Skip to content
  • 010 - 238 28 28
  • mail@stimular.nl

Volg ons:

Linkedin
Milieubarometer
stimular-logo
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursusaanbod
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzame bedrijfshuisvesting
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Lokale biodiversiteit
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursusaanbod
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzame bedrijfshuisvesting
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Lokale biodiversiteit
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons

Zoeken

Wat kunnen wij voor je vinden?

CONTACT
Stimular
Doe-het-zelf
Scheiden van glas

Scheiden van glas


Beschrijving

Zamel glas gescheiden in. Denk aan verpakkingsglas, glas afkomstig van bouw- en sloopactiviteiten, en vlakglas.

Voor horecabedrijven met een grote hoeveelheid glasafval (non-return glas) kan het gebruik van een glasversnipperaar interessant zijn. Door de glasversnipperaar kan het glasafval compact worden afgevoerd door of aangeboden aan een afvalverwerkend bedrijf.

Toepasbaarheid

Verplichte afvalscheiding

Deze maatregel is voor een of meerdere branches verplicht, d.w.z. dat de afvalstromen over het algemeen voldoende vrijkomen om afvalscheiding uit te kunnen en moeten voeren. Check of de verplichting voor jouw bedrijf geldt met de Afvalwijzer voor bedrijven. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit.

Wettelijke eis: scheiden boven 30 kg per week (dat is circa een halve minicontainer van 240 liter), m.u.v. niet-herbruikbaar glas. Onder de 30 kg scheiden indien mogelijk. Niet verplicht om gescheiden te houden zijn:

  • vlakglas (vensterglas)
  • kristalglas of loodkristalglas
  • borosilicaatglas (hardglas, Pyrex, ovenschalen)
  • opaalglas (wit glas, veelal gebruikt voor serviesglas en lampenglas)
  • met keramische verf gedecoreerd glas
  • spiegels
  • glas dat als gevaarlijk afval apart moet worden gehouden (tl-buizen, spaarlampen)
  • glas dat zich als stukjes of splinters in veegafval bevindt of door klanten bij het restafval is gedaan en wat dus niet redelijkerwijs kan worden gescheiden.

Milieu aspecten

Gescheiden afvoer van afvalstoffen maakt hergebruik mogelijk en heeft daarom de voorkeur boven afvoer en verbranding van (ongesorteerd) bedrijfsafval.

Financiële aspecten

Glas heeft in de regel een positieve marktwaarde waarbij op kleur gescheiden glas meer opbrengt dan niet-gescheiden (bont) glas. Bij kleinere hoeveelheden glas pakt kleurscheiding financieel niet voordeliger uit. Overleg hiervoor met je inzamelaar. Bij grote hoeveelheden kan aanschaf of huur van een eigen glasbak (met bepaalde afmetingen en/of verrijdbaar en een grote opening) interessant zijn. Er mag geen gebruik gemaakt worden van glasbakken die door gemeenten zijn geplaatst.

Aanvullende informatie

  • Over kwaliteitseisen, inzamelmiddelen en adressen van glasinzamelaars: Stichting Duurzaam Verpakkingsglas
  • Over voorlichting over glasinzameling: Stichting Promotie Glasbak

Bron: Stichting Stimular

Milieuthema's
  • Bedrijfsafval ,
Processen
  • afvalscheiding ,
Branches
Bekijk branches waarin de maatregel toepasbaar is
Bekijk alle maatregelen

Branches

Deze maatregel is vaak toepasbaar in de volgende branches
  • Autobranche - autoschadeherstel ,
  • Autobranche - garage en handel ,
  • Bouw - bouw/infra ,
  • Bouw - gemeentewerven ,
  • Bouw - installatiebedrijven ,
  • Bouw - schilders en onderhoud ,
  • Brandweer ,
  • Cultuur - evenementen ,
  • Cultuur - musea ,
  • Cultuur - podia ,
  • Cultuur - overig ,
  • Datacenters ,
  • Industrie - metalektro ,
  • Industrie - rubber en kunststof ,
  • Industrie - verf en drukinkt ,
  • Kantoren ,
  • Onderwijs ,
  • Recreatie - congreslocaties ,
  • Recreatie - hotels ,
  • Recreatie - restaurants en cafés ,
  • Recreatie - overig ,
  • Sport - zwembaden ,
  • Sport - overig ,
  • Voedingsindustrie - brood en banket ,
  • Voedingsindustrie - vlees ,
  • Voedingsindustrie - zoetwaren ,
  • Voedingsindustrie - overig ,
  • Zorg - dierenartsen ,
  • Zorg - eerstelijns ,
  • Zorg - kinderdagverblijven ,
  • Zorg - ziekenhuizen ,
  • Zorg - zorginstellingen ,
  • Zorg - overig ,
  • Overige branches ,
Toon branches waarin deze maatregel verplicht is

deze maatregel is verplicht IN ONDER­­­STAANDE BRANCHES

Lees meer over de wettelijke verplichtingen in de Stimular-Maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit.

Voor de energiemaatregelen zoek je met de Infomil-branche en de Code de randvoorwaarden op op de website van Infomil.

Scroll van links naar recht om alle data in de tabel te zien.

Branche Infomil-branche Code Moment
Bouw – schilders en onderhoud 18. Bedrijfshallen nvt
Cultuur – evenementen nvt
Cultuur – musea nvt
Cultuur – overig nvt
Cultuur – podia 11. Sport en recreatie nvt
Onderwijs 5. Onderwijsinstellingen nvt
Recreatie – congreslocaties nvt
Recreatie – hotels 12. Hotels en restaurants nvt
Recreatie – overig 11. Sport en recreatie nvt
Recreatie – restaurants en cafés 12. Hotels en restaurants nvt
Sport – overig 11. Sport en recreatie nvt
Sport – zwembaden 11. Sport en recreatie nvt
Voedingsindustrie – overig 8. Levensmiddelen nvt
Zorg – overig 3. Gezondheids- en welzijnszorginstellingen nvt
Zorg – ziekenhuizen 3. Gezondheids- en welzijnszorginstellingen nvt
Zorg – zorginstellingen 3. Gezondheids- en welzijnszorginstellingen nvt

Suggesties voor verbetering?

Aanvullingen en verbetersuggesties voor maatregelen zijn welkom.

Verstuur suggestie

Suggesties voor verbetering?

Stichting Stimular vertaalt de groeiende vraag om duurzaamheid naar praktische instrumenten en werkwijzen voor bedrijven, brancheverenigingen, overheden en zorgaanbieders. Wij willen de verduurzaming van bedrijven en organisaties versnellen door kennis en ervaring te delen, onder andere in deze maatregelen.

Stuur ons jouw suggestie of aanvulling op deze maatregel:

Navigatie

  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons
  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons

DIRECT NAAR

  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursusaanbod
  • Stimular-Maatregelen
  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursusaanbod
  • Stimular-Maatregelen

Contact

  • mail@stimular.nl
  • 010 - 238 28 28
  • Botersloot 177, 3011 HE Rotterdam

Volg ons

Linkedin

Stimular nieuwsbrieven

Abonneer nu

Abonneer je nu!

 

* alleen e-mailadres is verplicht





  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English

© 2020 Stichting Stimular