Beschrijving
Bij het ontwerp van een ventilatiesysteem wordt uitgegaan van de maximale bezettingsgraad van een ruimte. Door de ventilatie af te stemmen op de bezettingsgraad wordt minder energie gebruikt.
Pas de capaciteit van de ventilatoren van de luchtbehandelingssystemen en dakventilatoren aan de bezettingsgraad van de ruimte in het gebouw aan. Sturing kan ook plaatsvinden op bijvoorbeeld tijd, CO2-gehalte of aanwezigheid, eventueel in combinatie met een gebouwbeheersysteem. Voorzie de ventilatoren van:
- een toerenregeling
- een cascaderegeling (bij meerdere ventilatoren) of
- verstelbare schroeven
1. Toerenregeling
De toerenregeling (ook wel frequentieregelaar genoemd) zorgt er voor dat de elektromotor zo efficiënt mogelijk in deellast werkt door het toerental aan te passen aan de gevraagde capaciteit. Is de vermogensvraag laag, dan is het toerental laag. Bijkomend voordeel is dat de elektromotor minder slijt en daardoor langer meegaat.
2. Cascaderegeling
Een cascaderegeling schakelt één of meerdere ventilatoren uit als een lager ventilatiedebiet voldoende is. Een cascaderegeling is een aparte component in de centrale elektrische besturingskast per bouwdeel en/of per verdieping voor de ventilatoren.
Toepasbaarheid
In gebouwen en ruimten met wisselende bezetting, zoals kantines, scholen, vergaderruimten, sportzalen etc. Toepasbaar bij luchtbehandelingssystemen en dakventilatoren.
- De toerenregeling is toepasbaar als ventilator, aandrijving en elektromotor geschikt zijn voor toerenregeling (en nu alleen aan/uit regeling aanwezig is).
- De cascaderegeling is toepasbaar in ventilatiesystemen met meerdere ventilatoren zonder een cascaderegeling (of een andere sturende regeling).
Zie voor meer algemene informatie en toepasbaarheid ook tip Toerenregeling (zoals frequentieregeling) van elektromotoren.
Bij deze maatregel is het meestal niet nodig om de ventilatoren of de motor te vervangen. Als je een nieuwe ventilator wilt/moet vervangen, kies dan voor:
- een gelijkstroomventilator,
- een tweetoerenmotor of
- een ventilator met een energiezuinige motor (minimaal IE2 met toerenregeling, maar liever IE4).
Milieuaspecten
Het energieverbruik van ventilatoren neemt tot de derde macht af met het toerental. Daarom levert het verlagen van het toerental en het luchtdebiet (hoeveelheid lucht per tijdseenheid) een grote energiebesparing op. Een halvering van het toerental levert theoretisch 75% reductie op van het energieverbruik van de ventilatoren.
Besparingen op het elektriciteitsgebruik van de ventilatoren tot 20% zijn mogelijk. Daarnaast wordt bespaard op het energieverbruik voor ruimteverwarming en (indien aanwezig) ruimtekoeling.
Financiële aspecten
Investeringskosten zijn afhankelijk van het type en de capaciteit van de ventilator (€ 2.300 tot € 4.500).
Energiezuinige ventilator, direct en indirect aangedreven, staat op de Energielijst (2023, code 210306) en komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 45,5% (2023) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/eia.
Aanvullende informatie
Huis-tuin-keuken-ventilatoren hebben tegenwoordig energielabels. Een ventilatiebox met een capaciteitsregeling heeft een beter energielabel. Deze ventilatieboxen worden ook veel gebruikt in kleine bedrijfspanden.
Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019