Beschrijving
Ovens die aan staan, worden niet altijd optimaal gebruikt. Vaak is gedurende enkele uren de bezettingsgraad laag of zijn de ovens helemaal leeg. Dit zorgt voor onnodig extra energieverbruik.
Voorkom leegstand door bij de productieplanning te letten op de bezetting van de ovens. Bij een lagere bezetting van de oven neemt de efficiëntie van het energieverbruik af. Bij een halve bezetting is er sprake van een relatief meergebruik van circa 20%. Het relatieve meergebruik stijgt naar 50% bij een kwart bezetting. Bij een kwart bezetting gebruikt de oven dus 37,5% van het energieverbruik van een volle oven. Met name bij gebruik van meerdere ovens is het raadzaam de bezetting optimaal te houden in plaats van bakken met meerdere ovens met een lagere bezetting.
Gedeeltelijke leegstand van de ovens kan veroorzaakt worden door een complexer productassortiment. Ieder type product verlangt een specifieke baktemperatuur en baktijd. Alleen producten met exact dezelfde baktemperatuur en baktijd kunnen tegelijkertijd bij elkaar in de oven geplaatst worden.
Toepasbaarheid
- Bij charge-ovens
- Wanneer de productieplanning dit toelaat
- Bij gebruik van meerdere ovens
Milieu aspecten
Deze maatregel bespaart op het gasverbruik, doordat één of meerdere ovens (een gedeelte van de tijd) uitgeschakeld kunnen worden.
Financiële aspecten
De maatregel vergt geen materiële investering. Voor het maken van een goede productieplanning is wekelijks circa een half uur nodig. Dit betekent circa € 450 extra loonkosten per jaar.
Voorbeeld
Een bakkerij met drie ovens gebruikt 3 uur per dag de derde oven met een kwart bezetting. Dat geeft een meergebruik van ca. 50% gedurende 300 productiedagen. Een charge-oven gebruikt per uur 5 m3 aardgas. Een oven met kwart bezetting gebruikt per uur 1,875 m3. Het uitschakelen van deze oven bespaart jaarlijks 1.650 m3 aardgas, ofwel € 660.
(Gebruikte prijs bij berekeningen: gas = € 0,40 per m3)
Bron: InfoMil