Beschrijving
Koelleidingen en appendages kunnen worden onderverdeeld in zuigleidingen (lage druk/temperatuur gedeelte van de koelinstallatie) en persleidingen (= warme leidingen). Zuigleidingen dienen altijd geïsoleerd te worden. Bij lage condensatiedruk (en lage temperatuur) is het ook zinvol de persleiding te isoleren. De leidingen worden anders door de omgeving opgewarmd en er ontstaat condens op de leidingen, waardoor deze sneller corroderen.
De enige leidingen die niet geïsoleerd behoren te zijn, zijn retourleidingen van een freon koelsysteem. Deze zijn te herkennen aan een sticker op de leiding of op de specificatie van koelmachine met de aanduiding R22, Freon of HCFC-22.
Toepasbaarheid
Verbetering van de leidingisolatie is algemeen toepasbaar.
Milieu aspecten
Vaak zijn de leidingen hoog in de ruimte bevestigd. De koude wordt dan direct afgegeven aan de lucht boven in de ruimte en het plafond of aan de technische ruimte maar dragen niet bij aan de gewenste ruimtekoeling op de werkplek. Het isoleren van koudwaterleidingen van de koelinstallatie is ook interessant om afkoeling van de ruimte te voorkomen.
Financiële aspecten
Isolatie van koelleidingen kan 60 tot 80% van het verlies via de leidingen voorkomen. Het leidingverlies is sterk afhankelijk van de dikte van de leiding en de temperatuur van koelvloeistof.
Voorbeeld: In een koelinstallatie die het hele jaar in gebruik is, bespaart isolatie van een 50 mm zuiggasleidingen met een temperatuur van -10°C, 200 tot 270 kWh per meter leiding per jaar. Dit komt overeen met een besparing van € 24 tot € 32 per meter per jaar.
De besparingen aan de persgasleidingen en bij dunnere leidingen zijn lager, maar gemiddeld bedraagt de terugverdientijd door het isoleren van koelleidingen 1 tot 2 jaar.
Aanvullende informatie
Erkende maatregel voor energiebesparing
Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat bedrijven en organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is voor een of meerdere branches rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (zo snel mogelijk) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van Infomil staat per branche een overzicht van de erkende maatregelen met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.
Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.
Voor leidingisolatie zijn de DBO-maatregelen:
- Periodiek het isolatiemateriaal controleren op en het herstellen van beschadigingen van het isolatiemateriaal (van bijvoorbeeld verwarmingsinstallaties en koelinstallaties met bijhorende leidingen en appendages).
Bronnen: Stichting Stimular, Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst