Beschrijving
Plaats een verticale luchtkoker vanaf het plafond van het ketelhuis tot dichtbij de luchtaanzuigopening van de ventilatorbrander. Zo wordt warmere lucht gebruikt als verbrandingslucht. Dit is een energiezuinig alternatief voor het gebruik van koudere lucht van onderuit het ketelhuis.
De brander zuigt branderlucht aan uit het ketelhuis en deze lucht is samen met het aardgas een brandbaar mengsel. Hoe hoger de temperatuur van de branderlucht hoe minder aardgas nodig is voor de stoomproductie. Buitenlucht is gemiddeld op jaarbasis ongeveer 12° en in het stookseizoen ongeveer 5°C. In het ketelhuis is vaak een rooster aanwezig waardoor de buitenlucht de ketelruimte in wordt gezogen. De lucht in het ketelhuis warmt op door de energieverliezen van de stoominstallatie. Boven in de ketelruimte is de lucht het warmst. Met een verticale koker is de opgewarmde lucht boven in de hal aan te zuigen.
De verticale luchtkoker is te herkennen aan een rond of vierkant kanaal tot boven in het ketelhuis of de hal met een ‘open’ eind. Het kan zijn dat de koker aan het eind een 180 graden bocht heeft zodat er geen verontreiniging in het kanaal valt.
Toepasbaarheid
Toepasbaar als de brander:
- lucht aanzuigt uit de directe omgeving in de stookruimte op een hoogte van minder dan 1 meter vanaf de vloer;
- geschikt is voor een hogere verbrandingstemperatuur door de hogere temperatuur van de branderlucht;
- geschikt is voor de geringe toename in de luchtweerstand door het langere aanzuigkanaal.
Milieu aspecten
Deze maatregel bespaart energie.
Financiële aspecten
De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.
Aanvullende informatie
Erkende maatregel voor energiebesparing
Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat bedrijven en organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is voor een of meerdere branches rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (zo snel mogelijk) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van Infomil staat per branche een overzicht van de erkende maatregelen met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.
Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.
Voor stoominstallaties zijn de DBO-maatregelen:
- Periodiek controleren op en herstellen van lekkages bij condenspotten (stoom wordt doorgelaten en niet alleen condensaat). Zie tip Controleer condenspotten stoomsysteem jaarlijks op lekkage.
- Periodiek controleren op en herstellen van stoom- en condensaatlekkages in de stoominstallatie.
- Verlagen stoomdruk op basis van de gebuiker die de hoogste druk vraagt.
- Verlagen stoomdruk buiten bedrijfstijden.
- Afsluiten van ongebruikte stoomleidingen.
- Periodiek controleren van de economizer en de rookgascondensor op vervuiling.
- Periodiek analyseren van de waterkwaliteit van het water waarmee de ketel wordt gevoed.
- Periodiek het isolatiemateriaal controleren op en het herstellen van beschadigingen van het isolatiemateriaal.
Bronnen: Stichting Stimular, Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst