Beschrijving
LPG en elektriciteit zorgen voor een 100% afname van fijn stof ten opzichte van diesel. Met name in gesloten ruimten is dit een uitstekende oplossing. LPG en elektriciteit worden vooral gebruikt om te voorkomen dat werknemers aan hoge hoeveelheden dieselemissies worden blootgesteld. Elektriciteit heeft de voorkeur boven LPG, omdat er geen uitlaatgassen ontstaan.
Werknemers die dag in dag uit in dieseldampen moeten werken lopen gezondheidsrisico’s. De arbeidsinspectie verplicht werkgevers daarom om blootstelling aan dieselroet te voorkomen, of zoveel mogelijk te beperken. Dit houdt in dat dieselmotoren vervangen moeten worden door motoren op bijvoorbeeld LPG, aardgas of elektriciteit. Of als dat niet mogelijk is een reductie van minstens 70% door een roetfilter, vergelijkbaar met Euro IV en Euro V motoren bij vrachtwagens. Dit geldt zowel in gesloten ruimten als in de open lucht wanneer de concentratie hoger is dan de achtergrondconcentratie.
Toepasbaarheid
Heftrucks met een hefvermogen tot ongeveer 6 ton kunnen op LPG of elektriciteit rijden. LPG en elektriciteit zijn (nog) niet of beperkt toepasbaar in zwaardere heftrucks en andere mobiele werktuigen.
Milieu aspecten
Elektriciteit, LPG en aardgas of zelfs waterstof in plaats van diesel: 90 tot 100% minder PM10 en 50 tot 100% NOx.
Financiële aspecten
Elektrisch aangedreven mobiele machines staan op de Milieulijst (2023, codes G 3413, D 3414, E 3415, G 3416 en G 3417) en komen daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor de fiscale stimuleringsregelingen MIA (milieu investeringsaftrek). Voor vorkheftrucks voor gebruik in open lucht is de specifieke code F 3416 van toepassing. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/miavamil. De fiscale stimuleringsregeling MIA houdt in dat een bepaald percentage van de aanschafkosten aftrekbaar is van de fiscale winst (MIA). Voor G 3413, G 3416 en G 3417 geldt 45% MIA, voor D 3414 geldt 36% MIA. Voor E 3415 geldt 27% MIA.
Bron: Stichting Natuur en Milieu, Schone lucht in de bouw!