzetten én energiebesparing
Om klimaatneutraal te worden is naast de inzet van duurzame energie ook energiebesparing nodig. Een voorbeeld is dat voor efficiënt en comfortabel gebruik van warmtepompen en pelletketels een hoge mate van isolatie van een gebouw nodig is.
Een ander voorbeeld is dat er minder zonnepanelen op een gebouw hoeven te worden geïnstalleerd als alle opties voor energiebesparing in het gebouw en de werkprocessen zijn uitgevoerd of ingepland.
Bij wegvervoer verlagen duurzame voertuigbrandstoffen de CO2-uitstoot, maar de meeste reductie wordt behaald door minder kilometers te rijden en zuinige voertuigen te gebruiken.
Hulpmiddelen voor een klimaatneutraal actieplan
Stimular verzamelt praktische hulpmiddelen voor duurzaam ondernemen. Zoek hulpmiddelen die jouw bedrijf of organisatie helpen met klimaatneutraal ondernemen.
Klimaatneutraal
Wegwijzer klimaatneutraal
ondersteuning nodig?
Stimular ondersteunt bij het opstellen van een CO2-footprint en adviseert over de relevante maatregelen op gebied van energiebesparing, inzetten van duurzame energie en duurzaam vervoer. Stimular begeleidt ook certificering op alle niveaus van de CO2-Prestatieladder..